Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako na to gledaju mlade mame?

1. srpnja na snagu stupa novi zakon o porodiljnim naknadama - Evo koliko će naknade narasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po novom zakonu o porodiljnim naknadama, majke će dobivati 1360 kuna više nego do sada. Povećanje će osjetiti i nezaposlene majke, ali i one s troje djece koje imaju pravo biti tri godine na dopustu.

1. srpnja na snagu stupa novi zakon o porodiljnim naknadama. Po njemu, umjesto dosadašnjih 2660 kuna, koliko su majke dobivale za drugih šest mjeseci djetetovog života, taj iznos povećava se na gotovo 4 tisuće kuna.

Pročitajte i ovo Igračke i natpis za preminulu djevojčicu HOĆE LI SE IŠTA PROMIJENITI? Iluzija je da se događaji zlostavljanja djece neće ponoviti: ''Zaključavao me u mračnu sobu cijeli dan bez hrane, vode i WC-a. Imala sam tri godine'' Slika nije dostupna O rodiljnim naknadama i potpori države obiteljima

Daria je trenutačno u najboljem razdoblju. Beba joj ima 5 mjeseci, pa ima pravo na punu plaću kao da radi. Za slijedećih šest mjeseci od sad će dobivati 3990 kuna, umjesto dosadašnjih 2660. "Da je ostala onako niska, stvarno ne znam kako bismo. Već smo razmišljali naravno, zamrzavanje kredita, vraćanje ranije na posao. A onda naravno morate imati nekog tko će čuvati bebu gdje opet morate platiti, pa vam trebaju dodatni novci, tako da - ne znam", kaže Daria Werft.  

Da s 2660 kuna nije lako živjeti s djecom, zna i Nikolina koja prima upravo toliko. "Svatko si organizira život kolika su mu primanja i onda normalno da nikome nije svejedno kad se to dvostruko ili trostruko snizi. Svakom je prva ta 'aaaaaa', ali dobro, mislim, opet su tih šest mjeseci neprocjenjivi", komentira Nikolina Jagić, majka 8-mjesečne bebe.

Iz ministarstva vjeruju kako će povećanje naknada mnogim roditeljima dati sigurnost u podizanju djeteta. 

Marin Strmota, državni tajnik za demografiju kaže: "Zakon će se odnositi na sve od 1. srpnja kad stupi na snagu. Izmjene i dopune zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, svi koji se nađu, majke i roditelji u režimu rodiljnog, odnosno roditeljskog dopusta će imati automatsko povećanje."

Naknade se povećavaju za nezaposlene, ali i za majke s troje djece poput Ivane koja ima i blizanke. Na roditeljskom dopustu ima pravo biti tri godine, ali sada će umjesto 1663 dobivati 2328 kuna.

"Prvih šest mjeseci sam dobivala punu plaću, drugih šest mjeseci je bilo 2600 kuna i nakon godine dana sve je spalo na onih 1663 kune, što evo realno za njih dvije nije ni za pelene mjesečno. Te tri godine su zapravo opcionalne što se tiče samog porodiljnog dopusta, znači postoji mogućnost vratiti se natrag na posao, ali to onda opet traži da se djeca smjeste negdje na čuvanje, u vrtiće ili dadilje ili nešto, ako se nema opcija baka servisa", objašnjava Ivana Gorički, majka troje djece.

Sve oko povećanja naknada pozorno prati i Klementina koja je trudna 4 i pol mjeseca. Povećanje bi im puno značilo jer ona ne radi zbog čuvanja trudnoće, pa plaća naravno više nije ista, a svaka kuna je važna.

Zakon stupa na snagu za 15 dana. A sve to državu će stajati 157 milijuna kuna ove godine, a sljedeće 313 milijuna.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene