Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SERVISNI SAVJETNIK

Koliko opasne mogu biti velike vrućine u automobilu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Automobili se vrlo brzo zagrijavaju na suncu. Liječnici upozoravaju da se velike vrućine često zanemariju, a broj njihovih intervencija u ljetnom periodu samo raste

U posljednje vrijeme možemo čuti svakakve vijesti povezane s visokim temperaturama. Dvogodišnjakinja ostala sama u automobilu na vrućini. Vatrogasci su razbili prozor i spasili dijete. Ili: tri psa u automobilu na vrućini, jedan je labrador uginuo, drugog je trebalo oživiti, a terijer je preživio ispod sjedišta. Neizdrživa vrućina u automobilu – pojasnit ćemo vam.

Pročitajte i ovo Ilustracija EKSTREMNE VRUĆINE Južnu Europu zahvatio toplinski val: Upozorenja za Hrvatsku, Italiju, Cipar, Grčku... Ilustracija LJETO NA NAJJAČE Kako se rashladiti bez klime: Pet jednostavnih poteza u borbi protiv vrućina

Koliko brzo se zapravo zagrijava automobil?
Auto Bildov urednik i fotograf izveli su test. Uzeli su bijelu Mercedesovu C-klasu i tamni BMW 3. Klima-uređaj spustio je temperaturu u oba automobila na 21 stupanj. Zatim su kolege ostavile automobile na parkiralištu. Poslije pola sata termometar u Mercedesu pokazivao je 57 stupnjeva, a u BMW-u 63 stupnja.

Kako vrućina utječe na ljude?
Na Youtubeu postoji puno zanimljivih videa na ovu temu: u našoj priči je sudjelovao veterinar sjedeći 30 minuta u automobilu parkiranom na suncu. Nakon 25 minuta na temperaturi oko 45 stupnjeva bio je sav mokar od znoja. Kaže: „Ja se znojim, psi to ne mogu. Psi koji su zatvoreni u vrućem automobilu, posve su bespomoćni. Za njih postoji opasnost od toplinskog udara.“

Na kojim temperaturama postaje opasno za pse?
Djelatnici iz klinike za životinje ovo su nam otkrili: „Ovisi o veličini psa, starosti, zdravstvenom stanju, krznu.“ Sigurno je, međutim, da se psi hlade uglavnom dahtanjem. Dožive li toplinski udar, postaju apatični, jezik im potamni, srce kuca brže. Još napominju „To se odvija vrlo brzo. Ponajprije mogu uginuti stariji psi koji imaju predispozicije za bolesti srca i bubrega.“

Smijem li razbiti prozor vidim li psa zatvorenog u automobilu?
Da i ne. Iz Udruge za zaštitu životinja kažu: „Nalazi li se pas u životnoj opasnosti, na vama je da odlučite hoćete li spasiti život životinje ili riskirati tužbu zbog nanošenja materijalne štete. Uvijek najprije probajte dozvati vlasnika i pozvati policiju (192).

Tko plaća razbijem li prozor?
O tome u svakom konkretnom slučaju odlučuje osiguranje. Pritom se često odlučuje je li pas mnogo vredniji od prouzročene štete na vozilu? Ako nije, pobornik zaštite životinja mora platiti štetu, a osobno osiguranje ne pokriva troškove.

Pet savjeta protiv vrućine
1 Svi van! Nikad nemojte djecu ili životinje ostavljati u parkiranom automobilu. Čak ni kad automobil stoji u hladu – to se može promijeniti.
2 Prekrijte prozore Hoće li se neki automobil jako zagrijati, ovisi i o veličini i nakošenosti prozora. Veliki i nakošeni prozori daju suncu veliku površinu za djelovanje. Automobili s uspravnim i zatamnjenim staklima manje se zagrijavaju. Parkirate li na suncu, trebali biste pokriti prednje vjetrobransko staklo.
3 Dobro prozračiti Otvorite sve otvore prije nego što krenete, dopustite zraku da uđe kroz vrata i vrata prtljažnika. Tako ćete istjerati prvi val vrućine iz unutrašnjosti automobila.
4 Dobro namjestite klima-uređaj U prvim metrima vožnje malo otvorite krovni i bočne prozore, klima-uređaj okrenite na najjači stupanj puhanja i najnižu temperaturu, nakon toga namjestite temperaturu na 21 stupanj i drugu jačinu puhanja. Jer, prehladno je nezdravo.
5 Rashlađivanje Električni prijenosni hladnjak pobrinut će se za hladno piće. Vlasnici pasa misle, naravno, i na svoje četveronožne prijatelje, sa sobom imaju vodu i zdjelicu za put.

Vanjska temperatura od 25 stupnjeva
Evo kako smo mjerili: parkirali smo C-klasu i BMW 3 na parkiralištu ispred trgovine (naslovna fotografija), u oba smo automobila termometar položili iza upravljača. Temperatura je u 30 minuta porasla sa 21 na 63 stupnja.

Što se događa ostane li u automobilu dijete ili pas?
Oprez, životna opasnost Na jakom suncu sâm u automobilu – ima roditelja koji tako postupe prema svojoj djeci. Jedna je djevojčica nedavno tako umalo preminula: vatrogasci su razbili prozor, dali djetetu vode – nakratko nije bilo sposobno razgovarati.

Pozovite policiju Kratak boravak u vrućem automobilu može biti smrtonosan za pse – trpe nepopravljiva oštećenja organa, a može doći i do prestanka rada srca.

Živjela klima u automobilu: savjetujemo da klima-uređaj namjestite na 22-23 stupanja. Parkirate li automobil na suncu, temperatura će rasti. Pogledajte ovdje što se onda zbiva.
Na 62° u kokpitu bi se zgrušalo jaje

56,7° Tako vruće! Toliko je izmjereno u SAD-u – rekord!

Iznad 40 stupnjeva u automobilu postaje vrlo opasno! Psima prijeti toplinski udar, ovisno o njihovoj veličini, krznu i zdravlju.

Na 36° otapa se čokolada – u automobilu također!

Zaključak: Pozovite pomoć!
Kao svakog tko voli životinje boli nas srce: koji to bezobzirni vlasnici ostavljaju svoje četveronožne ljubimce na vrućini u automobilu? Životinje trebaju našu pomoć kao i mala djeca. Ne smijemo samo proći pokraj njih, moramo pronaći vlasnika vozila u trgovini ili pozvati policiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene