Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Fimi media

Šeks na sudu za sve krivi Jarnjaka: "Teretio je i mene i stranku da bi sa sebe skinuo bilo kakvu odgovornost"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ponovljenom suđenju u aferi Fimi media, za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki, svjedočio je dugogodišnji HDZ-ov dužnosnik Vladimir Šeks koji tvrdi da je Ivan Jarnjak teretio njega i HDZ da bi sa sebe skinuo odgovornost.

Vladimir Šeks, dugogodišnji HDZ-ov dužnosnik, svjedočio je na Županijskom sudu u slučaju Fimi medi. Šeks je svjedočio na poziv obrane Ive Sanadera, kako bi govorio o okolnostima djelovanja središnjeg tijela HDZ-a i financijskog poslovanja stranke od 2003. do 2009. godine. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju" Andrija Jarak PRESUDA ZA FIMI MEDIJU Andrija Jarak o maratonskom procesu koji će ući u povijest hrvatskog pravosuđa: "Pamtit će ga i po međusobnim teškim optužbama najbližih suradnika"

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović pitao je Šeksa je li čuo za crne fondove. "Ne, to bi bilo apsurdno da se na stranačkim tijelima pričalo o tome", rekao je Šeks, dodajući da je to bilo "s one strane razuma".

Tvrdi da nije čuo da se plaćalo mimo računa i na ruke. "Nisam u to vrijeme čuo za Fimi mediu. Nisam ni znao da Nevenka Jurak postoji niti bilo što o njenom poslovanju", rekao je današnji savjetnik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

Šeks je tako posvjedočio da su se sjednice Predsjedništva HDZ-a u Sanaderovo vrijeme održavale svakog ponedjeljka u 17 sati, osim kad je Sanader bio odsutan. Na tim se sjednicama, ispričao je Šeks, nije vodio formalni zapisnik, već je glavni tajnik Ivan Jarnjak "na osebujan način" pisao zabilješke.

Ispričao je i da je svaki član Predsjedništva trebao brinuti o tome da osigura za stranku određena sredstva za predizborne kampanje u vidu donacija. Dodao je da je glavni tajnik, kao glavni operativac, na sjednicama iznosio i financijski plan i završni račun, dok je Nadzorni odbor nadzirao zakonitost poslovanja stranke i pregledao završni račun. Nikakve nepravilnosti, kaže Šeks, nisu uočene jer bi u tom slučaju bile u izvješću. 

Družili smo se, ručavali, a onda...

Upitan o Jarnjakovim odnosima sa Sanaderom, Šeks je rekao da su 2011. godine bili u prijateljskim odnosima. "Intenzivno smo se družili, ručavali, raspravljali i tada mi je povjerio da se njega istražuje i da je pod sumnjom", rekao je Šeks, dodajući da je od njega tražio savjete kako se postaviti.

Kaže da je tako je na jednom od tih razgovora zaključio da je "moj prijatelj, glavni tajnik" ozbiljno zabrinut da ga se istražuje. Pa mu je nekih mjesec dana prije zaključenja izbornih lista za Sabor Šeks rekao da ima "dosta vjerodostojne informacije" i da je uvjeren da će Jarnjak biti optužen te da ne bi bilo dobro da bude na listi. Na to mu je, tvrdi, Jarnjak odgovorio da ima informacije kako neće biti optužen. 

"U tim razgovorima sam zaključio da on ima određene kontakte i da na neki način pregovara s DORH-om", rekao je Šeks, dodajući da je Jarnjak pritom govorio "da će se znati pobrinuti za sebe" kako bi bio lišen bilo kakve odgovornosti.

"To je kod mene stvorilo uvjerenje da je spreman trgovati i svjedočiti protiv vlastite stranke", posvjedočio je Šeks. Jarnjak ipak nije završio na listi HDZ-a, zbog čega ga je, tvrdi Šeks, optužio da ga je izigrao i prevario, te je došlo do žestokog verbalnog obračuna.

"Njegov napad i svjedočenje je mene uvjerilo da je on teretio i mene i stranku da bi skinuo sa sebe bilo kakvu odgovornost", rekao je Šeks, koji je ispričao i kako je Sanader, na Jarnjakovu inicijativu, pitao Carlu del Ponte hoće li se protiv Jarnjaka pokrenuti postupak pred Haškim sudom.

Del Ponte mu je, kaže Šeks, rekla da neće, zbog čega mu je Jarnjak bio "do neba zahvalan, a na kraju mu je zahvalio svjedočenjem i teretio i njega i HDZ". 

Sinonim političke korupcije u Hrvatskoj

Vladimir Šeks je na ponovljenom suđenju bivšem stranačkom šefu, ali i svojoj stranci, trebao svjedočiti u veljači, ali je zbog obveza i obiteljskih prilika njegovo svjedočenje odgođeno.

Uz Sanadera i HDZ na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su i bivši stranački rizničar i šef Carine Mladen Barišić, vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak, nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca uz pomoć marketinške agencije Fimi media koja je postala sinonim političke korupcije u Hrvatskoj nakon optužbi da se preko nje, u Sanaderovo vrijeme, punio HDZ-ov crni fond, ali i džepovi stranačkih dužnosnika.

Na pitanja obrane Šeks je kazao da je Sanader kada su se počeli družiti 1992. ostavljao dojam dobro situiranog čovjeka, s lijepim stanom, automobilom i zbirkom umjetnina. Potvrdio je i da je sa Sanaderom tijekom dugogodišnjeg druženja imao razmirica koje su prevladali.

"Vidio sam da ima kuću punu slika, umjetnina, skulptura i vrijednih slika. I ja sam znao skupljati slike. Poklonio sam mu sliku, a i on meni, neku nadrealističku", kazao je Šeks. (S.Ve./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene