Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajedno jači

Bitka s drugim razlogom smrtnosti u Europi, ali i u Hrvatskoj: ''Sami nikada nećemo nadjačati ovu bolest''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ususret listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke, s radom je započeo Poseban odbor za borbu protiv raka kojim Europski parlament želi dati doprinos budućem EU planu borbe suzbijanja te zloćudne bolesti. Na čelu je Odbora Poljak Bartosz Arłukowicz, koji ističe kako je brza dijagnoza od presudne važnosti u borbi protiv raka.

Prevencija, dijagnoza, liječenje, život osoba koje su preboljele rak i palijativna skrb u fokusu su novog odbora Europskog parlamenta, u čijem radu iz Hrvatske sudjeluju zastupnici Romana Jerković i Tomislav Sokol.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ekocid Stiže novo kazneno djelo: Jedan od najtežih zločina napokon će biti strogo kažnjavan Julija Navaljnaja u Europskom parlamentu - 1 Dočekali je ovacijama Udovica Navaljnog zastupnicima EU parlamenta: "Želite poraziti Putina? Onda prestanite biti dosadni"

''Naš je zadatak vrlo težak i izazovan, ali vjerujem da ćemo postići svoje ciljeve. Rak je još uvijek prisutan u našem životu. Sami se suočavamo s njim, imamo članove svojih obitelji koji su bolovali od raka'', rekao je na konstituirajućoj sjednici Odbora predsjednik Bartosz Arłukowicz.

Nakon kardiovaskularnih bolesti rak je drugi razlog smrtnosti na razini Europske unije, ali i Hrvatske.

Na godišnjoj razini kod nas je postotak umrlih od karcinoma 27 posto.

Svjestan zabrinjavajućih podataka, poseban odbor za borbu protiv raka dobio je nadležnost procjene, analize i preporuke svega što je potrebno za poduzimanje konkretnih koraka u borbi protiv te smrtonosne bolesti. Poziva na holistički pristup istraživanju i inovacijama pri djelovanju i razmjeni znanja u pogledu stručnosti, podataka, obuke i komunikacije.

Odgovarajuća prekogranična zdravstvena skrb i suzbijanje diskriminacije ono su za što se zalaže naš zastupnik u Europskome parlamentu Tomislav Sokol. Naglasio je kako će poseban trud uložiti kako bi se pacijentima omogućio posjet liječnicima specijalistima koji su najprikladniji za njihovu terapiju, ali i da se ujednači praksa na razini cijele Europske unije.

Smatra diskriminatornim osiguravajuće kuće koje imaju pravo tražiti klijenta podatak jesu li preboljeli rak te se time koristiti pri izračunu premija. Takva je praksa u nekoliko europskih zemalja ograničena na rok nakon kojeg osobe koje su preboljele rak više ne moraju osiguravateljima i zajmodavcima otkriti svoju povijest bolesti.
Europarlamentarka Romana Jerković, koja je također članica Odbora, istaknula je kako je jako važno da i u pandemiji COVID-a oboljeli od raka uspiju dobiti potrebnu pomoć. Kao prioritete navela je ranu prevenciju i brzu dijagnostiku.

Inače, u planu rada Odbora je i razmatranje mjera pomoći neprofitnim kliničkim ispitivanjima za poboljšanje liječenja u područjima koja farmaceutska industrija ne istražuje jer nisu dovoljno profitabilna.

Na ovotjednom sastanku, kojem je prisustvovala povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides, rečeno je kako se više od 40 posto svih karcinoma može spriječiti koordiniranim djelovanjem na pojedinačne, socijalne i komercijalne zdravstvene odrednice. Europski kodeks protiv raka, inicijativa Europske komisije, važno je polazište za informiranje ljudi o akcijama koje mogu poduzeti za sebe ili svoje obitelji kako bi smanjili rizik od raka.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene