Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aplikacija Gdje sam 2016

STRANKE UNUTAR NARODNE KOALICIJE Iako partneri, u nekim se temama potpuno razlikuju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da SDP sa svojim koalicijskim partnerima razmišlja drugačije svima je znano. Tako je bilo i dok su kao koalicija činili Vladu. Sada se ekipi priključio HSS, dojučerašnji partner HDZ-a. Sve su stranke pojedinačno odgovorile na pitanja iz naše aplikacije Gdje sam 2016., a mi za vas analiziramo koliko su zapravo partneri slični i u kojim temama se najviše razilaze.

HSS kao konzervativna stranka novi je partner SDP-ove lijeve koalicije. No HSS u svojim stavovima i nije toliko konzervativan.

Pročitajte i ovo Liste Rijeke pravde - 1 Jesu li partneri dobili previše? Ne misle svi da su liste Rijeke pravde – pravedne: "Peđa Grbin bi više trebao osluškivati teren" Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Moguća koalicija s DP-om? Puljak za Dnevnik Nove TV: "Prvi cilj je maknuti HDZ, a potom od Hrvatske napraviti modernu europsku zemlju"

Pobačaj je osobno pravo i izbor, smatra HSS jednako kao i svi partneri Narodne koalicije, a suprotno ideološki desnim političkim opcijama. Braniteljima, HSS jednako kao SDP, HNS i HSU, ne bi prava regulirao Ustavom. Isto tako HSS ne smatra da treba čekati s postavljanjem ćirilićnih natpisa u Vukovaru.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Istospolne zajednice, ipak su partnere stavile na suprotnu stranu. Graničnom ocjenom pet HSS se ipak nije, kao ostali partneri, složio s tvrdnjom da treba izjednačiti prava istospolnih zajednica s ostalima. Ne odskače u stavovima samo HSS. Po nekim pitanjima HNS ima potpuno drugačije mišljenje od ostalih partnera.

Za razliku od ostalih partnera HNS bi podijelio Hrvatsku na pet regija. Isto tako HNS za razliku od ostalih iz Narodne koalicije smatra kako neke općine treba ukinuti.

Zanimljiv je i drugačiji stav HNS-a oko privatizacije državne imovine. Privatizirali bi ju u potpunosti dok su ostale stranke protiv.

Eksploatacija nafte u Jadranu i PDV stavili su HNS i HSS na istu stranu, suprotnu SDP-u. Dok SDP smatra da je eksploatacija nafte u Jadranu nepoželjan projekt, HSS graničnom peticom s projektom se slaže, a potpuno ga čvrstom jedinicom podržava HNS. Dok SDP ne smatra da PDV treba smanjiti u iduće dvije godine i to ocjenjuje graničnom peticom, HSS smanjenje PDV-a podupire desetkom, a HNS šesticom.

HDZ-ovo predizborno obećanje o tisuću eura za novorođene podupiru HSS i HSU. Stranka umirovljenika odudara jer smatraju da prijevoz za srednjošklolce ne treba biti besplatan bez obzira na imovinski cenzus. Odskaču i oko doprinosa na plaću čijem smanjenju se protive. HSU je jedina stranka koalicije koja smatra da otpuštanja u državnoj službi nisu potrebna.

Radnička prava na istu su stranu stavila cijelu Narodnu koaliciju. Svi se slažu da treba olakšati kažnjavanje poslodavaca koji radnicima ne isplaćuju plaću. Jednako misle i da ne treba žuriti s uvođenjem eura, ali da je ulazak u Shengen potreban što prije. Narodna koalicija zajednički misli da dopunsko zdravstveno osiguranje ne smije poskupjeti. Kao što podupiru produljenje punog plaćenog porodiljnog dopusta.

Zajedničkog su stava sve stranke u koaliciji da je INA nacionalni interes i da treba nastaviti arbitražu s MOL-om.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene