Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TEŠKO GA OZLIJEDILI

Šef Liječničke komore o brutalnom napadu na djelatnika KB-a Dubrava: "Zbog ovakvih stvari liječnici odlaze iz Hrvatske!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvorica napadača koji su u nedjelju ujutro brutalno pretukli administratora na Hitnom prijemu u KB-u Dubrava bit će predani pritvorskom nadzorniku, doznaje se u zagrebačkoj policiji.

Administrator na hitnom prijemu brutalno je pretučen u KB-u Dubrava oko 10:30. 48-godišnjak je u napadu zadobio frakturu orbite (kosti u predjelu oka). Zbog teških tjelesnih ozljeda hitno je operiran i njegovo je stanje stabilno. 

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas"

Policija je prvo privela tri napadača, a potom i četvrtu osobu, koja je na Hitnu došla zbog urinoinfekta, a koju su uhićeni dopratili u bolnicu.

U zagrebačkoj policiji doznajemo da se nad uhićenim 25-godišnjakom, 26-godišnjakom, 21-godišnjakom i 23-godišnjakom provodi kriminalističko istraživanje nakon kojeg će osumnjičeni biti predani pritvorskom nadzorniku. Nadležno državno odvjetništvo podnijet će kaznene prijave zbog počinjenja kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda i kaznenog djela sudjelovanja u tučnjavi.

Ravnatelj KB-a Dubrava Srećko Marušić u nedjelju je rekao da bolnica ima zaštitarsku službu, no da se sve dogodilo prebrzo i da nisu stigli reagirati. Najavio je ugradnju sigurnosnih kamera te rekao kako će razmotriti kako dodatno pojačati sigurnost pacijenata i osoblja u bolnici.

Sigurnost u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj za DNEVNIK.HR prokomentirao je i predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Trpimir Goluža.

"Ovaj napad zorno prikazuje odnos države prema zdravstvenom sustavu i zdravstvenim djelatnicima. Stoga ne čudi da sve više liječnika i zbog ovakvih incidenata, koji se događaju gotovo svakodnevno, napuštaju Hrvatsku. Ovdje se ne osjećaju sigurno", rekao je dr. Goluža te napomenuo kako Hrvatska liječnička komora već dvije i pol godine ukazuje na problem nedovoljne sigurnosti u zdravstvenim ustanovama.

"Upozorili smo Ministarstvo zdravstva, a u tijeku su i razgovori u Ministarstvu pravosuđa", rekao je dr. Goluža.

Nažalost, podsjetio je kako već godinama pokušavaju ishodovati da se napad na liječnike zakonski tretira kao napad na službenu osobu. "U Hrvatskom saboru je već odbijen i amandman kojim bi se u zakonski reguliralo onemogućavanje ustavnog prava na zdravstvenu zaštitu pacijenata".

"HLK je poslala svoje izaslanstvo na studij u Veliku Britaniju, da vidimo kako su oni tamo riješili taj problem, a uveli smo i policu osiguranja za liječnike. Mi dakle, radimo konkretne mjere za unaprijeđenje pozicije naših članova, ali država je ta koja mora zakonski zaštititi sve zdravstvene djelatnike i pacijente od ovakvih napada".

Istaknuo je i kako najveći incidenti nastaju upravo na hitnim prijemima te da tamo treba organizirati konstantnu zaštitarsku službu. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene