Obavijesti Video Pretražite Navigacija
govor prekidan pljeskom

Kolinda Grabar-Kitarović predstavila program za drugi mandat, bocnula Škoru i oštro napala Milanovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predstavila je program kojim će u utrku za drugi mandat na Pantovčaku. U dvorani na Zagrebačkom Velesajmu dočekana je ovacijama. Uputila je oštre poruke protukandidatima.

Kao i prije pet godina, na isti datum u isto vrijeme 11. 11. u 11. sati Kolinda Grabar-Kitarović predstavila je program kojim kreće u utrku za drugi mandat.

Pročitajte i ovo Stožer Kolinde Grabar-Kitarović nakon izlaznih anketa ide na odmor? Gubitnica Grabar-Kitarović održala govor: "Hrvatska je odlučila, Zoran Milanović će biti predsjednik. Ja ostajem u Hrvatskoj" Vinko Gegić Bobetko u stožeru Kolinde Grabar-Kitarović "volio sam srbiju" Show u stožeru Grabar-Kitarović: Obožavatelj vikao o sotoni, četnicima i zvijezdi petokraki, novinarima zaprijetio incidentom

Na predstavljanju programa okupilo se oko tisuću uzvanika, među kojima su premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Tu su brojni političari, gospodarstvenici, sportaši... Voditelj Oliver Mlakar uvodno se našalio da uvijek pobjede oni koje on najavi. Pozdravljajući prvog gospodina Jakova Kitarovića, rekao je da njega svi vole, a Jakov je dobio najveće ovacije okupljenih u dvorani.

Premijer Andrej Plenković rekao je da su izbori važni jer određuju smjer razvoja naše domovine. ''Pobjeda je ključna za ostvarivanje naših ciljeva'', rekao je predsjednik Vlade.

Govori Andreja Plenkovića i Kolinde Grabar-Kitarović

''Želimo s našom predsjednicom raditi za bolju Hrvatsku. Puno bolju od one koju su naši prethodnici smatrali normalnom'', rekao je Plenković aludirajući na Zorana Milanovića. Podsjetio je na uspjehe svoje Vlade na domaćem i vanjskopolitičkom planu.

''Draga Kolinda, ti si u svom prvom mandatu pokazala da štitiš nacionalne interese'', rekao je Plenković i pozvao sve da je podrže u utrci za drugi mandat.

Kritizirala protukandidate

Kolinda Grabar-Kitarović na početku predstavljanja posebno je zahvalila svojoj strpljivoj obitelji, ali i HDZ-u na ponovnoj potpori za kandidaturu.

''Ovaj dan ima posebnu simboliku, na današnji dan prije pet godina predstavila sam program za bolju Hrvatsku. Tada sam rekla da ću biti vaša predsjednica i duboko vjerujem da sam to ostvarila'', rekla je. ''Mnogima je danas dan kao i svaki drugi, nekima blagdan vinskih običaja, a meni ovaj dan ima posebnu simboliku'', bocnula je Miroslava Škoru.

Objasnila je da je razlog zbog kojeg danas stoji ovdje taj što vjeruje u Hrvatsku. ''Dokazala sam da sam jedna od vas i da se borim za vas'', rekla je. Kaže da i danas ima vjeru u hrvatskog čovjeka koji je pokazao da može, zna i hoće. Ocijenila je da smo prije pet godina imali državu u stanju zapuštenosti i apatije i da je Hrvatska bila na dnu Europske unije te da nas je tadašnja Vlada stalno vraćala u region. ''Je li to normalno? Možda, ali samo onima koji se usude reći da je Hrvatska slučajna država'', poručila je protukandidatu Milanoviću.

''Pitanje sad ili nikad nije pitanje koje treba postavljati danas, nego devedesetih kad smo se borili za državu'', opet je komentirala Škoru te je dodala da su predsjedničke ovlasti dovoljne.

"Hrvatska zna i mora bolje"

Predstavljajući program pod nazivom ''Hrvatska zna i mora bolje'' rekla je da obitelj treba biti jezgra hrvatskog društva. Prva je točka hrvatski razvoj, a naglasila je da je nužno porezno rasterećenje. Predložit će fleksibilizaciju radnog vremena, tražiti reformu javne uprave, nastaviti povezivati iseljenu i domaću Hrvatsku.

Drugi je stup programa - identitet. Zagovarat će jezičnu kulturu u školama i javnosti, boriti se za Hrvate u Bosni i Hercegovini kao jednakopravnog konstitutivnog naroda. Nastavit će raditi na brendiranju Hrvatske. ''Tražit ću povratak hrvatske građe iz srbijanskih arhiva. To je naše, hrvatsko, i treba biti vraćeno Hrvatskoj'', rekla je predsjednica uz gromoglasan pljesak okupljenih.

Treći je dio programa odlučnost. Naglasila je da je Inicijativom triju mora napokon iščupala iz tzv. regiona. Najavila je da će nastaviti aktivno raditi na rješavanju pitanja nestalih uz Domovinskom ratu. ''Tražit ću da to bude preduvjet za članstvo Srbije u Europskoj uniji'', rekla je. 

Četvrti stup programa jest hrvatska pravednost. Rekla je da će ostati glas protiv korupcije u hrvatskom društvu te da će nastaviti rješavati pitanje problema blokiranih građana. ''Svaki ljudski život je dragocjen, a trudnice su jedna od najosjetljivijih skupina. Društvena klima jednako je važna kao socioekonomska situacija'', rekla je. Dodala je da Hrvatska nije zemlja nasilja, ali da pred nasiljem, osobito vršnjačkim, ne smijemo zatvarati oči. 

''Stala sam u obranu žena. Često volimo reći da žene drže tri kuta u domu, ali to nije samo u domu'', rekla je i najavila da će čvrsto zagovarati iste plaće, prava žena i majki. Najavila je da će predložiti uvođenje institucije pravobranitelja za starije osobe.

Peti je dio demokracija. ''Istina je da su građani nezadovoljni funkcioniranjem sustava, a to je signal svima nama da moramo osluškivati bilo naroda i poboljšati sustav'', rekla je i najavila da će tražiti uređivanje popisa birača te da se on objavljuje dvaput godišnje. Predložit će da se poveća broj preferencijskih glasova. Podržava načelo da se građani o bitnim pitanjima mogu izjasniti na referendumu.

Šesti je dio programa - hrvatska sigurnost. ''Samo mi sami možemo potpuno osiguravati svoj mir'', rekla je i dodala da je demografija ključ nacionalne sigurnosti. Ustrajat će na osnaživanju hrvatske vojske i policije. Podržava nabavu novog višenamjenskog zrakoplova. Zalagat će se za veću zaštitu granice. Predložit će i mjere za osnaživanje domovinske sigurnosti.

Zadnja, ali kako kaže najvažnija točka, jest optimizam. Podsjetila je na ''srebro zlatnog sjaja'' koje je na nogometnom prvenstvu ujedinilo Hrvatsku.

''U ovaj je program ugrađena baština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ali i program koji će izazovi vremena nadopunjavati'', rekla je Kolinda Grabar-Kitarović. Zaključila je da o nama samima ovisi kakvu ćemo Hrvatsku graditi i kakvu ćemo je ostaviti svojoj djeci. ''Znamo, hoćemo i možemo. Pokažimo da Hrvatska zna i što sve Hrvatska zna'', zaključila je. ''Bolja Hrvatska nije daleko, ona je tu, među nama i među našim ljudima u svijetu. Zato ću biti vaša predsjednica jer Hrvatska zna i može'', rekla je na kraju, a publika je govor popratila ovacijama.

Program je pisala sama

Izborni program "Hrvatska zna i mora bolje", navodi se na službenoj stranici Kolinde Grabar-Kitarović, ''izraz je odlučnosti da zajedno nastavimo graditi bolju, ponosnu i prosperitetniju Hrvatsku i potvrda vjere u našega čovjeka, u naše vrijednosti, snagu i potencijale - Jer Hrvatska ZNA!''.

Izborni program "Hrvatska zna i mora bolje" sastoji se od 7 točaka: hrvatski razvoj, hrvatski identitet, hrvatska odlučnost, hrvatska pravednost, hrvatska demokracija, hrvatska sigurnost i hrvatski optimizam.

Program je Predsjednica, uz konzultacije stručnjaka, pisala sama.

Slogan kampanje je ''Predsjednica. Jer Hrvatska zna''.

Datum izbora i dalje je nepoznat, ali najizvjesniji je 22. prosinca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene