Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje sam 2016

ANALIZA ODGOVORA HDZ-a Na neka ista pitanja, danas daju drugačiji odgovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bili su dio vladajuće koalicije, s MOST-om kreirali i vodili Vladu, a potom ju sami srušili. Na ove izvanredne izbore HDZ izlazi pod drugačijim okolnostima. Promijenili su predsjednika stranke, dijelom i program. Koliko su promijenili stavove od prošlogodišnjih izbora donosimo analizom njihovih odgovora iz naše aplikacije Gdje sam 2016.

Novo vodstvo za nove izbore ima i nove stavove. Prije godinu dana na neka ista pitanja HDZ je u sklopu aplikacije Gdje sam 2016. odgovorio drugačije.

Pročitajte i ovo Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture. Okupljanje HDZ-a Butković odgovorio novinarima: "Pa šta nema pametnijeg čovjeka u Hrvatskoj?" Gordan Jandroković Zašto to čine? Jandroković otkrio zašto se vrijeđa HDZ-ovce: "Nazivaju nas bandom, bagrom, gangsterima, kvislinzima…"

Na tvrdnju da treba smanjiti doprinse na plaće pred prošle izbore HDZ je desetkom rekao čvrsto da. Ove godine zaokret. Četvorka kao ocjena znak je da je danas HDZ protiv smanjenja doprinosa na plaće.

Isto tako, prošle je godine HDZ jedinicom rekao kako Hrvatska ne treba žuriti s uvođenjem eura, no ove godine ocjenom sedam smatraju da se s eurom treba požuriti.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

U ostalim pitanjima, koja smo namjerno ponovili ove godine kao i prošle, stav je isti, a odgovori se razlikuju u nijansama.

Tako nepromijenjeno HDZ misli da treba pričekati s postavljanjem ćirilićnih natpisa u Vukovaru. Smatraju, i to dosta čvrsto, i da braniteljska prava treba definirati ustavom. Protive se pak, revidiranju ugovora s Vatikanom. A protiv su i potpune privatizacije državne imovine.

I dok HDZ smatra da PDV treba smanjiti u iduće dvije godine, majkama obećavaju 1000 eura za novorođenu bebu te dulji puno plaćeni porodiljni dopust. Iako sam Plenković govori da zakon o pobačaju ne treba mijenjati. Na tvrdnju da je pobačaj osobni izbor i pravo svake žene, HDZ nam je odgovorio ocjenom 2 što znači da se s tvrdnjom ne slažu.

Prava istospolnih zajednica, po mišljenju HDZ-a, ne treba izjednačavati s ostalima. U sedam mjeseci na vlasti HDZ se zalagao za skuplje dopunsko osiguranje. Odgovarajući na naš upit i pitanja iz aplikacije čvrstom desetkom HDZ je poslao poruku kako dopunsko zdravstveno osiguranje ne smije poskupjeti.

Zbog neslaganja s ukidanjem kurikularne reformom tisuće ljudi izašle su na ulice protiveći se tako odluci vlade koju je činio i HDZ. Na tvrdnju „Kurikularna reforma je dobra mjera“ HDZ desetkom odgovara DA. No po programu se čini da ju vide drugačije.

INA je isto tema za promjenu mišljenja. Čistom desetkom HDZ tvrdi da arbitražu s MOL-om treba nastaviti. Njihov bivši stranački šef bio je protiv nastavka arbitraže, a INA i ta tema doveli su između ostalog i do razilaženja među članovima vlade.

Na neka pitanja, očekivani odgovori.

HDZ graničnom ocjenom 5 iskazuje stav kako treba ukinuti dio općina. Čvrstom jedinicom izjašnjavaju se protiv podjele hrvatske na pet regija. Ne smatraju da su potrebna otpuštanja u državnoj službi, a granično su ali ipak za uvođenju poreza na imovinu.

Po pitanju prijevoza srednjoškolaca HDZ smatra da ne treba biti besplatan za sve , dakle ostaju pri ideji o imovinskom cenzusu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene