Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dočekuje Hrvatsku

25. OBLJETNICA STRADANJA VUKOVARA Umiven i dotjeran čeka goste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
25. je obljetnica stradanja Vukovara. U koloni sjećanja Vukovarci ove godine očekuju više od 100 tisuća građana iz svih hrvatskih krajeva. Za praćenje događaja akreditirano je gotovo 400 novinara iz Hrvatske i svijeta. Vukovarcima ta potpora puno znači - osobito zbog onih koji su svoje živote ostavili braneći Hrvatsku u Vukovaru.

Vukovar dočekuje Hrvatsku. Umiven i dotjeran. Čiste se spomenici, kosi trava, sadi cvijeće. Grad heroj očekuje više gostiju no ikada.

Pročitajte i ovo Noćni klub - 2 Ključ u bravu Vlasnik karlovačkog kluba nakon opasnog incidenta za DNEVNIK.hr: "Definitivno zatvaram, ništa nije vrijedno ovoga" Ilustracija Oglasio se vlasnik UZNEMIRUJUĆI VIDEO Konobarica palila šank, vatra zahvatila goste: "Cura je trčala okolo i derala se, prijatelj je imao zapaljena leđa"

Izdano je tisuću i pol akreditacija. Samo novinarskih 400. "Nekada kada su određene skupine, grupe dolazile s jednim autobusom sada najavljuju dolazimo sa 10 autobusa. I sad kada to pomnožimo, dolazimo do onog zadovoljstva i najave da bi moglo preko 100 tisuća ljudi biti u Vukovaru", rekao je Tomislav Ćorak.

Studeni u Vukovarcima budi bolne uspomene. "Moji osjećaji su jadni cijelu godinu, pošto još supruga nisam pronašla, a kad ovi dani dođu onda su još jadniji", rekla je Manda Patko iz Udruge Vukovarske majke. Makar na jedan dan Vukovarci znaju da nisu sami.

25 godina nakon rata grad demografski umire. Vukovar danas ima manje stanovnika nego prije rata zaposlenih. "Vukovar je u Hrvatskoj, Hrvatska je u Vukovaru. Drugo je pitanje je li Hrvatska učinila sve što je trebalo za Vukovar", rekao je Dražen Živić s Instituta Ivo Pilar.

U mnogim hrvatskim bolnicama liječnici se prisjećaju svojih kolega iz ratne vukovarske bolnice. Uvjeti u kojima su oni liječili ranjenike mladim su liječnicima nezamislivi. "Time su pokazali veliku požrtvovnost, veliku privrženost našoj struci i oni su istinski heroji naše struke", rekao je dr. Dinko Bekić iz bolnice Sveti Duh u Zagrebu. Svoje živote u Vukovaru je zauvijek ostavilo 39 zaposlenika bolnice.

Tijekom opsade Vukovara kroz Vukovarsku je bolnicu prošlo 4000 bolesnika.

''U protuatomskom skloništu, sobi za intenzivno liječenje, liječili smo najteže ranjenike nakon što su bili operirani. Ondje su provodili jedno vrijeme, jer je tu bilo najsigurnije i imali su 24-satnu njegu i nadzor. Nakon što bi se oporavili, odlazili su u druge podrumske prostorije. Bolnica je bila neprekidno pod ganatama, pod avionskim bombama, tako da je bilo opasno izlaziti. Svi smo ovdje boravili. I ranjenici, i bolesnici i medicinske sestre i liječnici. Radili smo danonoćno, snalazili smo se svakako, ali jedno uvijek mogu reći - pružali smo svima najbolje što smo mogli i znali'', rekla je ratna ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac.

Vukovarska bolnica je danas suvremeno opremljena. Na pitanje ima li u toj bolnici mladih liječenika, Bosanac kaže da ima 40 specijalizanata. ''Upravo su započeli svoj specijalizantski staž prošle i ove godine. Osim toga što ih učimo kako prakticirati medicinu, učimo ih i etici i tome kako postupati s bolesnicima. Na tom našem ratnom iskustvu gradimo kvalitetno sadašnje iskustvo. Otkad smo se vratili 1997. uvijek prioritetno liječimo naše hrvatske branitelje i njihove obitelji. Sad smo i veteranska bolnica. Radimo na programima za sistematske preglede i brzu dijagnostiku'', kaže dr. Bosanac.

Tijekom rata 39 djelatnika vukovarske bolnice nije živo izašlo iz nje, a 15 ih je ubijeno na Ovčari.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene