Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povučene mjere

Požar kod Čakovca ugašen: "Možemo biti mirni, ne postoji opasnost po zdravlje građana“

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugašen je požar koji je u subotu u poslijepodnevnim satima planuo na čakovečkom odlagalištu otpada.

Oko pet sati ujutro ugašen je požar koji je u subotu u poslijepodnevnim satima planuo na čakovečkom odlagalištu otpada. Na terenu je i dalje 30 vatrogasaca koji nadziru opožareno područje, rekao nam je zapovjednik JVP-a Grada Čakovca Mladen Kanižaj. O uzrocima požara nije želio nagađati.

Pročitajte i ovo Požar u Kopenhagenu Vatrogasci na terenu VIDEO Požar zahvatio simbol Kopenhagena: "Ovo je katastrofa, izgorio je naš Notre-Dame" Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl Pal rekla je za DNEVNIK.hr kako je tijekom noći obavljena analiza zraka kojom je ustanovljeno da su sve mjerene koncentracije u razini dopuštenih te da nema opasnosti po zdravlje građana.

"Možemo se potpuno umiriti, ne postoji opasnost po zdravlje građana ni trenutačno ni posljedično. Analiza zraka pokazala je da su svi indikatori, osim benzena u granici dopuštenog. Koncentracije su vrlo niske. Mjerili su se benzen, amonijak, ugljični monoksid i merkaptanij.

Benzen je bio nešto viši, a ostali su indikatori u granici dopuštenog. Više nema potrebe za upozorenjem da mještani naselja u neposrednoj blizini odlagališta ne izlaze iz zatvorenih prostora. Nema opasnosti po zdravlje građana“, rekla nam je ravnateljica Zavoda.
 

Kako je priopćeno sa sjednice Stožera za civilnu zaštitu Grada Čakovca održane kasno sinoć, u požaru nitko nije ozlijeđen. Vatrogasne i ostale službe cijelu su noć bile na terenu te gasile nastali požar. Stožer se ponovno sastao ujutro nakon dobivenih analiza kvalitete zraka.

Predsjednik Stožera za civilnu zaštitu Grada Čakovca Mario Medved kazao je sinoć da je požar je planuo u poslijepodnevnim satima na četvrtoj odlagališnoj plohi te se proširio na dio zatvorenog odlagališta na kojem se nalazi uskladišten plastični otpad.

Odmah se počelo sa navažanjem zemlje kako bi se spriječilo širenje vatre na druge dijelove odlagališta, što je uspješno i završeno, rečeno je.

U vrijeme održavanja sjednice na terenu je radilo 30 vatrogasaca s deset vozila, koji su cijelu noć požarište polijevali vodom.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl Pal najavila je u subotu navečer kako će se obaviti analiza zraka na širem području odlagališta kako bi se utvrdio je li štetan po zdravlje. Dok ne stignu rezultati, mole se građani da iz predostrožnosti zatvore prozore, a mještani naselja u neposrednoj blizini odlagališta da bez potrebe ne izlaze iz zatvorenih prostora.

Načelnik Policijske stanice Čakovec Krešimir Jurčević rekao je da će se uzrok požara utvrditi tek nakon što on bude ugašen. Policija pojačano kontrolira okolno područje. (Hina)
 

Aktualno Jesi li Brođani zadovoljni prelaskom susjedne rafinerije na plin?: ''Kraj naše borbe bit će kad građani počnu udisati čisti zrak'' Daliboro Vašarević iz Građanske inicijative za čuisti zrak (Foto: Dnevnik.hr) Daliboro Vašarević iz Građanske inicijative za čuisti zrak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dalibor Špadina razgovara s Daliborom Vašarevićem iz Građanske inicijative za čuisti zrak (Foto: Dnevnik.hr) Dalibor Špadina razgovara s Daliborom Vašarevićem iz Građanske inicijative za čuisti zrak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Rafinerija u Slavonskom Brodu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Rafinerija u Slavonskom Brodu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Rafinerija u Slavonskom Brodu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska Jesi li Brođani zadovoljni prelaskom susjedne rafinerije na plin?: ''Kraj naše borbe bit će kad građani počnu udisati čisti zrak'' 1/4 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene