Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgorjelo 1600 hektara

VIDEO Požar kod Trogira zasad pod kontrolom, vatrogascima pomažu i iz zraka. Vjetar okrenuo na jugo: "U trenu može promijeniti smjer vatre"

Požar u Segetu Gornjem ulazi u treći dan, još je aktivan na nepristupačnim dijelovima, a do jutros je u njemu izgorjelo oko 1600 hektara niskog raslinja, makije, borovine i nešto maslinika, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split. Tijekom noći na požarištu je bilo angažirano 106 vatrogasaca s 37 vozila.

Požar u Segetu Gornjem koji je buknuo u ponedjeljak još nije lokaliziran, no za sada se ne širi, doznaje se poslijepodne od glavnoga županijskog vatrogasnog zapovjednika Ivana Kovačevića, koji je upozorio da je počelo puhati jako jugo koje u trenu može promijeniti smjer vatre.

Pročitajte i ovo Požar na križanju Vukovarske i Držićeve ulice u Zagrebu - 2 vatrogasci na terenu FOTO/VIDEO Zapalio se autootpad u Zagrebu, sve je puno dima Požar trgovine u Svetom Ivanu Zelini Dramatična večer u Zelini VIDEO Veliki požar u kineskom dućanu: Ozlijeđen vatrogasac, četvero ostalo zarobljeno u susjednom prostoru

"Još ima izdimljavanja na rubovima i sredini požarišta, no vatra se ne širi", rekao je Kovačević Hini i dodao da vatrogasci rade na dogašivanju i sanaciji, a iz zraka im pomažu dva fair bossa.

"Što se tiče procijenjene opožarene površine, po gruboj procjeni izgorjelo je oko 1600 hektara, vatra se od jutros nije širila van teško pristupačne zone Labišnica. Na terenu je sto ljudi sa 35 vozila. Ništa ne možemo prognozirati s obzirom na to da je počelo puhati jako jugo koje u trenutku može promijeniti smjer vatre", upozorio je.

Milanović obišao opožareno područje, očekuje se i Plenković

Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu je s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem helikopterom obišao opustošena područja kod Segeta Gornjeg i uvjerio se u razmjere štete koju je iza sebe ostavila vatra.

Milanović se prije obilaska sastao i razgovarao o situaciji na požarištu Seget Gornji kod Trogira i požarištu Mirlović u Šibensko-kninskoj županiji s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, brigadirom Robertom Suntešićem te vatrogasnim zapovjednikom Splitsko-dalmatinske županije Ivanom Kovačevićem.

Tijekom posjeta Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu Republike Hrvatske u vojnoj bazi Divulje u Splitu, predstavnici vatrogasnog zapovjedništva i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvijestili su predsjednika Milanovića o dosadašnjem angažmanu vatrogasaca i poduzetim aktivnostima na gašenju požara, kao i o pomoći koju je pružila Hrvatska vojska u intervencijama gašenja požara.

Predsjednik Milanović zahvalio je vatrogascima i svima koji su se angažirali u gašenju vatrene stihije na požrtvovnosti i višednevnom trudu u obuzdavanju požara.

Popodne se u Divuljama očekuje dolazak premijera Andreja Plenkovića i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Od jutra pomažu zračne snage

Rano jutros u gašenje tog najvećeg požara na obali u posljednje četiri godine priključila su se dva kanadera

"Već od 6 sati u gašenje su se uključile zračne snage. To gdje gori je nepristupačan teren, pa tamo gase kanaderi. Ne znamo kako će se dalje odvijati požar jer vjetar stalno mijenja smjer i nije moguće predvidjeti bilo kakav razvoj situacije. Na terenu nema velikog plamena, tek dim", rekli su Hini vatrogasci.

Zbog trenutne povoljnije situacije na požarištu u 6:59 zatraženo je angažiranje dva Air-tractora Fire Boss koji će zamijeniti Canadaire i dalje osiguravati saniranje požarišta iz zraka.

Vatrogasci spremni za intervenciju

Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič javlja s terena da je u razgovoru sa zapovjednikom kaštelanskog vatrogasnog područja Darkom Maretićem doznao kako je stanje na požarištu dobro, no da se očekuje jačanje vjetra pa su vatrogasci raspoređeni po selima i spremni za intervenciju.

Vatra ne ugrožava kuće

Prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, situacija je na požarištu dobra: "Mirno je i nema izdimljavanja. Canadairi saniraju rubne dijelove požarišta, a tijekom noći napravili smo zamjenu vatrogasnih snaga. Sve su kuće obranjene, a vatrogasna vozila i dalje osiguravaju svaki objekt. I danas se nastavlja sa sanacijom požarišta".

Kako se doznaje, vatra, barem za sada, ne ugrožava ljude i objekte, a procjenjuje se da, iako se radi o zaista velikoj izgorenoj površini, materijalna šteta od tog požara neće biti velika jer je uglavnom riječ o teško pristupačnom i nenaseljenom terenu gdje većinom raste trava, eterično bilje, kadulja i vrisak.

Vatrogasci osim svojih snaga veliku nadu polažu i u vremensku prognozu koja za četvrtak na širem splitskom području najavljuje kišu.

Opožareno 1600 hektara

Vatrogasci su cijelu noć bili koncentrirani na Labišnicu, gdje nikako ne prestaje gorjeti, no unatoč tome kažu da im je noć bila relativno mirna.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice doznaje se da je opožarena velika površina koja je procijenjena na 1600 hektara - većinom trave, niskog raslinja, makije, niske bjelogorice, maslinika i nešto borove šume.

U gašenju požara od domicilnih snaga iz Splitsko-dalmatinske županije i Državne intervencijske vatrogasne postrojbe Divulje angažirana su ukupno 123 vatrogasaca s 54 vatrogasnih vozila.

S područja drugih županija ukupno je angažirano 55 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila i to: Državne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik, javne vatrogasne postrojbe Zadar, Benkovac, Knin, Vodice, Šibenik i DVD Rogoznica te dislokacija iz Ličko-senjske županije koja uključuje javne vatrogasne postrojbe: Gospić, Plitvička Jezera, Senj te DVD-ove Plitvička Jezera, Otočac i Brinje.

Angažirano 178 vatrogasaca sa 64 vozila

Ukupno je angažirano 178 vatrogasaca sa 64 vatrogasna vozila. Od vojnih snaga na požarištu tijekom dana bilo je angažirano 26 pripadnika PP NOS-a HV-a te tri zrakoplova Canadair, četiri zrakoplova Air Tractora i jedan helikopter Mi8MTV s uređajem za gašenje.

Zbog gašenja požara bila je zatvarana za promet županijska cesta (ŽC 6091) između naselja Labina i Plano, a od 21:00 sat uključena su tri dalekovoda koja su bila isključena radi gašenja 110 kV (Trogir-Jelina) i dva 10 kV (Seget Gornji 1-Seget Gornji 2, Divulje-Labin). Tijekom noći na požarištu je bilo angažirano 106 vatrogasaca sa 37 vatrogasnih vozila.

Tijekom noći zabilježena još dva požara

Tijekom jučerašnjeg dana zabilježena i dva manja požara na području Šibensko-kninske županije.

Požarom otvorenog prostora na području Mirlović Zagore-Unešić, za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu u popodnevnim satima, zahvaćena je trava, nisko raslinje, smrika i grab na površini od 9 ha.

Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 26 vatrogasaca sa devet vatrogasnih vozila iz javnih vatrogasnih postrojbi Drniš i Šibenik, VZ Šibensko-kninske županije, DVD-ova Unešić, Bilice, Perković i Drniš. U gašenju su sudjelovala i dva protupožarna zrakoplova Air Tractor i dva protupožarna zrakoplova Canadair.

Požar je lokaliziran u 21:46, a na požarištu tijekom noći sanacija i dežurstvo vatrogasaca.

Požar otvorenog prostora na području Zatona–Franine masline zabilježen je u večernjim satima, a požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 1,5 ha.

Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 26 vatrogasaca sa osam vatrogasnih vozila iz javnih vatrogasnih postrojbi Vodice i Šibenik, DVD-ova Vodice, Bilice, Šibenik, Zaton, Zablaće i Brodarica-Krapanj. Požar je lokaliziran u 22:55 sati, a ugašen u devet minuta nakon ponoći.

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene