Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TKO JE ODAO PODATKE?

Aktivisti protiv pobačaja planirali dočekati pacijenticu pred vukovarskom bolnicom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktivisti inicijative 40 dana za život – Vukovar na svom su Facebook profilu jučer dali do znanja da znaju da određena pacijentica stiže na abortus u OB Vukovar. Nikome nije sporna molitva pred bolnicom, već njihovo očito korištenje tuđih privatnih informacija. Iz OB Vukovar demantirali su točnost informacije koju su aktivisti objavili na Facebooku.

Aktivisti inicijative 40 dana za život – Vukovar, koja se zalaže za očuvanje života nerođene djece, odnosno protiv pobačaja, jučer su na svojoj Facebook stranici objavili poziv simpatizerima da se u velikom broju odazovu molitvenom skupu ispred Opće županijske bolnice Vukovar.

Pročitajte i ovo Pravo na pobačaj u Francuskoj - 4 Ispisala povijest "Ovo je povijesni događaj": Tisuće ljudi na ulicama Pariza, prva zemlja na svijetu koja je u svoj ustav unijela pravo na pobačaj Prosvjed za pravo na pobačaj u Francuskoj Čeka se konačna odluka Hoće li pravo na pobačaj po prvi put ući u ustav jedne države? Reformu podržava 85 posto stanovništva

Povod pozivu je, kako su ustvrdili iz inicijative, dolazak trudnice iz obližnjeg mjesta na pobačaj u vukovarsku bolnicu. „Doček kraljeve kćeri – Najavljen je dolazak trudnice iz obližnjeg mjesta na pobačaj u vukovarsku bolnicu. Molimo sve molitelje da nam se pridruže u što većem broju sutra ispred vukovarske bolnice kako bismo ju dočekali kao kraljevnu i pokazali koliko je vrijedna i kako smo spremni učiniti sve da joj pomognemo izabrati život!“, istaknuto je u objavi na Facebooku.

Ne ulazeći u Ustavom zajamčeno pravo na slobodu mišljenja i govora, postavlja se pitanje odakle aktivistima podaci o tome da trudnica dolazi prekinuti trudnoću u vukovarsku bolnicu. U izravnoj je to koliziji sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka te Zakonom o zaštiti prava pacijenata, u kojem je posebno istaknuta obveza poštivanja privatnosti, svjetonazora te moralnih i vjerskih uvjerenja pacijenata.

Nadalje, na Facebook stranicama inicijative 40 dana za život vidljivo je kako su na molitvenoj seansi 29. rujna 2016. pred OB Vukovar uz sudionike molitve stajale i dvije zaposlenice bolnice, u službenoj odori, pa se postavlja pitanje predstavljaju li one službeni stav bolnice, s obzirom na to da je očito kako su u radnoj odjeći.

Kontaktirali smo aktiviste ove inicijative te ih pitali odakle im podaci o pacijentici, kao i podržavaju li ih djelatnici bolnice, no nisu nam htjeli odgovoriti na upite.

Ovim smo se povodom obratili i izravno Općoj bolnici Vukovar. Službenik za informiranje istaknuo je kako on ne može davati komentar u ime bolnice, a Maša Pušić, zadužena za pritužbe pacijenata na nepravilnosti u radu bolnice i osoblja, kazala nam je da nisu primili nikakvu pritužbu pacijenata ovim povodom.

Tajnica v.d. ravnateljice kazala nam je pak da je ravnateljica cijeli dan zauzeta u Županiji te otklonila mogućnost da nam se kasnije povratno telefonom javi vezano uz naš upit o ovom slučaju.

Ipak, nešto kasnije dobili smo mail iz Ureda ravnatelja OB Vukovar, u kojem se ističe kako se aktivisti molitvene inicijative nisu okupljali na području bolnice, već na nogostupu ispred poliklinike vukovarske bolnice te kako OŽB Vukovar "u potpunosti poštuje Zakon o zaštiti prava pacijenata pa tako i o tajnosti podataka o svakom pacijentu". Dodaje se i kako je informacija objavljena na Facebook profilu inicijative u potpunosti neistinita.

Iz Centra za građansku hrabrost ovim su povodom uputili prijavu pravobraniteljici za zaštitu spolova i pučkoj pravobraniteljici, kao i Županijskom povjerenstvu za zaštitu prava pacijenata te samoj OB Vukovar. U prijavi su istaknuli kako je riječ o javnoj, a ne privatnoj bolnici, te dodali da ovaj slučaj predstavlja kršenje prava na privatnost pacijentica, ali i uznemiravanje drugih pacijenata čiji boravak u bolnici nema veze s pobačajem.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene