Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza urednice Nove TV Ivane Petrović i komunikologa Mate Mijića

"Dio svijeta koji je sada u šoku predugo je držao glavu u pijesku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultate američkih izbora 2016. za Novu TV analizirali su urednica vanjske politike Ivana Petrović i Mate Mijić, komunikolog i politički analitičar.

Rezultate američkih izbora 2016. i pobjedu republikanca Donalda Trumpa za Novu TV analizirali su urednica vanjske politike Ivana Petrović i Mate Mijić, komunikolog i politički analitičar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Politički analitičar za Dnevnik Nove TV ''Trump će oslabiti europsku ekstremnu desnicu'' Slika nije dostupna Američki izbori 2016 Ivana Petrović o važnosti ovih izbora za Ameriku

Što iščitavate iz prvog govora Donalda Trumpa? Kao da slušamo nekog drugog Trumpa. Spustio je "loptu na zemlju".

Ivana Petrović:
"To je Amerika, to je američka politička uljudba. Predsjednik koji je pobijedio uvijek se lijepim riječima obraća rivalu s kojim se šamarao tijekom kampanje. To je politički bonton, pa čak i ustavni bonton, to je njima u krvi.

Osim što je lijepo nahvalio Hillary, ona mu nije nepoznanica, bili su jako dobri jer je on bio svojedobno i demokrat, čak ju je pozvao i na jedno od svojih vjenčanja. On je govorom pokazao da neće biti neokonzervativni filofašist koji će ugroziti cijeli svijet, već da će biti predsjednik SAD-a na najbolji način kako zna i umije. Poručio je puno toga - bit ćemo velika nacija, zapošljavat ćemo, svatko će dobiti svoju priliku... Što će moći od svega toga, vidjet ćemo. On ne odlučuje, ali ima snažnu kontrolu kroz Kongres koji je u ovom slučaju većinski republikanski i kroz Vrhovni sud.

Možemo povući paralelu između Obame i Trumpa - sjetimo se da je Obama došao na krilatici "Yes, we can" - obećavao je da će zatvoriti Guantanamo, povući vojsku iz Afganistana... Što se dogodilo? Ništa. Zato prema svakom predsjedniku treba biti oprezan, ne smije ga se kvalificirati. Donald Trump je nastao kao rezultat procijepa između rukovodstva republikanaca i pokreta "Tea party" koji se apostrofira kao ultradesna frakcija republikanske stranke, ali oni to nisu, oni su samo malo desno i traže da se vrate tradicionalnim republikanskim vrijednostima. I Cruiz i Ruby su naspram Trumpa zvučali kao teški centristi".

Mate Mijić: "Nisam iznenađen pobjedom Donalda Trumpa. Dio svijeta koji je sada u šoku predugo je držao glavu u pijesku. U Americi ima puno nezadovoljnih ljudi. Nekad su obitelji srednjeg sloja živjele od jedne plaće, a sada i muž i žena rade više poslova. Cijena rada je spuštena. Obama je zagovarao promjenu, ali u njoj nije uspio. Trump je rastao na valu nezadovoljstva zbog Obame. Hillary iznad glave ima korupcijske afere. Republikanci nisu na vrijeme shvatili poruke biračkog tijela. Trump je vapaj tih ljudi koji žele svog autentičnog predstavnika. Da sada nismo dobili Trumpa, moguće je da bismo za četiri godine dobili još većeg Trumpa ili da bi se za predsjednika borila čak dva Trumpa."

Što Hrvatska i svijet mogu očekivati od izabranog američkog predsjednika?

Ivana Petrović: "Kakav je odnos Trumpa prema jugoistoku Europe pa tako i Hrvatskoj je nepoznanica, ali nije točno da Ameriku ne zanima ovaj dio Europe. Jako ju zanima u geopolitičkoj podjeli svijeta, a vidimo i snažan came back Amerike u regiju. Hrvatska ostaje snažan partner u NATO-u gdje Trump neće dovoditi članstvo Amerike u pitanje jer je NATO temelj njezine vanjske politike. Ne znam ali bih htjela čuti imaju li naša Predsjednica i Vlada ikakve kontakte s Trumpovom administracijom i na koji način ju misle uspostaviti. Imali smo s Clintonovom i Bushovom administracijom.

Uz mnoge kontroverze žao mi je što se mnogi Hrvati rijetko sjete Bushovog govora na Markovo trgu kada smo primili pozivnicu za NATO. SAD su nam pomogle stvoriti državu, otkopati Ovčaru, osloboditi generale... Arbitražni sporazum je također umotvorina američke diplomacije.

Što se svijeta tiče, svakoga zanima odnos Amerike i Rusije. Trump je najavio da će relaksirati odnose s Rusijom i te dvije zemlje sigurno neće ići u treći svjetski rat. Što se tiče novaca, njima jako dobro ide i bez ratova. Rusija je uvijek bila i bit će u fokusu Pentagona i "decision makera", ali ne na način da se s njom zarati, nego da ostane lokalna sila a ne svjetska što je u vrijeme Obamina mandata uspjela postati".

Ima mišljenja da će američka, Trumpova vanjska politika, zapostaviti male zemlje u odnosu na Rusiju, Kinu...Koliko smo mi u fokusu i što može Hrvatska očekivati od Amerike?

Mate Mijić: "Pobjeda Donalda Trumpa neće utjecati na hrvatsko-američke odnose. Mi smo u fokusu onoliko koliko to želimo biti. Za malu državnu nije sjajno kad ste u fokusu američke politike. Za jugoistok Europe se traže domaća rješenja domaćih političara koje će Amerika podržati. Neće se SAD-u nikada dogoditi da im na čelo dođe predsjednik koji će njihovu tradiciju i interese u potpunosti promijeniti. Američke nacionalne interese u svijetu je širio prvenstveno biznis. Interesi velikog biznisa i američke politike često su identični."



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene