Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Odluka u posljednji trenutak"

Plenković nazvao Hasanbegovića: "Otvoreno smo razgovarali. On je povukao taj potez..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a razgovarao je jutros s potpredsjednikom stranke Zlatkom Hasanbegovićem koji se odlučio kandidirati na listi nezavisne Brune Esih u Zagrebu.

Plenković je kazao kako je to što je Hasanbegović učinio "apsolutno u suprotnosti sa statutom stranke, ali neće biti automatizmom izbačen, nego će se idući tjedan sastati stranačka tijela na kojima će se odlučivati o njegovoj sudbini u HDZ-u".

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene"

"On je povukao taj potez. Razgovarat ćemo s njim idući tjedan, sastat će se i tijela stranke pa ćemo vidjeti što ćemo dalje. To je njegov izbor", poručio je premijer koji je s Hasanbegovićem jutros razgovarao.

"Nazvao sam Hasanbegovića, vrlo otvoreno smo razgovarali. Shvatio sam da je odluku donio praktički u posljednji trenutak, čini mi se ponukan nekim ozračjem koje je izbliza gledao u Saboru. Razgovarat ćemo idući tjedana i on i kolegica Esih koja je izabrana zajedno sa mnom u prvoj izbornoj jedinici, na preporuku gospodina Hasanbegovića i nekih drugih, te je na temelju mojeg povjerenje bila na listi s nama. Glasali su vrlo korektno u situaciji koju smo imali sada", rekao je Plenković u Vinkovcima.

Na upit nisu li mu vezane ruke budući da bi izbacivanje Hasanbegovića iz stranke dovelo u pitanje većinu u Saboru, Plenković je ustvrdio da eventualni izlazak Hasanbegovića iz HDZ-a neće ugroziti većinu. "Nije meni ništa zavezano. Šta bi meni bilo zavezano? Tko radi dramu? Da li mislite da bi baš svi ovako reagirali da nisu lokalni izbori 21. svibnja?"

"Samo, molim te, da Bulj bude župan"

Upitan da komentira najnovije izjave Mire Bulja iz Mosta koji ga je nazvao diktatorom i velikim vođom, Plenković je bio sarkastičan:

"Mislite na gospodina Bulja koji je kandidat za župana i koji ima strašno dobre reference da bude idealan čelni čovjek Splitsko-dalmatinske županije? Ja sam siguran da Dalmatinci vape da im prvi čovjek županije bude Miro Bulj. Probude se ujutro i žele baš da on bude župan. Kad sam ja dolje, recimo, mene zovu rođaci i kažu: "Samo, molim te, da Bulj bude župan". Dajte molim vas, budite ozbiljni! Njega ja nikada nisam ni doživljavao kao da je dio parlamentarne većine, a to sam rekao i kolegi Petrovu prije nekoliko mjeseci", rekao je Plenković.

Što se tiče ministra financija Marića, rekao je da su protiv njega bile iznesene samo konstrukcije i da ni SDP ni dojučerašnji partner u Vladi Most u saborskoj raspravi nisu iznijeli niti jedan diokaz te da on kao predsjednik Vlade i HDZ-a ne dopušta difamacije i diskvalifikacije bilo kojeg člana Vlade, iz HDZ-a, nezavisnog ili Mosta.

"Da je ministar Marić bio iz Mosta, ja bih branio kako što sam ga branio i kao što ga branim i danas. Ne dopuštam hajku ne dopuštam linč", poručio je Plenković.

Moguće je da novi ministri ne budu iz HDZ-a

Odbacio je "mostruozne, predizborne kalkulantske i nedopustive teze" da Vlada ili HDZ štiti kriminal u Agrokoru. "Takva teza u cjelosti razotkiva osnovni cilj oprotunističkog poteza Mosta koji umjesto da pred izbore stane iza kolege s kojim je Božo Petrov sjedio u Vladi duže nego što je Marić sa mnom, s kojim su Orepić, Šprlje i Dobrović sjedili jedan do drugoga 16 mjeseci, i oni njemu uživo, na sjednici Vlade, na televiziji, pokažu prst dolje. Ljudi, to ne ide, to se ne radi", kazao je Plenković ponovivši tri puta kako ne da da se tako radi.

Na pitanje novinara je li moguće da novi ministri budu iz drugih stranaka, a ne iz HDZ-a, rekao je kako je sve moguće. "Ja sam nakon 11. rujna mogao razgovarati s kim god sam htio. Ja sam pobijedio na izborima, a ne netko tko je dobio 13 manadata i moj je izbor skim ću ići u partnerstvo", poručio je.

"Istodobno, što nitko od vas nije primjetio, kao da je to neka rutinska stvar, ja sam usred ove situacije otišao u Brissel na Europsko vijeće, razgovarao s Tuskom, Junkerom i kolekom Cerarom bez teških riječi i lupanja šakom o stol. Moja je logika i zadaća da sam tu da rješavam probleme. Uvjeren u ono što radim da radim dobro, a siguran sam da radim dobro", ustvrdio je rekavši kako ne pristaje na" jednostavnu, jeftinu i politikansku logiku koja nas sve hoće dovesti u ozračje da se ljudima nastoje fabicirane informacije predstaviti kao istinite".

Poručio je da, što se njega tiče, u Agrokoru treba napraviti reviziju financijskih izvješća, treba vidjeti je li bilo nepravilnosti i ako jest, utvrditi odgovornost onoga tko je za to odgovoran. "Što mislite koji je moj interes da ja bilo koga štitim? Što ja imam od toga? Ne dopuštam. I tu je ta politka razotkrivanja. Razotkrivanja radi čega? Radi toga da netko tko je sudjelovao u vlasti želi imati dvije vlade u jednoj? Ne može. Ima jedna Vlada, lojalna, partnerska i korektna, a oni koji žele sudjelovati siguran sam da ih ima u Hrvatskoj, a da nisu nužno iz Mosta", rekao je. (N.C./Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene