Obavijesti Video Pretražite Navigacija
afera dnevnice

Sutkinja oprala Sauchu: "Ovo je ogromna sramota za mladog političara na početku karijere"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu objavljena je presuda Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko, koji su proglašeni krivima. Zeljko je nepravomoćno osuđena na četiri godine i šest mjeseci zatvora, Saucha na tri godine.

Tomislav Saucha i Sandra Zeljko proglašeni su krivima u aferi dnevnice na Županijskom sudu u Zagrebu. Saucha je nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora. Zeljko je osuđena na četiri godine i šest mjeseci.

Državi moraju vratiti 590 tisuća kuna s kamatama. Zeljko mora vratiti još 349 tisuća kuna. Sauchi je zabranjeno obavljanje službene dužnosti, a Zeljko ne smije obavljati državnu službu.

Tijekom izricanja presude Saucha je bio vidno potresen. Zeljko se nije pojavila na sudu.

Sud je utvrdio da su se Saucha i Zeljko od studenog 2013. do siječnja 2016. dogovorili da izrade putne naloge. Naloge je potpisivao Saucha, a Zeljko ih ovjeravala, iako su znali da su lažni. Zeljko je izradila 130 putnih naloga i preuzela novac, koji su potom podijelili. Od akontacija su stekli 598 tisuća kuna, utvrdio je sud. 

Zeljko je proglašena krivom i za izradu putnih naloga do 2016. te lažiranje potpisa Nevena Zelića i Davora Božinovića, za što je preuzela akontacije i dnevnice u iznosu od 349 kuna. 

Ogromna sramota

Sutkinja Sanja Mazalin u izricanju presude Sauchi poručila je da je ogromna sramota zbog otuđenja novca u tako visoko rangiranom djelu. "Osim što je sramota i osobna za jednog tako mladog, visokog, na početku karijere, rangiranog državnog dužnosnika i političara, koji je posegnuo za ovakvim protupravnim radnjama, ovakva ponašanja štete i svim institucijama državne vlasti, ali i svim građanima koji gube povjerenje u vlast", rekla je sutkinja, dodajući da takvo ponašanje usporava izgradnju povjerenje građana u institucije države i one koji ih predstavljaju. Dok je sutkinja to govorila, Saucha je odmahivao glavom.

"Zato uporno i dosljedno treba ponavljati da nepoštenje i nemoral, obijest i kršenje propisa naprosto nisu dobrodošle pojave i da upravo suprotno ponašanje, visok stupanj odgovornosti, morala i poštenja treba prevladati u društvu. Zato još jednom poruka da se naprosto kršenje propisa i počinjenje kaznenih djela ne isplati i da će svako takvo počinjenje biti pravedno kažnjeno", rekla je sutkinja Mazalin. 

Ovo je život, ne politika...

Po izlasku iz sudnice Saucha je ponovio da nije kriv. "Nisam u stanju davati izjave. Osim toga, pothlađen sam, sjedio sam tamo sat i pol pod otvorenim prozorom", rekao je Saucha novinarima. 

Presudu nije htio komentirati rekavši  da je ovo tek prvostupanjska presuda. Predamnom je još bitka i sve što kažem može biti loše. Ovo nije politika, nisam više saborski zastupnik.Ovo nisu političke teme, ovo je moj život", rekao je Saucha.

Njegov odvjetnik Darko Maržić najavio je žalbu na presudu tvrdeći da za to ima argumenata.

Za razliku od njega, USKOK je zadovoljan presudom rekavši da je ova bila jedina moguća i jedina ispravna. "Kazne su očekivane i razmjerno visoke, ali vjerujem da ćemo se na kaznu žaliti. Smatramo da su kazne trebale biti malo veće", rekao je Krešimir Ostrogonac iz USKOK-a. Dodao je da će se država pokušati naplatiti čim presuda postane pravomoćna.

Tvrdili da su nevini

Tomislav Saucha i Sandra Zeljko na početku suđenja u tzv. aferi dnevnice izjasnili su se da nisu krivi za lažiranje putnih naloga. USKOK tvrdi da je Zeljko to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna AFERA DNEVNICE Saucha u suočavanju optužio Zeljko da laže, ona nadopunila obranu: "Policija je podmetnula ključne dokaze"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna afera dnevnice Zeljko: "O dnevnicama sam unatoč zabrani obavijestila Plenkovića i Božinovića"

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.

Saucha je u ranijem svjedočenju ostao pri ranijem iskazu koji je dao USKOK-u. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene