Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubojstvo koje je šokiralo Rijeku

Nastupila zastara: Dvojac gledao ubojstvo studenta, nisu ništa učinili da ga spase

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica mladića koja su bila nepravomoćno osuđena na tri godine, odnosno pet mjeseci zatvora, jer nisu pomogli studentu koji je u Rijeci 2009. pretučen na smrt, neće odgovarati jer je predmet otišao u zastaru.

Ubojstvo koje je šokiralo Rijeku dogodilo se 4. prosinca 2009. na Trgu svete Barbare. Za ubojstvo studenta s Cresa, Aleksandra Abramova osuđen je 27-godišnji Dušan Cupać, a za nepravomoćno osuđenu dvojicu koji nisu pomogli žrtvi, Daria Savića (30) i Daria Cupaća (27) nastupila je zastara.

Vrhovni je sud u prosincu prošle godine temeljem žalbe odvjetnika, ukinuo presudu za Daria Savića i Darija Cupaća, dok je istovremeno potvrdio izrečenu kaznu zatvora za Dušana Cupaća u trajanju od 12 godina. Stoga je predmet vraćen Županijskom sudu u Rijeci krajem prošle godine, piše Novi list.

Koban događaj 2009. odigrao se kada je Cupać nakon svađe nasrnuo na Abramova udarajući ga šakama i nogama po glavi i tijelu. Kad je pao na tlo, Cupać ga je nastavio tući rukama i nogama, činio je to i nakon što je Abramov prestao pružati bilo kakav otpor. Udarci su bili toliko snažni da mu je slomio nos i lubanju uz obilno krvarenje. Abramov se ugušio u vlastitoj krvi.

Dario Savić i Dario Cupać koji su bili u društvu s Dušanom Cupaćem bili su optuženi da su Abramova ostavili ozlijeđenog da leži na tlu, iako su gledali kako napadač bjesomučno udara studenta. Ostavili su ga u krvi. Tek su kasnije nazvali Hitnu pomoć.

Ubojica pobjegao u Srbiju

Dario Savić i Dario Cupać brzo su uhićeni i pritvoreni, a Dušan Cupać pobjegao je iz Hrvatske u Srbiju, čiji je državljanin, te se sklonio kod Valjeva. Nakon bijega javio se srbijanskoj policiji gdje je uhićen.

Tamo je sucu istrage ispričao da su se te noći, oko 3 sata, nalazili ispred fast fooda u podnožju Robne kuće Ri na Korzu, u redu za pizzu, te da im je, nakon što su nakratko napustili red i ponovo se vratili prišao Abramov i počeo se buniti što su opet stali u red.

Rekao je da je Abramov u prepirci zamahnuo šakom i udario ga u nos i usta. U naguravanju što je uslijedilo odmakli su se stotinjak metara. Dušan Cupać u iskazu je naveo da ga je Abramov pokušavao udariti, a da je on izbjegavao udarce, no da ga je u jednom trenutku udario u nos, uslijed čega je Abramov pao. Po riječima osuđenog ubojice Cupaća, Dario Cupać i Savić nisu udarali Abramova, već su hodali za njima i smirivali situaciju.

Ubojici suđeno u odsustvu

Zbog ubojstva je Dušanu Cupaću suđeno u odsustvu te je osuđen na 12 godina zatvora i Vrhovni sud je tu presudu potvrdio. Međutim, Dušan Cupać je u Srbiji i nije dostupan hrvatskim institucijama. U Hrvatskoj se sudilo njegovoj dvojici prijatelja.

Nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu za spomenutu dvojicu, riječki Županijski sud proglasio se nenadležnim pa se slučaj ''spustio'' na Općinski sud. No, odvjetnik Darija Cupaća potom se žalio na odluku o nenadležnosti županijskog suda, pa je potkraj ožujka 2017. godine Vrhovni sud odbio odvjetnikovu žalbu.

Županijski sud zaprima rješenje Vrhovnog suda 18. travnja. Početkom lipnja ispravlja se i presuda, umjesto ''osuđeni Cupać'', njegovo prezime na presudi pogrešno je napisano ''Cupač'' pa sud mora po službenoj dužnosti ispraviti pogrešku. Presuda zapravo postaje pravomoćna 30. lipnja ove godine.

Nakon svih zavrzlama, predmet je dodijeljen sutkinji koja je potkraj rujna zakazala raspravu. Sljedeće je ročište bilo nakon dvadesetak dana, no Dario Savić je bio na putu pa poziv nije primio. Početkom studenoga opet je zakazana rasprava, no opet su odvjetnici posegnuli za dopuštenim pravnim lijekom, tražili su izuzeće sutkinje i predsjednice Općinskog suda, no već drugi dan im je zahtjev odbijen kao neosnovan pa je sutkinja ponovo zakazala raspravu potkraj studenoga. No, tada je izostao drugookrivljeni Cupać zbog bolesti. Nakon dva dana ponovo je sutkinja zakazala raspravu, no nije bilo Cupaća. Zastara je nastupila 4. prosinca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene