Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BURNA NOĆ, TEŽAK DAN

FOTO Vatrena stihija kod Makarske: Buknuo još jedan požar, jak vjetar otežava gašenje, hoće li kanaderi moći pomoći?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nešto iza ponoći na predjelu Kotišina na obroncima Biokova u Makarskoj, buknuo je još jedan požar na nepristupačnom terenu koji jutros gase vatrogasni timovi iz cijele Splitsko-dalmatinske županije, doznaje se u Županijskom vatrogasnom operativnom središtu u Splitu.

Vatrena stihija je zahvatila borovu šumu. Aktivan je i požar na nepristupačnom predjelu na Biokovu iznad Živogošća, a tijekom noći, na te dvije lokacije, bilo je 115 vatrogasaca, izjavio je za Hinu zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Makarska Mario Čović. Jutros se očekuje preraspodjela snaga.

"Požare iznad Živogošća i Makarske držimo pod nadzorom. U Makarskoj nam, kao ni u prvom požaru, nije jednostavno doći do požarišta pa koristimo protupožarne puteve i reagiramo vrlo brzo na povremena rasplamsavanja", rekao je Čović.

Za sada se ne zna koliko je točno vatrom zahvaćena površina. Ugroženih objekata nema, ali vatrogasci djeluju s povećanim oprezom kako planove ne bi poremetio vjetar. Vjetar je ključan čimbenik i hoće li u pomoć stići zračne snage koje su, potvrdio je Čović, pozvali u pomoć.

"Stanje je trenutno zadovoljavajuće. Imamo povremeno pojavljivanja plamena, koje brzo rješavamo i saniramo teren", rekao je Čović za DNEVNIK.hr i dodao da se kroz cijeli dan izmijenjuju vatrogasci.

Ističe da, ukoliko vjetar ne stane, zračne snage neće moći doći.

Udari bure jači od 65 kilometara na sat

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) priopćili su da se u Sjevernoj Dalmaciji prijepodne očekuje jaka, mjestimice vrlo jaka bura s udarima vjetra do 95 km/h, a na području Srednje i Južne Dalmacije jaka, mjestimice vrlo jaka bura, poslijepodne i sjeverozapadni vjetar s udarima do 100 km/h.

Pročitajte i ovo Vatrogasci - 1 sve zbog pregrijane večere Drama u Zagrebu: Zapaljenu napu bacio na susjedov balkon, završio u bolnici s teškim ozljedama

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ISTRAŽUJE SE Buknula vatra na zaplijenjenoj vili ruskog tv voditelja na jezeru Como

Narančasti meteoalarm proglašen je za riječko područje u jutarnjim satima u ponedjeljak. Žuto upozorenje znači da je vrijeme potencijalno opasno, a narančasto da je opasno.

Dežurni prognostičar DHMZ-a ranije je tijekom nedjelje za Hinu upozorio kako slabljenje vjetra neće biti brzo i da su upozorenja i dalje na snazi, ali ocijenio je kako je "uglavnom najgore već prošlo" što se tiče jačine bure. 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene