Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SERVISNI SAVJETNIK

TOP 5 stvari bez kojih nemojte kupovati novi ni rabljeni automobil

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas su automobili serijski opremljeni uglavnom svime što možete trebati i željeti. Ipak, postoje neke stvari bez kojih ne bi trebalo kupovati bilo kakav automobil

Početkom 2000-ih većina je automobila dolazila “s volanom i pedalama”, a za sve ostalo morali ste nadoplatiti. Dosta danas posve uobičajenih stavki na popisu opreme uopće nije bilo dostupno na automobilima niže klase, a na višoj klasi dobivali su se uz često skupe doplate. Danas je posve normalno da gradski automobili u početnim paketima imaju klima-uređaje, a mnogi se bez ABS-a više ne znaju voziti, točnije kočiti na skliskom kolniku.

Pročitajte i ovo PR Oglas Najbolji način za prevladavanje vrućina: kvalitetan klima uređaj Slika nije dostupna Servisni savjetnik Opasnost vreba na cestama: Dio vozila koji često zanemarujemo, a može nam spasiti glavu

1. Klima-uređaj
Danas je postalo teško zamisliti novi automobil bez klimatizacijskog uređaja, a već i bolje opremljeni kompakti posjeduju i automatske klime. Čak i ako iz nekog razloga mislite da vam to ne treba, mada uvijek dobro dođe, kako za hlađenje, tako i za odmagljivanje, svakako kupite auto s klima-uređajem, jer bez njega ćete ga kasnije teško prodati.

2. Zračni jastuci, barem 4
Zračni jastuci s nama su već desetljećima, a danas velik broj automobila svih klasa i kategorija dolazi s mnoštvom serijski ugrađenih zračnih jastuka. Dok su se nekoć doplaćivali suvozački jastuci, danas smatramo da je minimum koji svaki automobil treba imati komplet od 4 jastuka za vozača i suvozača – prednje i bočne.

3. ISOFIX
Sigurnost djece trebala bi nam biti važnija čak i od naše vlastite sigurnosti, a osnova je toga u automobilu korištenje odgovarajuće dječje sjedalice. Ako je koristite, najbolje je da ima ISOFIX-ov sustav pričvršćivanja. Osim što je najsigurniji, vrlo je praktičan za montažu i demontažu, što nije nebitno ako selite sjedalicu iz automobila u automobil. Danas uglavnom svi automobili nude serijski ovaj sustav, ali provjerite popis opreme da se ne biste kasnije neugodno iznenadili.

4. ESP
Kao što se ABS u posljednjih desetak godina probio na popis serijske opreme svakog novog automobila, tako bi se uskoro trebalo dogoditi i s elektronskim programom stabilnosti. U svakom slučaju, može biti vrlo koristan u nepovoljnim uvjetima na cesti i nepredviđenim situacijama. Dok su nekoć prilično primitivni sustavi oduzimali snagu i vidno kočili pojedine kotače, danas to rade puno sofisticiranije i bolje.

5. Parking-senzori
Senzori za parkiranje opcija su koja u gradu značajno olakšava život i svakodnevne radnje. Ako se često parkirate u gužvi bit će vam od velike koristi, posebno ako vam je automobil straga nepregledan. Najbolje rade i najljepše izgledaju originalni tvornički senzori, ali ako se za vaš odabrani automobil ne nude ili je doplata skupa, možete razmisliti i o naknadnoj ugradnji

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene