Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priopćenje VELEPOSLANIKA

"SAD ni u jednom trenutku nije savjetovao hrvatsku Vladu da ne kupuje izraelske zrakoplove F-16"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon jutrošnjih medijskih natpisa o dokumentu u kojem je američka vlada dala informacije hrvatskoj Vladi o načinu postupanja s kupovinom aviona, američki veleposlanik je odlučio pojasniti situaviju te je izdao službeno priopćenje.

Izjavu američkog veleposlanika u Hrvatskoj, W. Roberta Kohorsta prenosimo u cijelosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Robert Kohorst Američki veleposlanik o slobodi medija u Hrvatskoj: "Ne bi smjeli sprječavati novinare da iznose istinu" Željka Antunović, članica Odbora za obranu i bivša ministrica obrane (Foto: Dnevnik.hr) NIŠTA OD PRODAJE F-16 Bivša hrvatska ministrica obrane: "Mi smo kolateralna žrtva bezobzirnih, velikih i gramzivih"

"Moji komentari koje sam jutros dao medijima su krivo interpretirani te ih zbog toga želim pojasniti.

Prije svega, želim naglasiti kako Sjedinjene Američke Države sjajno surađuju s Hrvatskom i Vladom premijera Andreja Plenkovića. Jutros smo imali produktivan sastanak na kojem smo razgovarali o nekoliko bilateralnih tema. 

Jednako tako, SAD su snažno podržavale i podržavat će namjeru Hrvatske da kupi vojne avione. Konkretno smo podržavali i Državu Izrael i učinili smo sve kako bi se dogovor mogao ostvariti. 

Koordinirali smo cijeli postupak s hrvatskom Vladom tijekom cijelog procesa odlučivanja kupovijne aviona, putem brojnih e-mailova, dokumenata i sastanaka. On je bio dio naše razmjene s vladom na tehničkoj razini i u njemu su bile dane informacije o američkom procesu prodaje trećoj strani, koji bi se odnosio i na ovu prodaju. Protivno onome što pišu neki mediji, SAD nije ni u jednom trenutku savjetovao hrvatsku Vladu da ne kupuje izraelske zrakoplove F-16.

Odvojeno od toga, Sjedinjene Države bile su u bilateralnim razgovorima s Izraelom po pitanju mogućeg transfera zrakoplova. Nažalost, kao što se ponekad može dogoditi u pregovorima, i bez krivice hrvatske Vlade, Izrael i Sjedinjene Države nisu uspjeli postići dogovor o uvjetima za kupovinu. Ovo je nazadovanje, ali ne i neuspjeh. Razumijem da je Hrvatska još uvijek predana nabavi borbenih zrakoplova, a mi smo i dalje predani podržavanju tih napora. 

Tijekom ovog procesa, hrvatska je Vlada pokazala svoju odlučnost da osigura najbolje zrakoplove po najpovoljnijoj cijeni. Hrvatska ostaje ključni strateški partner Sjedinjenih Država i to se neće promijeniti."

Podsjećamo, američki veleposlanik jutros je bio na sastanku s premijerom Plenkovićem  te je nakon sastanka rekao kako su vlasti SAD-a obavijestile Hrvatsku o postupanju u procesu nabave aviona, a u slučaju da je uključena i treća država, u ovom slučaju Izrael. 

Ustvrdio je i kako je "američka vlada odobrila transfer trećoj strani, ali izraelska i hrvatska strana nisu se mogle prilagoditi uvjetima. Mi smo dali odobrenje, ali ono nije bilo prihvatljivo ostalim stranama."

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene