Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdenko Pecirep, predsjednik Sindikata veterinara Hrvatske

UNATOČ AFERAMA S NEISPRAVNIM MESOM "Građani mogu biti sasvim sigurni, veterinarska inspekcija radi izvanredno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je dr. Zdenko Pecirep, predsjednik Sindikata veterinara Hrvatske, koji je između ostalog kazao kako će nalazi zadnjih kontrola vjerojatno biti gotovi idući tjedan.

Posljednje su afere sa zdravstveno neispravnim proizvodima među potrošačima otvorile brojna pitanja i sumnje. Gost Dnevnika Nove TV bio je dr. Zdenko Pecirep, predsjednik Sindikata veterinara Hrvatske.

Pročitajte i ovo Konferencija HND-a o važnosti transparentnog financiranja medija povodom afere Mreža Traže transparentnost EFJ i HND u aferi Mreža kao glavnog krivca vide Plenkovića: "Mediji ne smiju biti oglasna ploča vlasti" Zoran Pripuz - 4 DETALJI AFERE KAMPA NA MURTERU Uskok objavio za što terete Pripuza: Djelatnica lažirala očevid?

Imate li možda neke informacije o tome što su vaši kolege inspektori otkrili u ovom posljednjem nadzoru 10 distributivnih centara?

Imamo informaciju da su radili pojačano i da su uzorkovani određeni materijali po kojima će se onda dalje postupati. Nalazi ne mogu biti gotovi unutar sat-dva, treba nekoliko dana da se to napravi.

Znači, početkom idućeg tjedna?

Vjerojatno.

Prema riječima ministra Tolušića, meso se i prepakiravalo, stavljao novi rok trajanja, dosta teške optužbe? Recite nam, smije li se meso prepakirati? Kako ide procedura?

Pa, samo meso se ne prepakirava kad stigne u svježem stanju. Međutim, kad dođe na primjer dvadesetak tona svježe piletine, logično je da trgovci dio vakumiraju, stave u skladište pa onda poslije prodaju. Ako se nađu neke nesukladnosti ili greške u datumima, ili organoleptički ili nakon nalaza, onda se takva roba povlači.

Što vam iskustvo govori, kako to u praksi izgleda?

U praksi to izgleda ovako: vetarinarska inspekcija sustavno i stručno radi nadzore, i svaku nesukladnost, svaku nepravilnost rješava. Znači, građani mogu biti sasvim sigurni, pouzdano možemo reći da veterinarska inspekcija radi svoj posao izvanredno.

Znači, i kod tog prepakiravanja bilo je mogućih nepravilnosti?

Uvijek su moguće nepravilnosti, međutim već godine i godine prolaze, a mi nemamo većih zaraza, nemamo nikakvih problema, deset milijuna turista se nahrani u Hrvatskoj. Sve je to zasluga zdravstvene ispravnosti hrane, iza koje stoji veterinarska struka.

Gospodine Pecirep, vidjeli smo maloprije sve ove podatke o uvozu, objasnite nam - jesu li inspekcije dužne uzimati uzorke na granici?

Na granici se smiju uzimati uzorci samo iz takozvanih trećih zemalja. Znači, zemalja koje nisu punopravne članice Europske unije. A što se tiče zemalja EU-a, to je otvoreno tržište, već godinama dolazi roba i već se godinama neometano prodaje.

Kako se nadzire?

Nije sva roba iz inozemstva smeće, kako je rekao ministar. Ali ono što se nađe da je s nekim problemima, to se uklanja. Mi redovito i sustavno nadziremo robu koja stiže na hrvatsko tržište.

Dolazimo do deklaracija na hrani. Tamo piše odakle je meso koje kupujemo, ali na što bismo posebno trebali obratiti pažnju?

Dosta govori zemlja porijekla i datum pakiranja. Isto tako, najviše govori cijena. Sve što je 20, 30 ili čak 50 posto jeftinije već vam je alarm da takav proizvod ne kupujete nego da kod trgovca pitate imaju li domaće hrvatske proizvode.

Gospodine Pecirep, vjerujete li vi svojim kolegama u Poljskoj da rade isti ovaj posao koji vi radite u Hrvatskoj, da rade po istim principima?

Kolege u Poljskoj, Njemačkoj, Francuskoj i drugim zemljama rade po identičnim propisima kao i mi. Kolege vjerojatno i pošalju ispravnu robu. Što se s njom desi dok dođe do nas, jer dug je put, to je već drugo pitanje.

Kažete da inspektori rade u izuzetno teškim uvjetima. Što to konkretno znači, je li tu bilo i nekih prijetnji?

To je točno. Bilo je i prijetnji i fizičkih napada na kolege u inspekciji, verbalnih i fizičkih napada, ponekad je potrebno i pozvati policiju. Kad se ide na postupanje stranke znaju biti jako neugodne i vulgarne, jer im se izbija zarada iz džepa. Tako da treba iskreno reći da kolege rade u vrlo teškim uvjetima i nisu adekvatno nagrađeni za taj svoj rad. To treba naglasiti.

Koliko često se susrećete s time?

Vrlo često, skoro svakodnevne su vam neugodne situacije, nitko ne voli da mu dođe u kontrolu veterinarska inspekcija jer mi radimo stručno i po propisima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene