Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRAVA U zagrebu

Zločin u Mlinovima: Cure detalji slučaja, osumnjičeni je djeci prvo dao koktel lijekova?

Stravičan zločin u kojem je troje djece izgubilo život dogodio se u noći s petka na subotu u Zagrebu, a sumnja se da ih je zadavio otac koji je pokušao samoubojstvo.

U stanu u zagrebačkom naselju Mlinovi policija je oko dva sata ujutro pronašla troje najvjerojatnije ugušene djece i njihova oca koji je, kako se sumnja, nakon što ih je ugušio, pokušao počiniti samoubojstvo, a ranije je objavio pismo na društvenim mrežama. Njegovo stanje je stabilno i nalazi se u bolnici, a majci ubijene djece pružena je psihijatrijska pomoć u dubrovačkoj bolnici.

U vrijeme zločina majka ubijene djece nije bila u Zagrebu, a djeca su vikend provodila s ocem - austrijskim državljaninom koji živi i radi u Zagrebu. Prema neslužbenim informacijama, roditelji djece su rastavljeni te su djeca najvjerojatnije vikend trebala provesti s ocem.

Tijek događanja pratite iz minute u minutu: 

19:47 Trostruko ubojstvo djece u Zagrebu u Dnevniku Nove TV komentirao je psihijatar Herman Vukušić. On je kazao kako institucije nisu mogle spriječiti zločin jer su se osumnjičeni i supruga u miru rastali. 

"Mislim da je ovo odraz njegovog trenutnog duševnog stanja, a i nekih premorbidnih, postojećih karakteristika osobnosti", dodao je.

Što je još rekao, čitajte ovdje.

19:20 Slučaj je šokirao i pravobraniteljicu za djecu, Helencu Pirnat Dragičević.

"Djeca stradavaju od ruku onih kojima najviše vjeruju, a to su roditelji, oni koji bi im trebali biti prirodni zaštitnici", rekla je. 

Još reakcija čitajte ovdje

18:30 U javnost curi sve više detalja tragedije. Večernji list tako piše kako je muškarac djeci dao koktel lijekova. Kad su se počeli buditi, krenuo ih je daviti. Zatim ih je prenio u dnevni boravak, a oko njih, kako piše list, poslagao igračke. 

17:10 Osim austrijskih, i svjetski mediji prenose vijest o trostrukom ubojstvu. Agencija AP piše kako je događaj šokirao cijelu zemlju te citiraju državnu tajnicu Margaretu Mađerić kako obitelj treba biti sigurno mjesto. Prenijeli su i dio o poruci koju je osumnjičeni ostavio na Facebooku. Brojni mediji prenijeli su vijest, od Washington Posta, US Newsa, ABC Newsa.. Mediji u regiji također prate situaciju.

17:07 Na ubojstvo je reagirao u Ivan Vilibor Sinčić. Rekao je kako je jedan od ubijenih dječaka bio prijatelj njegovu sinu.

14:45  Izjavu o zdravstvenom stanju muškarca kojeg se sumnjiči da je usmrtio svoje troje djece dao je ravnatelj KBC Sestre milosrdnice Davor Vagić, koji je rekao da je ''muškarac stabilno i nije trenutno životno ugrožen te je pri svijesti''. Cijelo vrijeme je pod nadzorom policije, a sumnja se da je bio pod utjecajem psihofarmaka te se rade potrebni nalazi da se to provjeri.

14:37 ''Zgranuti smo ovim strašnim događajem. Potpuno je neshvatljivo ono što se dogodilo. Obitelj je mjesto gdje bi djeca trebala biti zaštićena'', kazala je državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić i izrazila sućut obitelji, ponajprije majci, u izjavi za medije ispred Ministarstva.

''Ova obitelj je 2018. godine bila u Centru za socijalnu skrb tijekom savjetovanja što je dio standardnog postupka. Oni su se sporazumno dogovorili o zajedničkoj roditeljskoj skrbi i dalje nije bilo nikakvih djelovanja. Centar nije imao niti jednu prijavu, kako pojedinaca, majke ili bilo kojih drugih tijela koji bi ukazivali na nasilje", istaknula je Mađerić.

14:04 Zagrebačka policija nije imala saznanja niti je ikad prije pružena intervencija u obitelji u zagrebačkom naselju Mlinovi, gdje je noćas ubijeno troje malodobne djece, za što je osumnjičen njihov 56-godišnji otac, austrijski državljanin, izjavili su iz Policijske uprave zagrebačke.

''Iskoristila bih priliku da kao policijska službenica, ali i u svoje osobno ime, kao majka i roditelj, iskažem iskrenu sućut majci i članovima šire obitelji. Policijskim službenicima, s obzirom da se radi o vrlo traumatičnom događaju, biti će pružena stručna pomoć'', kazala je u izjavi ispred sjedišta zagrebačke policije Nikolina Grubišić Požar iz Odjela maloljetničke delikvencije PU zagrebačke.

Grubišić Požar je dodala da je dolaskom na mjesto događaja u Mlinovima zatečen muškarac koji je bio narušenog zdravstvenog stanja i troje maloljetne djece koja nisu odavale znakove života.

''Dolaskom liječnika hitne medicinske pomoći potvrđena je smrt djece te da se radi o nasilnoj smrti. Građaninu je pružena liječnika pomoć te je smješten u KB Sestara Milosrednica gdje se nalazi na hospitalizaciji'', dodala je Grubišić Požar zaključivši kako je kriminalističko istraživanje u tijeku.

13:49 "Osumnjičeni je, moguće, patio od depresije i u posljednje vrijeme upao je u financijske probleme'', piše Kronen Zeitung, koji je objavio portret osumnjičenog za ubojstvo svoje djece, djelomično prekrivenog lica. Većina austrijskih medija izvještavajući o nezapamćenom zločinu u Zagrebu uglavnom prenosi priopćenja zagrebačke policije i hrvatskih medija. 

13:30 
''Već sama činjenica da je otac pokušao suicid nakon toga isto indicira na određene psihodijagnostičke kategorije, no o tome bi sada bilo jednostavno nedogovorno govoriti'', istaknula je psihologinja Marina Ajduković, profesorica na Studiju za socijalni rad Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kazala je da temeljem prvih informacija zločin u zagrebačkom naselju Mlinovi spada u domenu osobne psihopatologije.

12:53 "Za sada bih se suzdržao od bilo kakvih daljnjih komentara. U kontaktu smo s nadležnim institucijama, čekamo daljnje informacije, a dok one ne dođu, dok ne znamo još okolnosti ove strašne tragedije, ne bih dalje ništa komentirao osim izrazio sućut obitelji", poručio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. Više OVDJE. 

12:50 Pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević duboko je potresao ovaj slučaj: ''Doista se radi o jednoj nezapamćenoj situaciji. Ja se kroz svoju dosadašnju praksu s takvim slučajem još nisam susrela''.

''Mislim da se u ovom slučaju treba dati vrijeme za prikupljanje relevantnih informacija i bilo kakve procjene oko ovog slučaja bi sada bile neodgovorno. Postoji mogućnost određenog preveniranja takvih situacija, no preuranjeno je govoriti o bilo čemu'', upozorila je dječja pravobraniteljica za N1.

12:47 Trostruko ubojstvo komentirao je na traženje novinara predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji je, između ostalog, kazao: ''Nasilja će u obitelji biti, bitno je da ga stalno bude manje. Ljudska je narav nepredvidljiva, nasilna, pogotovo muškaraca, pogotovo kad polude, popiju, kad se osjećaju frustrirano, kad ih društvo odbaci. Tu vreba opasnost. Nasilni muškarci u određenoj dobi postaju opasni za sebe i svoju okolinu''.

12:44 Oca koji je zadavio svoje troje djece u bolnici čuva policija, a prema najnovijim informacijama stabilno je i izvan životne opasnosti javlja 24 sata. 

11:47 U teškom psihičkom stanju u Opću bolnicu Dubrovnik u subotu ujutro kolima hitne pomoći dovezena je, u pratnji partnera, majka ubijene djece, a Jutarnji list doznaje da joj je pružena psihijatrijska pomoć. Nakon stabiliziranja stanja lijekovima ženi je ponuđena hospitalizacija, no odlučila je otići u Neum otkuda je navodno rodom i gdje je ovih dana boravila. Liječnici kažu kako njezino stanje nije bilo takvo da bi zahtijevalo prisilnu hospitalizaciju.

11:25 Nakon policije oglasilo se i Županijsko državno odvjetništvo. ''Dežurna zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu je u ranim jutarnjim satima 25. rujna 2021. u Zagrebu, u suradnji s policijskim službenicima, provela očevid povodom pronalaska tri mrtva tijela u stanu u Mlinovima.

Postoji osnova sumnje da je austrijski državljanin (1965.) počinio kaznena djela teškog ubojstva iz članka 111. Kaznenog zakona na štetu troje maloljetne djece. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u suradnji s policijom poduzima daljnje mjere i radnje iz svoje nadležnosti u svrhu utvrđivanja svih okolnosti počinjenja ovih kaznenih djela'', navodi se u priopćenju.

10:05 Što se tiče službenih informacija, zagrebačka policija je dosad samo izvijestila da je u noći s petka na subotu ''oko dva sata u Centru, u Mlinovima, temeljem informacija o najavljenom samoubojstvu zaprimljenih od građana zbog objava na društvenim mrežama, u stanu pronađen 56-godišnji muškarac koji je u trenutku ulaska policijskih službenika bio narušenog zdravstvenog stanja''.

''Na mjestu događaja pronađeno je i troje djece bez znakova života. Dolaskom hitne medicinske pomoći potvrđena je nasilna smrt djece dok je muškarac prevezen u KBC Sestre milosrdnice gdje je zadržan na liječenju. Očevid je proveden uz rukovođenje zamjenice Županijskog državnog odvjetnika, a kriminalističko istraživanje je u tijeku'', obavijestila je zagrebačka policija.

Noć strave

7:45 Prema neslužbenim informacijama, otac je troje djece, blizance dječaka i djevojčicu u dobi od sedam godina te sina u dobi od četiri godine ugušio u noći s petka na subotu u potkrovnom penthouseu na zagrebačkim Mlinovima, a ranije se spominjala i pucnjava.

Nakon što je pronađen u stanu gdje je najvjerojatnije ubio svoje troje djece - pokušao se ubiti otrovom ili tabletama. Navodno je riječ o financijskom konzultantu koji je radio u nekoliko uglednih austrijskih kompanija te u Beču ima i svoju konzultantsku tvrtku.

Prije brutalnog zločina na društvenim mrežama objavio je pismo u kojem je naveo da ga je ostavila djevojka jer je njegova bivša žena bila loša prema njoj te da je ostao bez novca, a spominje i svoje prijatelje i braću iz masonske lože.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene