Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod povećalom

Porezna uprava stigla na zagrebački advent: Naruče, plate, a onda se predstave...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani će za blagdane potrošiti 15,3 milijarde kuna. Velik dio tog kolača potrošit će se i na zagrebačkom adventu. No osim građana željnih zabave i opuštanja, adventske kućice obilait će i Porezna uprava.

Nakon rekordne turističke sezone koja je utjecala na opću potrošnju, rekordne zaposlenosti u posljednjih nekoliko godina, i potrošnja u vrijeme adventa upisat će i sama možda pokoji rekord, nedavno su poručili iz Hrvatske gospodarske komore.

Pročitajte i ovo Mirogoj Obnova objekta Velika promjena na Mirogoju: Iz ureda poslali važnu obavijest građanima Ukrašavanje Zagreba uoči Adventa - 2 Božićna čarolija FOTO Kuhano vino i kobasica za sedam eura: Provjerite cijene i gastroponudu na zagrebačkom Adventu

"Prema procjeni Hrvatske gospodarske komore blagdanska potrošnja će iznositi oko 15,3 milijarde kuna, što je pola milijarde kuna više nego prošle godine. Porezna reforma i više plaće rezultirali su optimizmom i povećanom potrošnjom građana, a upravo to je temelj rasta u odnosu na 2018.", istaknula je krajem studenog direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić.

Kazne su paprene

Vrijeme je adventa i pojačane potrošnje na ulicama gradova, a osim građana, od četvrtka adventske kućice češlja i Porezna uprava. Provjerava se stanje u blagajnama, a za viškove ili manjkove - kazne su paprene. Na prvu - kao i svi drugi gosti na štandu. Naruče hranu, plate, pričekaju račun i ostatak.

Nakon toga se predstave, pokažu značku i inspekcija može krenuti. Ugostitelji nemaju ništa protiv da se u inspekciju uključi i ekipa Dnevnika Nove TV. "Hoćete, molim vas, stisnuti mi X i prebrojati blagajnu", čuje se od poreznih inspektora. Provjerava se stanje u blagajni, odnosno, odgovara li zbroj računa zatečenom stanju. Poslovanje na kratko stane, kobasice se hlade, ali sve je gotovo za 10 minuta. "Okej, u redu, mi ćemo sad još napisat zapisnik o svemu ovome..", navodi poreznik na kraju inspekcije.

Srećom po ugostitelje, sve je prošlo bez problema. Računi su fiskalizirani, manjkova i viškova nije bilo. "Ne smije imati nikakav višak. U slučaju da konobari dobivaju bilo kakve napojnice, to moraju stavljati sa strane. Ne toleriramo ništa. Znači - kasa mora štimati", objašnjava Dalija Brkić, voditeljica Službe za nadzor fiskalizacije.

Predviđene visoke kazne

Svjesni su toga i prodavači. Jer kazne su paprene - od 10 do 300 tisuća kuna. "Ne smijemo se s tim šaliti, ne isplati se uopće. Da nekom ne izdamo račun, kazna bi bila prevelika i nema smisla uopće", smatra ugostitelj Tomislav Čibarić. Ipak, u svom tom blagdanskom ozračju, kupcima je račun najmanje bitan. "Ljudima kad dajem račun - uglavnom ga bace odmah pa mi odmah kažu da ne treba... Ja im, naravno, uvijek dam, ali ne doživljavaju me baš previše", otkriva Ivona Dabo, ugostiteljica.

"Mozak nam je na paši. Znate kako je - štimung, muzika..", opisuje posjetiteljica Gabrijela iz Zagreba. Dino na pitanje novinara je li dobio račun odgovara da - nije te da ga nije ni tražio.

U prvih 10 mjeseci ove godine poreznici su obavili 16.000 nadzora. S 'prstima u pekmezu' nađe se svaki drugi obveznik. "Daju predračune, koje su kasnije dužni fiskalizirati, ali najčešće ne fiskaliziraju i to se smatra neizdavanjem računa, odnosno, nefiskaliziranjem računa", objašnjava Dalija Brkić, voditeljica Službe za nadzor fiskalizacije.

Prva runda pojačanih kontrola Porezne trajat će do iduće srijede.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene