Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na terenu bili i kanaderi

Veliki požar iznad Kaštel Sućurca lokaliziran, jedan vatrogasac ozlijeđen: "Bit ćemo tu i danas i sutra..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Požar je na brdu iznad Kaštel Sućurca buknuo u ponedjeljak oko 13:30. Na terenu su gasitelji iz DVD-a Kaštela, Mladosti i Gomilice, a u pomoć su im stigle i kolege iz Trogira, Okruga, Solina, te Javna vatrogasna postrojba grada Splita. Ukupno više od 100 vatrogasaca s 35 vozila i četiri kanadera.

* Na brdu Kozjak iznad Kaštel Sućurca gori požar

* U jednom trenutku bila je ugrožena crkvica Sv. Jurja i planinarski dom Putalj koji su obranjeni

* Tijekom gašenja jedan je vatrogasac lakše ozlijeđen

Tijek događaja pratite u nastavku

20:13 Veliki šumski požar na Kozjaku iznad Kaštel Sućurca koji je buknuo rano popodne lokaliziran je malo prije 19 sati, doznaje se od kaštelanskih vatrogasaca koji će na terenu ostati cijelu noć.

U požaru je izgorjela veća površina trave, niskog raslinja i borove šume, a vatra je krenula s lokaliteta Dragočevo odakle se proširila na groblja u Kaštel Sućurcu i Kaštel Gomilici.

Tijekom večeri umornim vatrogascima će stići zamjena koja će cijelu noć sanirati požarište, te se vjeruje kako će tijekom jutra požar najvjerojatnije biti proglašen ugašenim.

18:38 Iz DVD-a Mladost Kaštela javil su kako je požar na Kozjaku pod nadzorom, ali još uvijek nije lokaliziran, javlja Dalmacija danas

17:06 Iz Hrvatske vatrogasne zajednice izvijestili su kako je 3. kolovoza u 13:25 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru raslinja na lokaciji Put Dragučeva, iznad Kaštel Sućurca.

Na intervenciji gašenja požara trenutno sudjeluje oko 100 vatrogasaca sa 33 vatrogasna vozila iz područja Trogira, Kaštela, Solina i Splita te 4 protupožarna zrakoplova Canadair. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na većoj površini.

"U početku je vatra zaprijetila obližnjim objektima, ali su sve kuće obranjene. Požar se nošen jakim vjetrom proširio na drugu stranu Kozjaka te smo i tamo poslali snage. Vatrogasci zajedno s posadama zrakoplova aktivno rade na zaustavljanju požara", rekao nam je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

16:30  Na požarištu je lakše ozlijeđen jedan vatrogasac, potvrdio je za Dalmaciju Danas Nenad Bonacin, zapovjednik DVD-a Mladost iz Kaštel Sućurca.

"Jednom vatrogascu upali su pepeo i čestice gustog dima u oči te je morao na ispiranje jer kratkotrajno nije mogao gledati", kazao je Bonacin i dodao kako je stanje na požarištu bitno bolje nego prije sat vremena. 

Pogledajte EKSKLUZIVNI Video sa požarišta u Kaštelima

Objavljuje Vatrogasci - Oni su naši Heroji u Ponedjeljak, 3. kolovoza 2020.

 "Zapadni dio požara je i dalje aktivan i radi se na gašenju. Istočni dio nije lokaliziran, ali je požar zaustavljen te se radi na saniranju terena. Obranjeni su planinarski dom Putalj, crkvica sv. Jurja, ali i vojno postrojenje na vrhu Kozjaka. S južne strane požarišta obranjene su kuće. Na trenu je preko 100 vatrogasaca i 30-ak vozila iz 14 vatrogasnih društava. Požar je prebacio na sjevernu stranu planine. Kanaderi to gase, ali taj dio požara nije opasan", rekao je zapovjednik. 

15:00 Zapovjednik JVP-a Split Ivan Kovačević rekao je da ga gasi više od 100 vatrogasaca s 35 vozila i četiri kanadera. Vatra je prijetila i crkvici sv. Jurja.

"Crkvicu smo obranili. Ali požar je daleko od gotovog. Puše vjetar i ni blizu nije pod kontrolom. Bit ćemo tu cijeli dan. I sutra. Čekamo sutra navečer da padne kiša", rekao je.

U DVD-u Kaštela kažu kako su na teren stigla dva kanadera te će uskoro stići još dva, a osim njih u gašenju sudjeluje stotinjak vatrogasaca s više od 20 vozila.

Na terenu su gasitelji iz DVD- a Kaštela, Mladosti i Gomilice, a u pomoć su im stigle i kolege iz Trogira, Okruga, Solina, te Javna vatrogasna postrojba grada Splita.

Mjesto na kojem je buknuo požar na Kozjaku do sada je već u nekoliko navrata gorio i prethodnih godina. Vatrogasci i kanaderi će ostati do daljnjega na terenu, a još uvijek nije poznato o kolikoj se opožarenoj površini radi.

14:22 Dalmacija Danas piše da se vatra ubrzano širi prema planinarskom domu Putalj koji je evakuiran. Domar je napustio dom do kojeg se pokušavaju približiti vatrogasci. Gusti dim zahvatio vojno postrojenje na vrhu Kozjaka. Tamošnji radarsko-komunikacijski centar osiguran je dodatnim snagama iz Zagore, a stigli su i predstavnici Civilne zaštite.

U jednom je trenutku vatra stigla do groblja u Sućurcu i Gomilici, no vatrogasci su plamen uspjeli svladati.

Požar je došao i do kuća.

"U jednom trenu bile su ugrožene, ali su ih uspjeli obraniti", prepričava čitatelj.

14:00 Na brdu Kozjak iznad Kaštel Sućurca u ponedjeljak oko 13:30 buknuo je požar.

"Vatra je već došla do vrha brda, do crkice sv. Jurja, koja je inače poznata po Trpimirovoj darovnici. Kanaderi zalijevaju to područje jer gore ima i endemskih vrsta biljaka", rekao nam je nešto ranije čitatelj Teo Antunović koji nam je poslao i fotografije i snimke velikog požara.

"Nošen vjetrom, začas je opustošio više hektara makije, borovine i drugog raslinja u Kaštel Sućurcu te se širi prema Kaštel Gomilici. Na terenu su vatrogasne snage kaštelanskih DVD-ova", rekao je i dodao:

"Nebo para zvuk kanadera. Sa svih strana se čuju vatrogasne i policijske sirene".

Pročitajte i ovo Požar na Rivi u Splitu Neki čuli eksploziju Veliki požar u centru Splita, gusti dim nadvio se nad gradom: Usred dana planuli motocikli na Rivi

Gori trava, nisko raslinje i šuma, a vatra je krenula iz Kaštel Sućurca na predjelu Dragočevo, te se požar potpomognut jakim vjetrom u samo sat vremena proširio do samog vrha Kozjaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene