Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK U HRVATSKOJ

Okončan sastanak Pompea i Plenkovića: "Nadam se da će državno tajništvo vidjeti da smo ispunili sve preduvjete za ukidanje viza za posjet SAD-u"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mike Pompeo, najviši dužnosnik američke vlade u posjetu Hrvatskoj u mandatu Donalda Trumpa, u Dubrovniku se susreo i s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom obrane Mariom Banožićem.

Američki državni tajnik Mike Pompeo sastao se u Dubrovniku s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. U izjavama nakon sastanka Plenković je kazao kako mu je zadovoljstvo što su imali priliku za razmjenu mišljenja o nizu tema koje se tiču odnosa između Hrvatske i SAD-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užasan dan za Tennessee Učitelji će moći nositi pištolje u školama: "Umjesto da zaštite djecu, opet su zaštitili oružje" Američki senatori u Budimpešti srozavanje demokracije "Neobično i zabrinjavajuće": Mađarska vlada nije primila američke senatore u službenom posjetu

Istaknuo je kako su razgovarali i o viznom režimu te da je Hrvatska ove godine ispunila uvjet da bude na manje od tri posto odbijenih zahtjeva za vizom. "Nadam se da će i državno tajništvo zajedno s drugim tajništvima u SAD-u, kao što je ono domovinske sigurnosti, vidjeti da smo ispunili te preduvjete te da će hrvatski državljani ostati bez tog uvjeta za posjet SAD-u", rekao je Plenković.

"Druga tema je bila izbjegavanje dvostrukog oporezivanja gospodarskih aktivnosti, a u tom smjeru smo već poduzeli korake na sjednici Vlade u četvrtak. Trenutna godišnja gospodarska vrijednost naše razmjene iznosi 650 milijuna dolara i dobar je temelj za daljnji rast."

Razgovarali o energetskoj politici

Dodao je i da su razgovarali o energetskoj politici te činjenici da će Hrvatska imati svoj terminal za ukapljeni plin na Krku. "Time smo stavljeni na energetsku kartu Europe", naglasio je Plenković. Što se vanjske politike tiče, naveo je kako je tema razgovora bila i jugoistočna Europa. "Hrvatska se zalaže za punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH."

"Spomenuli smo i proces nabave vojnih zrakoplova, ali to je proces koji još traje i kada se sve evaluira tada će Hrvatska donositi odluke o toj temi", dodao je premijer. Na kraju obraćanja zahvalio je Pompeu te poželio predsjedniku Trumpu i prvoj dami brz oporavak".

"Hvala na lijepim željama za predsjednika Trumpa. Hvala vam što ste došli iz Bruxellesa. Čast mi je biti ovdje",  rekao je Pompeo. "Naši povijesni odnosi su daleko stigli u posljednjih 30 godina. "Razgovarali smo o programu oslobađanja od viza. Opredijeljeni smo za nastavak suradnje. Zahvaljujemo se na vašoj suradnji s NATO-a te plaćanju financijskih obveza", rekao je državni tajnik.

Vize su gotova stvar, moraju proći uobičajenu proceduru

Susret prati reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

"Ovo je susret prilike. Sam premijer Plenković rekao je da je ovim susretom hrvatsko-američke odnose želio napraviti vidljivijima. U tom smislu, hrvatska strana je maksimalno iskoristila ovaj susret kako bi državnog tajnika Pompea upoznala sa stanjem u BiH. BiH je bila fokus hrvatske strane. On je to saslušao s interesom.

Na to se odnosilo moje pitanje koje sam mu postavila na konferenciji za novinare u kontekstu našeg cijelog okruženja. Njegov odgovor nije bio konkretan, vidljivo je da im je Kosovo i srpsko-kosovski odnosi su im u centru pažnje. Rekao je jednu zanimljivu rečenicu, a to je - 'Pa nas nije bilo dugo ni u Latinskoj Americi da bi se vratili u nju, uložili sva naša diplomatska sredstva i kapacitete kako bi se stvari tamo sredile.

Razgovora o 5G mreži - njih nije bilo. Državni tajnik Pompeo to nije spomenuo niti jednom riječi iako je njegov animozitet prema Kini evidentan. Što se tiče ukidanja viza za hrvatske državljane i ukidanju sporazuma o dvostrukom oporezivanju, to je gotova stvar na političkoj razini. Te stvari trebaju proći tehničku proceduru.

Što se viza tiče, moraju proći njihovo Ministarstvo domovinske sigurnosti i sve ostalo što je predviđeno procedurom. To će biti u nekakvo dogledno vrijeme, na političkoj razini je to gotova stvar", kazala je Petrović.

O prijenosu nestabilnosti s Crne Gore

Reporterka Petrović pitala ih je o stanju u BiH i mogućem prijenosu nestabilnosti s Crne Gore: "Politika prema ovom dijelu Europe ide u dva pravca: podrška stabilnosti u svim zemljama i podržavanje naših susjeda u europskim i atlantskim integracijama. Po tome smo postali prepoznatljivi. Za nas je posebno važno pitanje BiH. Smatramo da upravo ta zemlja treba osigurati ravnopravnost svih građana. Zato smo i vodili dijalog sa svim predstavnicima", rekao je Plenković.

Mike Pompeo je po dolasku u Dubrovnik objavio da je negativan na koronavirus i osjeća se sjajno na početku jednodnevnog posjeta Hrvatskoj.

Prvi čovjek američke diplomacije stigao je u Zračnu luku Dubrovnik iz Italije, gdje je također boravio u službenom posjetu u sklopu svoje europske turneje.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump izvijestio da je pozitivan na koronavirus, Pompeo i njegova supruga u zrakoplovu su testirani na koronavirus i oboje su bili negativni. Državni tajnik s Trumpom se posljednji put susreo sredinom rujna.

U starom gradu dočekao ga je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, a nakon šetnje Stradunom posjetili su Memorijalni centar Rona Browna, posvećen američkom ministru trgovine u mandatu predsjednika Billa Clintona, tragično stradalom 1996. u padu zrakoplova u blizini zračne luke u Čilipima. Uz Browna je poginula i cijela delegacija s 34 osobe.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene