Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Servisni savjetnik

Supertest 50 zimskih guma! Koje izabrati ove zime?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolege iz njemačkog Auto Bilda testirali su, kao i svake godine, više od 50 različitih modela zimskih guma

Na sjeveru Finske, već početkom ovog listopada, vladaju potpuno zimski uvjeti. Autobildovci dovukli su puni šleper guma različitih proizvođača. Testirane su gume za super popularna SUV vozila (225/55/17), srednju klasu 225/50/17 i aute sa sportskim karakterom 225/40/18.
Bilo je tu svega. Od svima znanih marki poput Michelina do egzotičnog tajvanskog Cheng Shina. Cjenovno ovdje su bile zastupljene gume od 2000 do 5000 kuna za komplet od 4 komada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TEST TEST: Zbogom Golf R, dobrodošao Seat Leon ST Cupra! Slika nije dostupna VRUĆI METAL Brzi dvoboj - gdje je razlika između Peugeot modela 3008 i 5008?

Rigorozni, tehnički testovi u tipično njemačkom inženjerskom duhu otkrili su vrline i mane bez obzira na cijenu. Primjerice, neki jeftini model imali su iznenađujuće dobre rezultate pri kočenju i skretanju no njihov otpor pri kotrljanju je iznimno velik što znači i brzu istrošenost što u konačnici poništava povoljnu cijenu. S druge strane skupa guma je odlična u svim mokrim uvjetima dok na suhom koči ispod prosjeka.
Svakako najzanimljiviji dio test je bila upotreba ljetnih guma na snijegu. Pri brzini od 50 km/h ljetnoj gumi je bilo potrebno 57,9 metara za kompletno zaustavljanje. Istovremeno najlošija zimska guma na testu ostvarila je rezultat od 23,9m u istim uvjetima. Pametnom dosta!

Ovo je lista preporučljivih i zadovoljavajućih zimskih guma za SUV-ove u dimenziji 225/55/17: pobjednik testa je Goodyearov UltraGrip Performance Gen-1, dok su preporučljivi Continetalov Winter Contact TS 850, Michelinova Alpin 5 guma te Pirellijev Winter Sottozero 3. Zadovoljili su još Brigestone Blizzak LM001, Hankook Winter I'cept evo2, Vredesteinov Wintrac Xtreme S i Kumho WinterCraft WP71.

U kategoriji guma za automobile srednje klase tipa Opel Insignia poredak je ovakav: pobjednik je Contijev WinterContact TS860, dok su vrlo dobra preporuka Michelin Alpin 5 i Dunlop Winter Sport 5. Dobre ocjene su dobili još Goodyear UltraGrip Performance Gen-1, Semperitov Speed-Grip 3, BF Goodrich g-Force Winter 2, Fulda Kristall Control HP2, Bridgestone Blizzak LM001 Evo, Kleberov Krisalp HP3, Nexen Winguard Sport 2 i Gislaved Euro Frost 5.

Ostali poput Nokiana WR D4, Kumho Wintercrafta WP71, Uniroyal MS plus 77, Baruma Polaris 3 i Save Eskimo HP2, Pirellija Winter Sottozero 3, Firestonea Winterhawk 3 i Hankook Winter I'cept evo2 prošli su test sa zadovoljavajućom ocjenom.

Zimske gume dimenzija 225/40/18 za automobile s više nego dovoljno konja po poklopcem motora test su završile s ovakvim ocjenama: Pobjedničko mjesto dijele Continental WinterContact TS850 P i Michelin pilot Alpin PA4. Za preporuku je i Goodyear UltraGrip Performance Gen-1. Dobre su bile i gume iz Dunlopa Winter Sport 5 i Pirellija Winter Sottozero 3.
Hankook Winter I'cept evo2, Cooper WM-SA 2+, Fulda Kristall Control HP2 i Nokian WR A4 pripadaju kategoriji zadovoljavajućih guma.

Kao puno puta prije, savjetujemo vam da izbjegavate jako jeftine gume jer time pokazujete svijest i brigu ne samo za sebe nego i za druge sudionike u prometu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene