Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nove video snimke havarije na Jadranu: Gorući brod se od vrućine počeo savijati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon osam naleta kanader koji je poslan na mjesto havarije kako bi pokušao ugasiti požar na brodu "Und Adryatik" koji plovi pod turskom zastavom, povučen je jer nije bilo nikakvog učinka. No, oko 15 sati brod je ponovno gašen iz zraka, i to iz dva kanadera. Među posadom turskog broda četiri su osobe lakše ozlijeđene.

Prema riječima odgovornih brodu trenutačno ne prijeti opasnost od potonuća, no zbog vrućine trup se počeo savijati, a u brodu se nalazi 800 tona mazuta koji se koristi kao pogonsko gorivo.

Pročitajte i ovo Eksplozija u restoranu u Kini nesreća u Kini, ima poginulih VIDEO Snažna eksplozija u restoranu uhvaćena na kameri: Pogledajte trenutak užasa Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Totalni kolaps sustava Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno"

Također, vjetar je počeo puhati u drugom smjeru pa se brod, koji se ranijih sati plutajući približavao obalama Istre, sada udaljava natrag prema međunarodnim vodama.

- Uvjerili smo se da more nije onečišćeno, gase dva kanadera, očekuju se i remorkeri, a i okrenulo je buru pa se brod udaljava od obale, rekao je ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević, koji je demantirao nagađanja da je talijanska strana na havariju reagirala brže od naše.

- Svjedoci smo da se i u drugim zemljama takve katastrofe ne
rješavaju ništa brže. No, shvaćam ljude koji ovdje žive jer njihov strah nije bezrazložan, naglasio je Rončević.

- Brodar, odnosno vlasnik teretnog broda, sam je naručio
specijaliziranu tvrtku iz Nizozemske, čiji bi ljudi trebali ući na
brod i riješiti tu nimalo ugodnu situaciju, istaknuo je Rončević. Na pitanje novinara bi li se moglo brže postupiti, kazao je kako se takve situacije ne rješavaju poput požara na nekom objektu.

Prema riječima zapovjednika županijskog Zapovjedništva zaštite i spašavanja Dine Kozlevca, za sada nema opasnosti od pucanja trupa broda.  

Od kanadera, procijenjeno je ranije, nije bilo nikakvog učinka, jer vatra je izbila u unutrašnjosti broda, pa voda nije mogla prodrijeti unutra te je kanader povučen s mjesta nesreće. Tada je procijenjeno da postoji i velika vjerojatnost da će brod potonuti te bi moglo doći i do ekološkog zagađenja.

>>
Brod se približio na 11 nautičkih milja od istarske obale 

>> Slovenija prati stanje s požarom na brodu, nudi pomoć


Prema njegovim riječima mogućnost gašenja požara je upitna jer je riječ o zatvorenom tipu broda, ali se poduzima sve što je moguće, brod je u potpunosti zahvaćen plamenom i postoji opasnost od eksplozije.

"U svakom slučaju ovo je dokaz da ćemo morati i na razini države i na razini županije razvijati pomorske snage vatrogasaca, jer je vjerojatno da će ovakvi incidenti biti sve češći", kazao je zapovjednik Kozlevac koji je i osobno s ekipom istarskih vatrogasaca krenuo na mjesto nesreće vatrogasnim brodićem iz Rovinja.

U međuvremenu aktivirani su državni Stožer za provedbu plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora kojim predsjeda predstavnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje te dva županijska stožera Istarske i Primorsko-goranske županije, dok akciju spašavanja i dalje koordinira Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru.

Podsjećamo, na brodu "Und Adryatik", dužine 193 metra, koji je plovio iz Istanbula za Trst, nalazi se 200 kamiona i 9 tona opasnog tereta. 

Kronološki pregled situacije:

Požar je buknuo rano jutros, oko 5 sati, 13 nautičkih milja zapadno od Rovinja, na granici hrvatskog teritorijalnog mora i Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa.

Posada grčkoga broda "Ikarus Palace" u 7,06 sati spasila je sve osobe s broda zahvaćena požarom - 9 putnika i 22 člana posade koje je vozio u Veneciju.

Aktivirani su državni Stožer za provedbu plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora kojim predsjeda predstavnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje te dva županijska stožera Istarske i Primorsko-goranske županije, a akcijom spašavanja koordinira Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru.

Ta je središnjica sa sjedištem u Rijeci rano jutros u 5,04 sati putem obalne Radio postaje Split radio dobila poziv u pomoć s broda da ga je zahvatio požar.

Na mjesto nesreće Nacionalna središnjica je poslala tri broda koja su se našla u blizini - grčki putnički brod "Ikarus Palace", teretni brod "Rik" i tegljač "Brodospas Sun".

Situacija do 10 sati

U Puli je formiran Županijski EKO-stožer. 

Brod je u potpunosti zahvaćen plamenom, i postoji opasnost od eksplozije. Upućen je remorker Brodospasa 'Sani' opremljen za gašenje požara i ograničavanje ekoloških incidenata sa naftne platforme 'IVANA' koji nadzire situaciju, zatim brod Lučke kapetanije iz Pule, na kojem su stručnjaci koji će izvršiti procjenu situacije, i remorker 'Triton' iz Uljanika, a u pripravnosti su i dva zrakoplova 'Kanader'. 

Situacija do 13 sati

Brod i dalje gori.

Na gašenje je upućen jedan zrakoplov 'Kanader'. Do 12,58 sati izveo je osam naleta na zapaljeni brod. Bez značajnijeg učinka te je stoga povučen. Na mjesto zapaljenja broda upućuju se dodatni remorkeri iz Rijeke - 2 remorkera Jadranskog pomorskog servisa.

Situacija do 16 sati

Angažirane su specijalizirane tvrtke za zaštitu okoliša i otklanjanje onečišćenja - CIAN, Dezinsekcija i INDOK, koje raspolažu EKO-brodicama i branama za upijanje onečišćenja. Kako je procijenjena potreba za dva kilometra brana, dodatne brane se dovoze iz Splita.

Od 15,05 sati ponovno djeluju dva kanadera. Naime, požar je načinio otvore u palubi kroz koje je moguće ubaciti sredstva za gašenje.

Situacija do 17 sati

Do mjesta pomorske nesreće brodom su došli ministri unutarnjih poslova te mora, prometa i infrastrukture Berislav Rončević i Božidar Kalmeta s istarskim županom Ivanom Jakovčićem i pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem.

Brod se približio na 11 nautičkih milja od zapadne istarske obale i približava se obali južno od Rovinja, prema Puli. 

O havariji su obavještene susjedne zemlje, te su i pismeno i usmeno ponudili pomoć bude li potrebna. 

'Za sada nam pomoć ne treba, ali je važno da su se i oni stavili na raspolaganje. Mi stvar držimo pod nadzorom', kazao je Kalmeta prije odlaska na mjesto havarije.

Situacija do 18 sati

Kanaderi su djelovali do 17:10 sati. Po potrebi bit će na raspolaganju ponovo od jutra. Intenzitet požara na brodu znatno je smanjen.


Situacija do 22 sata

Talijanska agencija ANSA izvjestila je da su četiri člana posade broda lakše ozllijeđena. 

Nakon izbijanja požara, posada je prešla na grčki brod s kojim su došli u Veneciju gdje su četvorica među njima prebačeni u bolnicu zbog opeklina prvog i drugog stupnja, i sumnji na ozljede kralježaka i kostiju udova, navodi ANSA.

Talijanska Civilna zaštita je u stalnom kontaktu s hrvatskim vlastima kojima je ponudila pomoć, prenosi ANSA. Talijanska služba civilne zaštite trenutno čeka odgovor na svoju ponudu i do sada se nije izravno uključivala u rješavanje stanja u vezi s turskim brodom.

Hrvatskim je vlastima, međutim, dana prognoza kretanja vjetrova i kretanja mora za slučaj da dođe do istjecanja nafte i drugih tvari iz broda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene