Obavijesti Video Pretražite Navigacija
čeka povratak predsjednice

"Nema nikakve žurbe": Plenković komentirao odluku Vlade Srbije i progovorio o mogućim protumjerama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković u komentirao je odluku Srbije da potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića proglase personom non grata.

"To je loša odluka, nema nikakvog reciprociteta iza činjenice koju je jučer već rekao Damir Krstičević, o dva svijeta. Svijet poštovanja, digniteta i politika neprimjerenih, uvredljivih izjava i provokacija, koju je više puta pokazao Aleksandar Vulin. Kada se predsjednica vrati iz Skoplja održat ćemo odgovarajuće sastanke", rekao je novinarima Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković analitičari o tajnim snimkama Jesu li ove snimke početak rušenja Plenkovića? "Na izmaku su snaga i živaca, ali ovo je dobro za sve nas" Andrej Plenković Zadnji dan kampanje Plenković vrlo ležerno komentirao snimke na kojima vrijeđa DP i Most: Na jedno je zamalo umro od smijeha

Na pitanje hoće li Hrvatska povući veleposlanika iz Srbije, Plenković je rekao da ima više opcija. "Nema nikakve žurbe. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane ići će dalje svojim putem. Hrvatska ima svoje zadaće u okviru NATO-a i EU-a, a odnose sa Srbijom ćemo morati razmotriti, kako i na koji način ćemo ih voditi", kaže Plenković, dodajući da je s predsjednicom Grabar-Kitarović "u kontaktu".

"Hrvatska vodi obzira prema svom dignitetu. Nema uspoređivanja neusporedivog, nećemo dozvoliti da nam se lijepe etikete koje će otpasti prije nego se zalijepe", kaže Plenković.

Medved: Očekujem da će se tenzije smanjiti

Odluku Vlade Srbije komentirao je i ministar branitelja Tomo Medved koji kaže da je Hrvatska uvijek ta koja je spremna za odgovarajući dijalog. "Na srbijanskoj strani i njihovim dužnosnicima je da konačno počnu odgovorno razgovarati o svemu, pa i o agresiji na Republiku Hrvatsku", kaže Medved. 

Odluku srpske Vlade Medved je nazvao bespotrebnom i za Hrvatsku neprihvatljivom. Ipak, smatra da je ta odluka bila kulminacija te da očekuje da će se tenzije smanjiti. "Za očekivati je da prevlada razum, da shvate da to nema smisla. Mi smo reagirali opravdano na sve one izjave i huškačku retoriku. Odluka je potpuno nepotrebna i neusporediva", kaže Medved, dodajući da nitko iz hrvatske Vlade nije doprinio podizanju tenzija.

"Doprinosimo izgradnji perspektive dijaloga i korektnih odnosa. Očekujemo da će se tenzije smanjiti. Pred nama je jako puno zajedničkih aktivnosti", rekao je Medved, naglasivši da je prioritet rješavanje problema nestalih. 

Hrvoje Zekanović, zastupnik stranke HRAST, kaže da je nedopustivo ignoriranje činjenice da je cijeli Beograd, kao i drugi gradovi u Srbiji, okićen muralima koji slave četničke zločince koji su u 2. svjetskom ratu klali i ubijali diljem Hrvatske.

"Nedopustivo je komuniciranje sa Srbijom dok oni veličaju četništvo. Možda je sve ovo jako dobra režija, Hollywood. Ako Vlada ne uputi oštru notu srbiji, onda smatram da je cijela ova priredba s bježanjem iz Srbije, jedna predstava za javnost gdje se Vlada pokušava predstaviti kao vlada desnice, a ona to nije", kaže Zekanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene