Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završen očevid

Strašna tragedija u Kninu: Dvojica radnika preminula nakon nesreće u tvornici DIV, grad će na dan njihovog pogreba proglasiti Dan žalosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica radnika samoborske tvornice DIV preminula su u bolnici nakon što su teško ozlijeđeni. Događaje iz Knina prati reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

"Očevid je završio nešto prije 17 sati, no treba pričekati službeno izvješće kako bi se znali detalji nesreće. Prve informacije govore o strujnom udaru, da je to razlog, da je u jednom trenutku nestalo struje. U jednom pogonu galvanizacije, radnici su čistili bazen.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vozač poginuo 37-godišnjak poginuo na magistrali: Prevelikom brzinom ušao u zavoj i zabio se u betonski zid Slika nije dostupna Teško ozlijeđeni Objavljeni detalji nesreće u Šibeniku u kojoj su dvojica radnika pala s dizalice

Jedan od radnika upao je u bazen. Uslijed toga se dogodio strujni udar. Radnik je pokušao pomoći svom kolegi, no na žalost obojica su smrtno stradala. Prebačeni su u kninsku bolnicu, no nije im bilo pomoći", izvijestio je Andrija Jarak.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić pozvao je nadležne državne institucije da istraže što se dogodilo i jesu li ispoštovane sve procedure u vezi sigurnosti radnika. Podsjetio je na slučaj od prije nekoliko godina i nesreću u kojoj je jedan radnik smrtno stradao u istoj tvornici.

Priopćenje DIV-a

U ponedjeljak oko 11:08 Hitna medicinska pomoć Šibenik obavijestila je Policijsku upravu šibensko-kninsku da su u tvornici samoborske tvornice vijaka DIV u Kninu teže ozlijeđena dvojica radnika.

Njima je tijekom pružanja medicinske pomoći u bolnici u Kninu konstatirana smrt u 11:50. "Prema do sada utvrđenom, radi se o 34-godišnjem i 20-godišnjem zaposlenicima navedene tvrtke", priopćeno je iz policije.

"U ovom teškom trenutku izražavamo najdublju sućut obiteljima i rodbini preminulih radnika, a kao DIV GRUPA učinit ćemo sve što je u našoj moći da im pomognemo i makar malo ublažimo ovaj nenadoknadivi gubitak.

"Želimo istaknuti da se tragedija dogodila unatoč činjenici da provodimo i poštujemo sve mjere zaštite i sigurnosti na radu te da posjedujemo sve potrebne certifikate i uvjerenja.

Bez obzira na to, o okolnostima tragičnog događaja ni sada pa sve do okončanja istrage nećemo davati nikakve komentare", poručuju iz DIV grupe. 

Službenih informacija o načinu stradavanja radnika još uvijek nema. Prema trenutnim informacijama, nesreća se dogodila dok je 34-godišnjak čistio bazen u pogonu galvanizacije, a 20-godišnjak je vidio da ga trese struja i krenuo mu pomoći, pri čemu su obojica nastradala.

DIV grupa specijalizirana je za preradu, proizvodnju i trgovinu vijčane robe te ostalih strojnih dijelova i metalnih proizvoda i brodogradnje. Zapošljava oko 3000 ljudi, a prisutna je u 30 zemalja.

U Kninu će se na dan pogreba poginulih radnika DIV-a proglasiti Dan žalosti, najavio je gradonačelnik Marko Jelić.

"Ovim putem izražavam duboko suosjećanje s obitelji, prijateljima i kolegama stradalih i nadam se da će odgovorni biti sankcionirani", kazao je gradonačelnik za kninski portal Huknet koji je objavio i izvjavu svjedoka koji je želio ostati anoniman.

On je opisao da se nesreća dogodila u bazenu u pogonu galvanizacije.

"Nesreća se dogodila prilikom čišćenja bazena u kojem se nalazi vodena otopina. Iz ne znam kojih razloga bazen je došao u kontakt sa strujom i tom prilikom je strujni udar doživio 34-godišnjak. Zatim mu je priskočio u pomoć 20-godišnjak s namjerom da ga spasi, odnosno izvuče iz bazena te ga je uhvatio za ruku. U tom času je i on doživio strujni udar", kaže svjedok. 

Glasnogovornik DIV-a komentirao je smrt dvojice radnika

Glasnogovornik DIV-a Josip Jurišić rekao je kako su šokirani nesrećom i stradanjima radnika, te da ih je ova vijest sve potresla.

"Pojedinosti nesreće nemamo, izvidi su još uvijek u tijeku. Šokirani smo ovom nesrećom i stradanjima radnika, izražavamo sućut obitelji. Vijest nas je uistinu sve potresla", rekao je Jurišić.

Glasnogovornik je potvrdio da se nesreća dogodila u pogonu galvanizacije, ali da će se o detaljima nesreće više znati nakon očevida.

Nema informacija o tome da je u tvornici bilo ovakvih sličnih nesreća. Otkrio je da je vlasnik tvornice Tomislav Debeljak posjetio obitelj stradalih.

Policija izuzela uređaje i opremu radi vještačenja

Po nalogu Županijskog državnog odvjetništva tijela, preminulih radnika prevezena su na Odjel patologije radi obdukcije zbog utvrđivanja uzroka smrti. Tijekom očevida izuzeti su uređaji i oprema radi daljnjeg vještačenja. Nakon obdukcije i vještačenja te provedenog kriminalističkog istraživanja utvrdit će se okolnosti stradavanja, priopćila je policija.

 

Aktualno U paklu trgovanja ljudima i Hrvati! Policija otkriva kako rješava taj strašni zločin Trgovanje ljudima - 2 Trgovanje ljudima - 2 Foto: Nova Studio Trgovanje ljudima - 6 Trgovanje ljudima - 6 Foto: Nova Studio Trgovanje ljudima - 3 Trgovanje ljudima - 3 Foto: Nova Studio Trgovanje ljudima - 4 Trgovanje ljudima - 4 Foto: Nova Studio +0 Trgovanje ljudima - 5 Hrvatska U paklu trgovanja ljudima i Hrvati! Policija otkriva kako rješava taj strašni zločin 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene