Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Bilateralni problem"

Plenković: "Europska komisija nije nadležna za granična pitanja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković poručio je kako Europska komisija nije nadležna za granična pitanja.

Premijer Andrej Plenković posjetio je danas Primorsko-goransku županiju te je prilikom obilaska Bakra komentirao jučer iznesen stav Europske komisije o odluci Arbitražnog suda.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Uoči procesije na Hvaru Stranci prijeti kazna: Plenković komentirao problem s HDZ-ovim listama Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno"

"Stav hrvatskih institucija ostaje jedinstven. Bilo bi dobro da EK ostane u okviru svojih nadležnosti, a za granična pitanja EK nije nadležna. Ovo je bilateralni problem, Hrvatska je spremna razgovarati sa Slovenijom. Važan je susret s kolegom Cerarom 12. srpnja u Ljubljani, a sve naše reakcije su razumne, ne želimo nikakve jednostrane poteze ni s jedne strane", kazao je premijer.

"Imate zemlje koje rješavaju bilateralne granične probleme sto godina, a belgijski ministar vanjskih poslova prije nekoliko dana je rekao da s Nizozemskom razgovara o granicama godinama – i nisam primijetio da je ta tema bila na dnevnom redu niti Europske komisije niti Europskog parlamenta", rekao je hrvatski premijer.

"Stoga vrlo jasno od kolega i ljudi koji su članovi Komisije očekujem da poštuju činjenicu da je riječ o bilateralnom problemu za koji je Hrvatska spremna razgovarati sa Slovenijom i nalaziti rješenja", rekao je Plenković i ponovio da je arbitražni proces kompromitiran kršenjem međunarodnog prava i protupravnih radnji slovenske strane.

"Ono što je važno bit će susret s kolegom Cerarom 12. srpnja u Ljubljani. Sve naše reakcije su razumne, racionalne, naglasili smo u izjavi prošli tjedan da ne želimo nikakve slovenske jednostrane poteze, niti ćemo ih mi raditi, a razgovarat ćemo i dalje o rješavanju pitanja granica i ta se pozicija neće mijenjati", rekao je Plenković.

Naglasio je i kako se u diplomatskom svijetu čuju hrvatski argumenti. "Mi smo o tome sa svima razgovarali. Morate voditi računa o tome da je ovo jedno od brojnih pitanja koja su na dnevnom redu europskih institucija, a po mom dubokom uvjerenju nije niti trebalo biti predmetom rasprave na kolegiju EK-a", rekao je i naglasio kako Hrvatska ne treba biti zabrinuta zbog jedne izjave za novinare nakon kolegija Komisije.

"Ta izjava nema nikakvu političku niti pravnu snagu", zaključio je.

Podsjetimo, Europska komisija jučer je poručila kako očekuje da i hrvatska i slovenska strane primjene odluku Arbitražnog suda.

Iz Ministarstva vanjskih poslova jučer su poručili kako odluka suda ne obvezuje Hrvatsku te da je neće primijeniti, ali da ostaje otvorena za dijalog s Ljubljanom u cilju rješavanja graničnog pitanja. (Hina/D.I.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene