Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Janaf

Pogledajte video: Vinko Grgić i Dražen Barišić u lisičinama sa suda odlaze prema istražnom zatvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor za Vinka Grgića i Dražena Barišića. USKOK zadovoljan, obrana će se žaliti. U pratnji pravosudne policije u subotu navečer sa suda krenuli su prema istražnom zatvoru.

Vinku Grgiću i Draženu Barišiću određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Sa Županijskog suda u subotu navečer krenuli su prema istražnom zatvoru. Obrane osumnjičenih najavile su žalbu.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Mito i korupcija Bivšeg direktora Janafa očekuje suđenje: "Optužnica je potpuno lažna i izmišljena" Slika nije dostupna Sumnja na mito Ustavni sud odbio prijedlog bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića: Tražio odmrzavanje imovine

Zamjenik ravnateljice USKOK-a Tomislav Kamber dao je izjavu nakon što je sudac istrage odredio istražni zatvor.

"Danas jesmo nešto zadovoljniji, danas nije polovičan već potpuni uspjeh. Sudac je prihvatio prijedlog USKOK-a i odredio pritvor za oba okrivljenika. Ova dvojica okrivljenika su u istražnom zatvoru idućih 30 dana. Poduzeli smo određene radnje zamrzavanja imovine protiv jednog od okrivljenika, pa ćete te informacije imati u ponedjeljak. Blokada imovine je vezana uz ostvarivanje imovinske koristi. Dakle ako netko ima imovinsku korist, onda imamo osnova za blokadu imovine".

Rekao je da imaju dosta dokaznih materijala i da je zadovoljan onime što je prikupljeno. "Ako bude elemenata za proširenje, nema spora da ćemo ići u to", rekao je zaključno. 

Odvjetnik Vinka Grgića, Zoran Mataić potvrdio je kako je pritvor njegovom klijentu određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i mogućeg ponavljanja djela. "Naravno da će uslijediti žalba na takvu odluku u roku od tri dana", kazao je. Mataić je potvrdio da će Grgić ponuditi ostavku.

"Ta ostavka je već najavljena, bit će provedena odmah čim to bude tehnički moguće. Predložili smo i mjeru opreza zabrane obavljanja poslovne djelatnosti. Sudac za sada to nije prihvatio. Mi smo sada čuli samo odluku, a ne i obrazloženje da bi se ovakva odluka donijela“, kazao je.

Što se tiče svjedoka, rekao je da imaju ograničenje broja svjedoka. "Radi se o 19 svjedoka, ali nitko ne kaže da će se prvo ispitati njegovih svjedoka. Imat ćemo vremenski problem sa ispitivanjem svjedoka", zaključno je rekao. 

Igor Cišper, odvjetnik gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića potvrdio je da će se žaliti na odluku o pritvoru.

"U odnosu na gospodina Barišića treba ispitati 40 svjedoka, trebamo vidjeti što ćemo sa ostavkom. Moguća ostavka na mjesto gradonačelnik može se odnositi po osnovu po kojem je istražni zatvor određen", kazao je Cišper.

Pred sucem istrage

SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić doveden je u subotu poslijepodne pred suca istrage, gdje je dao iskaz o upletenosti u aferu Janaf.  

Njegov je odvjetnik Zoran Matajić nakon saslušanja kazao da je njegov klijent porekao sve za što ga se tereti te da je spreman odstupiti s funkcije ukoliko bi kriterij za određivanje odluke o istražnom zatvoru bila opasnost od ponavljanja djela. "Spreman je odstupiti i iz moralnih razloga", dodao je prije odluke suda.

Pred suca istrage nešto kasnije stigao je i HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Nakon njegova saslušanja odvjetnik Igor Cišper kazao je da je njegov klijent sve porekao te da nema namjeru dati ostavku. "Zašto bi čovjek odstupio ako smatra da nije napravio ništa protuzakonito?"

Grgiću i Barišiću Sabor je jučer skinuo imunitet s obzirom da su obojica i saborski zastupnici.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jučer jednomjesečni istražni zatvor desetorici osumnjičenika u aferi Janaf zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Prijedlog tužiteljstva da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela sudac istrage je odbio, doznaje se iz izvora bliskih istrazi. Uz direktora Janafa Dragana Kovačevića, za kojega mediji tvrde da je bio obaviješten o uhićenju, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Uz glavne aktere te korupcijske afere još se sumnjiče Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Vinko Grgić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić.

Uskok je u četvrtak navečer izvijestio da je istragu pokrenuo protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene