Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Čuli smo se sinoć''

Plenković: ''Dobro je da čelnik SDSS-a ide u Vukovar, svi se trebaju pokloniti žrtvama''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u subotu da se svi trebaju pokloniti žrtvama Vukovara i da je dobro da predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ide u Vukovar.

Čelnik SDSS-a je odabrao otići danas u Vukovar, mi ćemo tamo kao Vlada u najvećoj mjeri biti sutra, a dio će biti u Škabrnji, kazao je Plenković novinarima tijekom obilaska 41. međunarodnog sajma knjiga i učila Interliber. "Čuli smo se sinoć, on me obavijestio o odluci koju je donio," kazao je Plenković i dodao: "To je njegova odluka, moj stav je da se žrtvama Vukovara trebaju svi poklonit i odati im poštovanje".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković analitičari o tajnim snimkama Jesu li ove snimke početak rušenja Plenkovića? "Na izmaku su snaga i živaca, ali ovo je dobro za sve nas" Andrej Plenković Zadnji dan kampanje Plenković vrlo ležerno komentirao snimke na kojima vrijeđa DP i Most: Na jedno je zamalo umro od smijeha

Predsjedik SDSS-a, Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac danas zajedno s predsjednicom udruženja porodica "Protiv zaborava" Maricom Šeatović odaje počast nedužnim vukovarskim žrtvama. Jedan vijenac je bačen u Dunav, a drugi će biti položen na vukovarskom Memorijalnom groblju. Nakon toga će zapaliti svijeće za sve poginule i stradale u crkvi Sv. Nikole, priopćeno je iz SNV-a.

Plenković je danas na Interliberu izrazio zadovoljstvo što treću godinu zaredom dolazi na tu u svojstvu predsjednika Vlade, te izjavio da je sjajan interes za knjigu sasvim u skladu sa strategijom promicanja čitanje, koja se provodi u znak potpore izdavačima i svima onima koji šire kulturu i obrazovanje, te razvijanja navike čitanja kod mladih generacija.

"Razgovarao sam sam s puno izdavača i imam dojam da su prilično zadovoljni i da postoji veliki interes za knjigu. Drago mi je da se Interliber održava zajedno s novim sajmom koji se bavi obrazovanjem, idealno je da idemo u korak sa svim onim što nam nameće četvrta industrijska revolucija," rekao je novinarima Plenković na izložbenom prostoru Školske knjige, a potom se odazvao vodstvu Školske knjige i s delegacijom ušao u zatvoreni gostinski dio prostora.

Plenković: Mađarska ukinula blokadu prije mjesec dana

Hrvatski premijer Andrej Plenković u subotu je u Zagrebu potvrdio da je Mađarska prije mjesec dana ukinula blokadu za hrvatski ulazak u Organizaciju za europsku suradnju i razvoj (OECD).Mađarska je proteklih godinu dana blokirala ulazak Hrvatske u OECD tvrdeći da Zagreb ne poštuje odluke UN-ova arbitražnog suda (UNCITRAL) koji je ustvrdio da nema dovoljno dokaza da su ugovori sklopljeni 2009. s MOL-om godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti.

Plenković se s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom zadnji put sastao i razgovarao prije desetak dana. "Mađarski premijer će doći na sastanak premijera Srednjoeuropske inicijative, kojeg organiziram 3. i 4. prosinca, kad zaokružujem naše jednogodišnje predsjedanje ovom inicijativom. U svakom slučaju želim da unaprijedimo odnose s Mađarskom, to je nama važna susjedna zemlja i mislim da bez obzira na niz otvorenih pitanja uvijek moramo nalaziti teme koje nas povezuju", kazao je Plenković.

On je dodao da je INA-Mol jedina tema koja je zakomplicirala odnose Hrvatske i Mađarske što traje više od deset godina i o kojoj se vode razgovori na "više kanala", od pravosudnih i arbitražnih pa do političkih razgovora. Mi imamo našu strategiju i cilj i na tome radimo, kazao je Plenković, govoreći o problemima INA - MOL.

U Marakeš ide Božinović

Na pitanje novinara je li premijer obavijestio hrvatsku predsjednicu o odluci da ministar Davor Božinović putuje na konferenciju o migracijama u Marakeš, premijer je odgovorio: ''Obavijestio sam cijelu javnost“.

Tzv. Marakeška deklaracija o zakonitim migracijama koja navodi mjere za rješavanje toga problema izazvala je proteklih dana prijepor između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je bila najavila da će ga podržati, ali kasnije reterirala od toga te odustala od odlaska u Maroko, i vlade i ministarstva vanjskih i europskih poslova koji ne vide ništa sporno u tom dokumentu.

Ministar Božinović je dodao da je ovo prvi put da se svjetska organizacija, otkad postoji, bavi pitanjima migracija.

"Taj proces u kojem će se definirati politika međunarodne zajednice tek je u začetku. Potreba za takvim dokumentom je evidentna. Koliko će trajati ti razgovori nitko ne zna, ali je cilj da migracije jednog dana budu sigurnije i uređenije i regularne. Ovo što sada imamo na hrvatskim granicama nisi ni sigurne ni uređene ni regularne migracije, i sve što može pomoći da se taj proces stavi normalni okviri i da se poveća sigurnost, u tome treba sudjelovati. Ne sudjelovati u tome ne znači da će proces nestati, može se samo pogoršati", kazao je Božinović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene