Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednoglasna odluka

Tomašević odbio Plenkovića: Predsjedništvo HDZ-a traži bezuvjetno isključenje iz stranke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Župan požeško-slavonski Alojz Tomašević donio je odluku nakon prošlotjednog sastanka sa šefom HDZ-a Andrejem Plenkovićem. Istupa iz stranke i neće dati ostavku na dužnost. Predsjedništvo HDZ-a je donijelo odluku da se visokom časnom sudu predlaže bezuvjetno isključenje Tomasevica iz stranke.

Župan požeško-slavonski Alojz Tomašević istupio je iz HDZ-a i odbija dati ostavku na mjestu župana. Tako je odbio predsjednika stranke Andreja Plenkovića, koji je s njim prošloga tjedna obavio razgovor te mu je dan rok do 15. siječnja da se povuče s mjesta župana. Protiv njega je i podignuta optužnica zbog obiteljskog nasilja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zamalo ostao bez glasa Plenković u zanosu komentirao rezultate istraživanja Dnevnika Nove TV: "Pokažimo svima tko je najveća stranka u Hrvatskoj'' Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

U priopćenju Tomašević tvrdi da je protiv njega posljednja tri mjeseca iznesen niz netočnih informacija, a njegova je situacija teret i za HDZ. Premijeru i ministrima se zahvalio te poručio kako se nada nastavku suradnje.

Predsjedništvo HDZ-a je na telefonskoj sjednici donijelo odluku da se visokom časnom sudu predlaže bezuvjetno isključenje Tomaševića iz HDZ-a. U lokalnom HDZ-u su znali za pismo koje je objavio, znali su i sam ton pisma.

U požeškoj-slavonskoj županiji na vlasti su HDZ i partneri. Bit će zanimljivo vidjeti kako će i hoće li središnjica i vrh HDZ-a reagirati na taj dio pisma, hoće li biti nastavka suradnje i kakva će ona uopće biti. U utorak se u HDZ-u razgovaralo o potezima koje treba povući. Teoretski sve može ostati kako je. Međutim, ako postoji politička volja i podrška lokalnih HDZ-ovih zastupnika, zakon HDZ-ovcima dopušta da pokušaju smijeniti Alojza Tomaševića i to na način da prikupe dvije trećine zastupnika koji bi bili za ideju da se raspiše referendum o opozivu Alojzija Tomaševića. Međutim, svi s kojima smo razgovarali ne žele procjenjivati u kojem će smjeru stranka dalje ići.

''Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a na sjednici održanoj 21. prosinca 2017. donijelo je jednoglasni zaključak da Alojz Tomašević podnese ostavku na mjesto župana. Na temelju članka 48. stavka 1. i 3. Statuta Hrvatske demokratske zajednice, Predsjedništvo HDZ-a na telefonskoj sjednici održanoj 9. siječnja 2018. jednoglasno je donijelo Odluku o pokretanju stegovnog postupka protiv člana Središnjeg odbora HDZ-a Alojza Tomaševića pred Visokim časnim sudom zbog teže povrede obveze člana HDZ-a (članak 45. Statuta HDZ-a). Predsjedništvo HDZ-a predlaže Visokom časnom sudu izricanje stegovne mjere bezuvjetnog isključenja iz HDZ-a (članak 44. stavak 2. i 5. Statuta).Alojz Tomašević odabrao je krivi put na štetu Požeško-slavonske županije i HDZ-a umjesto da je postupio moralno i politički odgovorno te odstupio s mjesta župana - realno sagledavši okolnosti u kojima se našao te imajući u vidu odgovornost prema biračima i stranci koja ga je kandidirala.''

Priopćenje župana Alojza Tomaševića prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

u proteklih 3 i više mjeseca kroz razne medije protiv mene je iznesen niz netočnih informacija te su mi se dodjeljivali razni epiteti.

Svjestan sam da je moja obiteljska situacija, u kojoj sam se našao, dovela do toga da je postala veliko opterećenje kako za mene, tako i za Hrvatsku demokratsku zajednicu.
Žao mi je što moja kako uža tako i šira obitelj, a pogotovo moja supruga i djeca, kao i ja osobno prolazimo kroz ovo teško razdoblje te im se zbog toga ispričavam i vjerujem da ćemo u ovom vremenu koje je ispred nas uspjeti ove nedaće zajednički prebroditi.

Hrvatska demokratska zajednica je moja jedina stranka, koju sam zajedno stvarao, kao utemeljitelj, hrvatski dragovoljac i general hrvatske vojske, a na dužnosti župana, na kojoj se nalazim trenutno, provodio sam sve one aktivnosti za dobrobit kako Domovine Hrvatske tako i moje Požeško – slavonske županije.

Hrvatsku demokratsku zajednicu mogu slobodno nazvati mojom drugom obitelji, gdje sam stekao velikoj broj prijatelja i upoznao mnoge uglednike u Republici Hrvatskoj.
Zahvaljujem se stanovnicima Požeško – slavonske županije i svim glasačima koji su me izabrali na ovu časnu dužnost župana koju obnašam i koju ću obnašati u narednom periodu u vašem interesu, sve dok mi vi budete davali potporu.

Zahvaljujem se i svim županijskim vijećnicima, saborskom zastupniku te gradonačelnicama, gradonačelnicima i načelnicima općina na dosadašnjoj suradnji i vjerujem da ću njihovu potporu kao župan imati i u narednom vremenu te zajednički provoditi one programe i projekte koje smo zacrtali u planu razvoja.

Obećajem da ću još intenzivnije i sa više želje, znanja i entuzijazma nastaviti raditi u narednom periodu što ću i dokazati.

Zahvaljujem se i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske g. Andreju Plenkoviću, svim ministrima i dužnosnicima s kojima zajednički radimo na provođenju planova te na boljitku i podizanju standarda kako stanovništva Požeško – slavonske županije tako i cijele Domovine Hrvatske.

Uvjeren sam da ćemo na tome putu zajednički nastaviti raditi, provoditi te iste projekte, a sve u ime i na dobrobit stanovnika Požeško – slavonske županije.

Zbog prethodno navedenoga, a ne želeći biti nikakav „uteg oko vrata“ mojoj stranci Hrvatskoj demokratskoj zajednici, danas ću podnijeti zahtjev mome temeljnom ogranku za istupanje iz stranke, dok se ne završi sudski proces koji se vodi protiv mene, a sa namjerom i željom povratka u moju jedinu stranku Hrvatsku demokratsku zajednicu.

Na kraju napominjem da su Hrvatska demokratska zajednica i koalicijski partneri i dalje na vlasti u Požeško – slavonskoj županiji na temelju izbornih rezultata.

Zahvaljujem se svima.

Alojz Tomašević

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene