Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOG KONTROVERZNIH IZJAVA

Aleksandar Vulin proglašen personom non grata u Hrvatskoj! MVEP: "Nije dobrodošao u RH do daljnjega"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bude li u nedjelju pokušao ući u Hrvatsku, Aleksandar Vulin će biti vraćen s granice.

Srbijanski ministar Aleksandar Vulin proglašen je personom non grata u Hrvatskoj. Po neslužbenim, ali dobro upućenim izvorima, Republika Hrvatska će tijekom večeri poslati službenu obavijest Republici Srbiji.

Pročitajte i ovo Jasenovac Policija ga presrela MUP o srpskom ministru koji je pokušao otići u Jasenovac: "Posjet nije mogao biti odobren" Aleksandar Vulin (Foto: Dnevnik.hr) persona non grata Vulin nije pokušao ući u Hrvatsku, već se otišao požaliti srpskoj televiziji: "Njima smetaju moje izjave o Stepincu i Jasenovcu"

Vulin će tako u nedjelju biti vraćen s granice pokuša li ući u Hrvatsku. Neposredan povod bila je Vulinova izjava u kojoj je između ostalog spominjao i "vrhovnog komandanta Vučića".

"Na taj dan kada to čini hrvatska Vlada neće biti nijednog Srbina, ni jednog Jevreja, ni jednog Roma. Zato što sva srpska, jevrejska i romska udruženja protestuju zbog politike povratka, nekažnjenog povratka ustaštva u Hrvatsku", kazao je Vulin.

Tijeko večeri stiglo je i službeno priopćenje MVEP-a: "Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske danas je notom koja je upućena Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu osudilo današnju izjavu ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina u kojoj tvrdi da o njegovom dolasku u Republiku Hrvatsku '… može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri'.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u noti podsjetilo da je Republika Hrvatska suverena država, članica Europske unije i NATO-a, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo nadležne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima.

Spominjanje vrhovnog zapovjednika Vojske Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Republiku Hrvatsku je neprimjeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske.

Nakon sramotnog izgreda koji se 18. travnja 2018. godine dogodio u Narodnoj skupštini Republike Srbije prilikom službenog posjeta predsjednika Hrvatskog sabora, ova izjava ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina predstavlja dodatnu provokaciju koja sigurno ne pridonosi razvoju dobrosusjedskih odnosa i punog međusobnog uvažavanja.

Zbog gore citirane izjave ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin do daljnjega nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku".

Vulin je, podsjetimo, bio pozvan na komemoraciju u Jasenovac kao gost Srpske pravoslavne crkve. Kazao je, međutim, kako neće doći u Jasenovac, nego će otići u obližnju Mlaku.

Podsjetimo, Aleksandar Vulin već je nekoliko navrata imao kontroverzne istupe vezane uz Hrvatsku pa je tako primjerice uoči posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu kazao kako mu preporučuje da ne putuje u Hrvatsku jer tamo "nema sugovornika" za svoju "politiku mira".

Potom je Vulin ocijenio da su prosvjedi u Hrvatskoj, koji se pripremaju u povodu posjeta srbijanskog predsjednika, "besmisleni i bezrazložni" i rekao kako je "mržnja koja ga tamo dočekuje zaista crna mrlja na obrazu Hrvatske".

Vulin je također ocijenio kako ustaštvo i ustaše nikad nisu izišli iz politike i javnog života Hrvatske te da očekuje da će srbijanskog predsjednika tijekom posjeta Zagrebu ustaše dočekati na trgovima i pokušavati doći do njega.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene