Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzimali 2000 eura po osobi

U Rijeci uhićeno osam krijumčara migranata: U Sloveniju prebacili najmanje 129 stranaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječka policija provela je kriminalističko istraživanje nad sedam Riječana i jednom osobom s dubrovačkog područja starosti od 19 do 44 godine. Prebacili su preko Hrvatske u Sloveniju najmanje 129 migranata.

Sumnja se da su 44-godišnjak i 30-godišnjak u vremenskom razdoblju od 30. srpnja 2018. do 4. rujna 2020. godine na širem području Hrvatske povezali u zajedničko djelovanje 32-godišnjaka, 36-godišnjaka, 25-godišnjaka i 39-godišnjaka te 32-godišnjakinju i 19-godišnjakinju radi nezakonitog prijevoza i prijevoza stranaca koji ne udovoljavaju uvjetima za ulazak i boravak u zemljama EU-a ili potpisnicama Šengenskog sporazuma preko teritorija Hrvatske i međunarodnih granica s BiH i Slovenijom.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Oštre kritike Božinović brzinom munje odgovorio Milanoviću te mu poručio kako se voli domovina Zoran Milanović nova objava Milanović se obrušio na jednu skupinu građana: "Hrvatska granica je sveta, za nju se u ratu ginulo. Nemojmo biti bedaci"

44-godišnjak i 30-godišnjak su sa, za sada nepoznatim osobama iz inozemstva, dogovarali prihvat migranata na graničnoj crti između BiH i Hrvatske.

Događalo se to većinom na području Karlovačke, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije kao i njihov prijevoz kroz područje Hrvatske i prebacivanje u Sloveniju. Za to su dobivali najmanje 2000 eura po osobi.

Migrante su automobilima preuzimali na lokacijama u neposrednoj blizini granične crte Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom te ih prevozili na područje Primorsko-goranske županije, na šire područje Bakra.

Prebacili najmanje 129 migranata

Tamo su ih kraće vrijeme smještali na različitim, unaprijed dogovorenim lokacijama. Istog ili sljedećeg dana prevozili si ih dalje prema Sloveniji izbjegavajući graničnu kontrolu. Time su omogućili i pomogli u nezakonitom prijevozu najmanje 129 migranata.

"Za prijevoz i transfer 44-godišnjak i 30-godišnjak su za organiziranje ture naplaćivali najmanje 2000 eura po prevezenoj osobi i dodatnih 300 eura za prijevoz svakog komada prtljage koju bi osoba imala sa sobom. Novac su naknadno dijelili između sebe, a od dijela tog iznosa za obavljeni posao isplaćivali ostale pripadnike zločinačkog udruženja, čime su svi zajedno stekli financijsku korist od ukupno najmanje 2.200.000 kuna (296.700 eura)", priopćeno je iz PU primorsko-goranske.

Policija je u četvrtak uhitila osam osumnjičenih osoba te podnijela kaznenu prijave USKOK-u. Provedene su dokazne radnje pretraga osoba, domova i drugih prostorija, pretraga poslovnih prostora i pretraga vozila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene