Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćna presuda

Josip Klemm proglašen krivim, dobio godinu dana zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasnik zaštitarske tvrtke Klemm security i čelnik braniteljske Udruge specijalne policije Josip Klemm u četvrtak je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora jer svoju tvrtku fiktivnim ugovorima s drugim poduzećima oštetio za gotovo tri milijuna kuna.

Josipa Klemma je tužiteljstvo ranije teretilo i za utaju poreza, no ta je inkriminacija u međuvremenu otpala pa je osuđen samo za štetu koju je počinio svojoj tvrtki.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šteta od 660 tisuća kuna USKOK podignuo optužnicu protiv Klemma, Lovrića i Kosića Slika nije dostupna Sumnja u kaznena djela USKOK donio rješenje o provođenju istrage protiv Lovrića - Konkretno naveo i zbog čega!

Klem je sa svojim odvjetničkim timom najavio da će se žaliti na presudu. "Sigurno da poštujem odluku suda. drago mi je što me u ovom postupku osudila lijepa i pametna žena. Nažalost, u životu morate bit spremni na sve. Kad god krenete u neku bitku morate znati da će vam netko malo i vratit i na kraju ja sam zadovoljan. Oba su pala", rekao je Klemm novinarima nakon izricanja presude.

Njegov odvjetnik Branko Šerić, najavio je žalbu. "Mislim da ćemo sa žalbom utvrditi nešto sasvim drugo. Da je gospodin Klemm htio osuđujuću presudu, odnosno da se osjećao krivim, odavno bi pristao na nagodbu", kaže Šerić.

Financijske malverzacije

Josip Klemm se teretio da je od veljače 2005. do ožujka 2007. osmislio način na koji će iz svoje tvrtke "neosnovano obavljati isplate u svoju korist" pa je "nalagao neosnovana plaćanja sa žiroračuna" na račune drugih tvrtki koje su mu, prema ranijem dogovoru, izdavale račune za neobavljene usluge.

Istraga navodnih Klemmovih "financijskih malverzacija" pokrenuta je još 2014. godine, no on tada nije uhićen jer je u tužiteljstvu iznio tzv. aktivnu obranu, tvrdeći da se može osjećati krivim ako je svoju tvrtku oštetio neznanjem, ali da nikada ne bi oštetio državu.

Zagrebački Županijski sud danas je također trebao raspravljati i o osnovanosti njegove druge optužnice kojom je obuhvaćen i pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić.

Osim za izvlačenje novca iz njegove tvrtke te utaju poreza, za što je u svojoj obrani u svibnju kazao da je bio žrtva nekadašnjeg SDP-ova državnog vrha zbog angažmana u braniteljskim udrugama, Klemm je s Lovrićem optužen zbog lihvarskog ugovora u vezi s transferom košarkaša Darija Šarića te zapošljavanja u Ciboni na račun Zagrebačkog holdinga.

No, optužnica u tom slučaju još nije sudski potvrđena, a izgledno je da odluka o njezinoj osnovanosti neće biti donesena ni u četvrtak s obzirom na tvrdnje obrane da je dio dokaza prikupljen nezakonito. (N.C./Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene