Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko i gdje država misli zaraditi/potrošiti?

Analiza Dnevnika Nove TV: Tko su stvarni dobitnici, a tko gubitnici proračuna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV analizirao je koliko država misli zaraditi, potrošiti i na što će potrošiti novac iz proračuna koji je Vlada poslala na raspravu u Sabor.

Ukupni prihodi trebali bi iznositi 129, a rashodi 133,3 milijarde kuna, što je 5 milijardi kuna više nego u 2017. godini.

Pročitajte i ovo Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu" Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Mogućnosti i bojazni Vlada posegnula u džepove budućih umirovljenika, preusmjerili bi milijardu eura: "Veliki je rizik za korupciju"

Deficit je planiran na 0,8 posto BDP-a, a stopa gospodarskog rasta na 2,9 posto. Javni dug trebao bi iznositi 76,6 posto BDP-a.

Za plaće u javnoj i državnoj službi bit će izdvojeno 27,9 milijardi kuna. Povećanje je to od milijardu i 400 milijuna kuna, a isto toliko država planira više izdvojiti za mirovine. 156,6 milijuna kuna više bit će za rodiljne naknade, a za branitelje je planirano 41,9 milijuna kuna više. Sektor obrane dobiva 793 milijuna kuna više, zdravstvo 763, a znanost i obrazovanje 362,9 milijuna kuna.

Među dobitnicima proračuna izdvojili smo Ured predsjednice, Vladu, SOA-u, Ministarstvo obrane i Državni ured za šport.

Među gubitnicima su Sabor, Ministarstvo financija, MUP, Ministarstvo pravosuđa i Pravo-braniteljica za ravno-pravnost spolova.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene