Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na putu u Grčku

Moćni strojevi stigli na Pleso: Pogledajte flotu američkih helikoptera koji su zadivili i ministra Krstičevića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina od sedam borbenih helikoptera tipa AH-64 Apache sletjela je u srijedu u 91. Zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Plesu u sklopu bilateralne vojne suradnje, a obišli su ih ministar obrane Damir Krstičević i američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst.

Nakon obilaska helikoptera Krstičević je izjavio da je SAD ključni partner i saveznik Hrvatske na području obrane, a slijetanje američkih helikoptera u sklopu njihova putovanja prema zrakoplovnoj bazi u Grčkoj potvrda je toga prijateljstva.

Pročitajte i ovo Hitna helikopterska medicinska služba - 3 SVAKA SEKUNDA JE BITNA "Ovo se ne mjeri eurima, već spašenim ljudskim životima": Evo kako će funkcionirati helikopterska hitna služba Slika nije dostupna Treba nam Krstičević najavio još američkih helikoptera za hrvatsku vojsku

Naglasio je da je Hrvatska vojska u procesu prelaska na zapadnu tehnologiju, pa je posjet američkih helikoptera prilika da se naši piloti i osoblje bolje upoznaju s njom. Riječ je o borbenim helikopterima AH-64 Apache koji koriste modernu tehnologiju i širok spektar naoružanja u raznim borbenim misijama.

Krstičević je podsjetio da je Hrvatska uvela u uporabu helikoptere Kiowa Warrior američke proizvodnje, a od 2020. u uporabu će ući prva dva helikoptera Blackhawk koje je SAD donirao Hrvatskoj. "To je dobro za naše pilote i tehničare", dodao je.

Američki veleposlanik zahvalio je Hrvatskoj na gostoprimstvu izrazivši zadovoljstvo što su se američki helikopteri zaustavili u Hrvatskoj na putu u Grčku. "Drago nam je da možemo Hrvatima pokazati kako oni izgledaju", rekao je Kohorst.

Također je pohvalio vojnu suradnju SAD-a s Hrvatskom, koju smatraju snažnim partnerom. Novinari su pitali hrvatskog ministra kada će biti potpisan ugovor između Hrvatske i Izraela o kupnji rabljenih zrakoplova F16, a Krstičević je odgovorio da radne skupine predano rade na ugovoru. "Sve treba dobro analizirati i napraviti dobar ugovor. Kad se zatvori taj proces, onda će se ugovor potpisati, a bitno je da struka sve raščlani", kazao je.

Upitan ima li kakvih problema, Krstičević je ustvrdio da nema problema, a plan je da 2020., kada Hrvatska bude predsjedala EU-om, prva dva takva zrakoplova polete s našim pilotima. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene