Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komemoracija u utorak

Trinaest godina od Kornatske tragedije: Rutinsko gašenje požara odnijelo živote 12 vatrogasaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Navršava se 13 godina od Kornatske tragedije, najveće vatrogasne tragedije u Hrvatskoj, koja je 30. kolovoza 2007. odnijela 12 mladih života, a u jutros su ispred Vatrogasnog doma u Šibeniku položeni vijenci.

Tog tragičnog 30. kolovoza 2007. godine u rutinskom gašenju požara poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, njih šestero poginulo je na mjestu događaja, dok su ostali prebačeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, a potom u Zagreb, ali su ubrzo umrli od posljedica teških opeklina. Jedini koji je preživio nesreću je vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog.

Pročitajte i ovo Požar progutao obiteljsku kuću - 1 Bez krova nad glavom Otkriven uzrok požara u Donjem Miholjcu, susjeda opisala dramatične trenutke: "Diži se susjeda, gori ti kuća!" Požar plastenika u Ludbregu - 2 Traje očevid FOTO/ VIDEO Veliki požar u Ludbregu: Vatra progutala plastenike i strojeve, ozlijeđen vatrogasac

Službeno je utvrđeno da je uzrok tragedije tzv. eruptivni požar. Međutim dio javnosti i obitelji stradalih nisu prihvatili takvo objašnjenje, smatrajući da im nisu do kraja otkrivene informacije o okolnostima u kojima su stradali njihovih najmiliji.

Dvaput oslobođen optužbi

Zbog odgovornosti za pogibelj vatrogasaca i propuste sudilo se bivšem vatrogasnom zapovjedniku JVP Šibenik Draženu Slavici, no on je 2013. u prvostupanjskom sudskom postupku oslobođen optužbi. No Vrhovni je sud srušio tu presudu, a novim suđenjem je Slavica krajem travnja prošle godine po drugi put oslobođen optužbi.

Na tu presudu žalilo se šibensko Županijsko državno odvjetništvo koje predlaže da Vrhovni sud prihvati žalbu i ukine pobijenu presudu te predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno raspravljanje i odluku.

Komemoracija za 12 stradalih vatrogasaca na Kornatima trebala se održati danas, no odgođena je zbog jakog juga, i to za utorak, 1. rujna. Jutros su vatrogasci i obitelji stradalih vatrogasaca položili vijence kod spomen ploče ispred Vatrogasnog doma u Šibeniku.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene