Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijetio smrću novinarki magazina Provjereno

Pitali smo ministra kako ni nakon 120 prijava sustav nije stao na kraj Titu Grubiću!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zadru je počela 2. Međunarodna konferencija sudaca koja je okupila suce iz 15 zemalja. Raspravlja se o pitanju neovisnosti i nepristranosti pravosuđa.

Hrvatsko pravosuđe godinama slovi kao neučinkovito, pa se postavlja pitanje ima li konkretnih pomaka.

Pročitajte i ovo Demontaža Sabine Tandare Knezović Utorak u 11 sati Nova epizoda Demontaže: "Čut ćemo tko je kriv za korupciju u Hrvatskoj" Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće

Među europskim zemljama, Hrvatska je i dalje u donjem dijelu po učinkovitosti rješavanja sudskih procesa. Iako ukupan broj zaostalih predmeta posljednjih godina opada, još uvijek ne ide sve optimalnom brzinom.

Rak rana hrvatskog pravosuđa su i slučajevi koji desetljećima leže na policama sudova i pretvorili su se u trakavicu i postali apsurd. Da ne spominjemo slučajeve manipulacije pravosuđem i slučajeve prema kojima je sustav ostao potpuno slijep. Sve je to dovelo do toga da većina hrvatskih građana ne vjeruje pravosudnim institucijama. Izgradnja povjerenja nešto je što će trajati godinama.

Pravosudna krema Hrvatske i još 15 zemalja na jednom mjestu - slični, a tako različiti. Dok u nekim zemljama sudski postupci u prosjeku traju stotinjak dana, kod nas gotovo četiri puta više. Obitelj Batur jedna je od hrvatskih rekordera. Sudski spor vode nevjerojatne 43 godine!

''Od 63 svjedoka je ostalo, nažalost, živih samo 16. Ne vjerujem više državnim institucijama jer je to prestrašno'', rekao je Ante Batur.

Ovo je samo jedan od hrvatskih pravosudnih apsurda. A ni brojke nam ne idu u korist. Trenutačno imamo 490 tisuća zaostalih neriješenih predmeta. A svake godine bilježi se priljev od milijun novih predmeta.

''Mi u Europi, nažalost, nismo baš najbolje pozicionirani. Mi smo negdje četvrti odozada'', kaže Ante Šprlje, tehnički ministar pravosuđa.

Uz dugotrajne procese, gorući problem je i zlouporaba pravosudnog sustava. Najnovijim slučajem koji je sablaznio Hrvatsku bavi se emisija „Provjereno". I uz 120 kaznenih prijava, sustav nije reagirao na manipulacije Tite Gubića.

''Teško mi je govoriti o pojedinim slučajevima kad nemam o njima informaciju. Ali definitivno da i kaznena politika u našem pravosudnom sustavu treba biti pojačana uvijek kada javnost i opravdane okolnosti to zahtijevaju'', rekao je Šprlje.

Činjenica je i da povjerenje građana u pravosuđe godinama opada. U Udruzi sudaca ističu da je zakazao sustav komunikacije sudstva i javnosti.

Kako god bilo, pravosudne probleme Hrvatska još nije uspjela detaljno očistiti. Da bi se pomaci dogodili, potrebne su promjene. S druge strane, očito je da do sad niti jedna vlada nije uspjela provesti ozbiljnu i sveobuhvatnu reformu pravosuđa koja bi dala značajnije pomake i vratila povjerenje građana.

Za to je potreban novac i to se ne može dogoditi preko noći. A čini se da je problem i naš mentalitet. U dijelu europskih zemalja građane se stimulira da ne ulaze u sudske sporove, nego da probleme rješavaju sporazumno i mirnim putem - što je u Hrvatskoj teško zamislivo.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene