Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pravna' država na djelu

AGONIJA ZAGREBAČKE OBITELJI Scene iz filmova postale su naša stvarnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok su oči cijele zemlje u srijedu bile uprte na Markov trg gdje se slavilo svečano sastavljanje nove Vlade, par stotina metara zračne linije dalje, jedna je obitelj proživljavala svoju agoniju.

Scene kakve smo gledali na američkim filmovima, su postale naša stvarnost - suze, vrištanje, prijetnje samoubojstvom... Mirko Dukić i njegova sedmeročlana obitelj istjerani su na cestu. I oni su digli kredit u RBA zadruzi oko kojih se većina političara složila kako su smišljena pljačka građana. I? Godinama nikom ništa. Je li došlo vrijeme da netko napokon zaustavi tu nepravdu nanesenu stotinama hrvatskih obitelji?
 

Pročitajte i ovo Provjereno: Hrvoje Rendulić - 7 Teško obolio Koliko košta ljudski život? Hrvoje Rendulić čovjek je koji se neumorno borio za druge, sada se bori za vlastito zdravlje Provjereno istražilo poziv na besplatan ''zdravstveni pregled'' - 2 Ne nasjedajte! VIDEO Novinarka Provjerenog tajno snimila lažni zdravstveni pregled: Pogledajte savršeno osmišljenu prijevaru

Drama kakva se ne pamti odigravala se u srijedu na zagrebačkom Svetom Duhu. Suze, galama, vrištanje, prijetnje samoubojstvom. Na deložaciji je bilo i pet saborskih zastupnika koji su došli dati potporu, nazvavši tragediju Dukićevih posljedicom "kaljuže od države u kojoj živimo" i još jednom "pobjedom RBA mafije". Dukići svoj dom više nemaju!

Treća deložacija. Ali ne i treća sreća. Snimke drame koja se odvijala na zagrebačkom Svetom Duhu, situacija koja ledi krv u žilama.

'Riječ je o najvećoj bankarskoj prijevari u modernoj povijesti hrvatskog društa Damir Kajin Mirko Dukić, čovjek kojeg su istjerali na cestu, jedan je od tisuća nesretnika koji su spas potražili u kreditima RBA zadruga, a na kraju si stavio omču oko vrata.

''Posrednik je nestao. Malo sam se informirao kod odvjetnice koja mi je rekla da je to sve ilegalno'', kazao je Dukić koji je kredit podigao preko posrednika u Hrvatskoj. ''Ugovor je potpisan 28.5. 2009. godine, a putovnicu sam izvadio 3.6.2009. godine. Znači, ja sam mogao ugovor potpisati samo ilegalno i biti u Austriji, što je čvrsti dokaz da se sve odvijalo u Hrvatskoj'', kaže.

Nestao posrednik, a došla - ovrha. Stan završio na bubnju.

''Ovaj stan je prodan za 30.000 eura. Na javnoj dražbi, gdje sam ja rekao da je to javna sramota. Kupila ga je Milka Lovrić, starija žena koja nije znala ni dati ponudu'', kaže Dukić.

Špranca po kojoj su stotine ostajali bez krova nad glavom. A političari komentirali. I uglavnom ostajali na - komentarima!

''To je jedna vrlo mutna priča.... ovo su kamatari. To su većinom nekretnine na jako zgodnim pozicijama'', kazao je 2015. i Zoran Milanović, dok je bio predsjednik Vlade.

''Mislim da se tu radi o velikom propustu regulatornog tijela'', složio se i HDZ-ov Goran Marić.

''Riječ je o najvećoj bankarskoj prevari u modernoj povijesti hrvatskog društa'', kazao je Damir Kajin.

No, nitko prstom nije maknuo. Donijeli su doduše, novi Zakon o potrošačkim kreditima, koji žrtvama loših ugovora, ne znači ama baš ništa. Jer moraju dokazati ništetnost ugovora. Koju sudovi uglavnom - ne dosuđuju.

'Došao je taj crni dan kad je obitelj istjerana iz svog jedinog doma' Ivan Vilinor Sinčić Ljudi nasjeli i tko im je kriv?

''Ne, nije istina, zato smo i išli sa ovim rješenjima, ali svako mora dokazivati je li sve u redu ili ne na sudu'', pojasnio je u lipnju bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić

A dok oni dokazuju, ovrhe i deložacije idu dalje! Grmio je u srijedu i novoizabrani zastupnik Željko Glasnović!

''Hrvatska nije pravna država, ona je pravna kaljuža'', kazao je Glasnović.

Među 50-ak aktivista, bilo je i pet zastupnika. Jednog su i odnijeli. Njemu to nije bio prvi put.

''Evo danas je RBA mafija odnijela još jednu pobjedu u polaganom pokoravaju hrvatskih domova. Prije dvije godine smo bili ovdje i kupili dvije godine vremena. Ništa se nije riješilo... I eto, došao je taj crni dan kad je obitelj istjerana iz svog jedinog doma'', kazao je Ivan Vilibor Sinčić.

'Hrvatska nije pravna država, ona je pravna kaljuža' Željko Glasnović Iz RBA zadruga ekspresan odgovor kako ne provode oni deložaciju, već treće osobe koje nisu povezane s njima. A ta treća osoba je novi vlasnik stana. Ona je već spomenuta starica koja ga je kupila za sitan novac. I to nakon što je Dukić ovršen zbog kredita koji je preko posrednika digao u RBA zadruzi.

Ivan Pernar je zbog cijele situacije kasnio na glasanje u Saboru o povjerenju Vladi. No, čim je došao tražio je stanku zbog deložacije. Tražilo je i Provjereno, od novog starog ministra pravosuđa da kaže kako pomoći oštećenima i dobili odgovor sličan kakve smo i dosad dobivali!

''Koliko sam ja informiran o tom slučaju ti sudski postupci su trajali nekoliko godina i završeni su. Sudovi su utvrdili da je ovrha zakonita. Ja nažalost, konkretne slučajeve ne mogu komentirati'', kazao je ministar Ante Šprlje.

Ono čime se niti jedna Vlada dosad, iz njima poznatih razloga, nije odlučila napraviti jest u Saboru raspraviti i donijeti neko rješenje za tisuće ljudi. No, zato je jedan sudac, svojim rješnjem, prozvao upravo Hrvatski sabor. I u rješenju o ovrsi prebacio odgovornost na parlament odbivši pritom ovršiti jednog od klijenata zadruge. Tu su priliku Dukići davno izgubili.

''Ne znam ništa, imam vreću vojnu za spavanje pa ću valjda pred ministarstvo ili Sabor. Nisam se ja pomirio. Imamo odvjetnike i pravno ćemo raditi sve što možemo'', kazao je deložirani Mirko Dukić.

Onima kojima su usta puna branitelja, prava, hrvatstva, prava na dom, prava na nekretninu, prava da djeca imaju dom... Onih koji se bore protiv lopovluka. Evo, Dukić je hrvatski branitelj, otac i djed dvoje male djece s kojima živi. Ovo im je jedina nekretina. Nekretnina od 80 kvadarata prodana za 30.000 eura. Pravda, zar ne? Dukići su na cesti, a tko je sljedeći?

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene