Obavijesti Video Pretražite Navigacija
gušili ih, ubadali nožem...

Dvojici ratnih zločinaca uhićenih u Vukovaru određen istražni zatvor, otkriveni stravični detalji mučenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac istrage osječkog Županijskog suda u petak je odredio jednomjesečni istražni zatvor dvojici osumnjičenika, koji su u četvrtak uhićeni zbog sumnje za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Vukovaru 1991. godine, doznaje se na tome Sudu.

Protiv dvojice hrvatskih državljana policija je podigla kaznene prijave zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na području vukovarskih četvrti Petrova Gora i Sajmište u rujnu 1991. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ratni zločin Srpski dobrovoljac u Vukovaru je 1992. zlostavljao i silovao djevojku: Tada je imao 15 godina, sada je uhićen Slika nije dostupna DAN SJEĆANJA Plenković: ''Šimpraga je došla u Škabrnju da bi odala počast žrtvama''

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije dovršili su, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, kriminalističko istraživanje te podnijeli kaznenu prijavu protiv dvojice hrvatskih državljana starosti 63 i 64 godine zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na području vukovarskih četvrti Petrova Gora i Sajmište u rujnu 1991. godine.

Osumnjičeni su tijekom jučerašnjeg dana uhićeni na području Vukovara zbog sumnje da su kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi, odnosno Teritorijalne obrane Petrova Gora, u rujnu 1991. godine sudjelovali u protupravnom zatvaranju i zlostavljanju civilnog stanovništva na području Petrove Gore te su danas predani pritvorskom nadzorniku.

Zarobljene civile gušio i udarao

Sumnja se da je 63-godišnjak između 23. i 26. rujna u štabu srpske paravojne postrojbe TO Petrova Gora, koji se nalazio u tadašnjoj Ulici Svetozara Markovića 195 (Današnja Ulica SR Njemačke), kao pripadnik TO Petrova Gora, prilikom ispitivanja ranije zarobljenih civila, tada 59-godišnjeg Ivana Plećkovića zlostavljao gušenjem i zadavanjem ubodnih rana u predjelu grkljana te mu nanio tjelesne ozljede zbog kojih je trpio tešku patnju i bol.

Nakon zlostavljanja 59-godišnjaka, osumnjičeni je zlostavljao drugog oštećenog, tada 30-godišnjaka, gaženjem nogama i udaranjem šakama, kao i gušenjem do gubitka svijesti, zbog čega je on također trpio tešku patnju i bol.

Civile zlostavljao nekoliko dana, silio ih da nose leš

Nadalje, sumnja se da je 64-godišnjak 15. rujna 1991. godine, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi TO Petrova Gora, zarobio i odveo civile u podrum svoje kuće u Vukovaru, i to tada 46-godišnjeg oca i 22-godišnjeg sina, potom njihove susjede, također oca i sina tada 50-godišnjaka i 18-godišnjaka (Josipa i Zlatka Palahinjaka), kao i 54-godišnjaka Antuna Babića.

Osumnjičeni je potom, zajedno s drugima, sudjelovao u zlostavljanju civila udarajući ih po cijelom tijelu palicama i električnim kabelima na kojima su dijelom bile ogoljene električne žice, koji su potom bili odvedeni u drugu kuću na području Vukovara, gdje su također bili zatočeni i zlostavljani nekoliko dana.

Ranije navedenog oca i sina, tada 46-godišnjaka i 22-godišnjaka, nakon nekoliko dana zlostavljanja osumnjičeni 64-godišnjak odveo je do Sajmišta kako bi iz jedne kuće iznijeli i sahranili mrtvo tijelo. Tom ih je prilikom prisilio da stanu uza zid te kuće i sa ciljem zastrašivanja ispalio više hitaca oko njihovih glava.

Protiv osumnjičenih je po dovršetku kriminalističkog istraživanja podnijeta kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene