Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRUĆI METAL

Brzi SUV dvoboj - KIA Stonic & Hyundai Kona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Korejski blizanci stigli su u hrvatske auto salone – koliko su slični, koliko su različiti i koji od njih je razumna kupnja

Trend rasta zanimanja kupaca za SUV vozila veći je od rasta bilo kojeg drugog razreda automobila. U toj kategoriji najtraženiji su modeli koji zamjenjuju nekadašnje junake Fiestu, Clio ili Polo. Zato popularni B-razred SUV škole ne mogu preskočiti niti sposobni Korejci. Hyundai i KIA istodobno su na hrvatsko tržište lansirali potpuno nove SUV modele. Nakon prezentacija i puno novih podatka evo što treba znati i kako razlikovati ove blizance.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRUĆI METAL Kraj godine obilježit će SUV modeli, ovo su budući bestselleri! Slika nije dostupna 360 milijuna Dolara Hyundai i Kia u rekordnoj nagodbi zbog lažnih podataka o potrošnji

Vanjskim dizajnom su jako različiti. Zašto ih zvati blizancima?
Oba modela imaju puno zajedničkih dijelova. Od osnovne platforme pa nadalje. Krovna organizacija Hyundai Motor Grupa samo je stilistima dala slobodne ruke u stvaranju novih modela.

Vanjske dimenzije Kije Stonic su 414 cm u dužinu dok Kona ima dva i pol centimetra više 416,5.
Kona je i 4 centimetra šira (180 cm), 4,5 viša (155 cm) te ima 2 centimetra veći među osovinski razmak. Stonic pak pobjeđuje u udaljenosti od tla i to za punih 1,3 centimetara (18,3 cm) te je minimalno 48 kg lakši od Kone s istim motorom.

Jedni i drugi nude više od 20 kombinacija dvobojne karoserije što dodatno naglašava moderan dizajn oba modela.

Koji se motori ugrađuju u ove SUV modele? Jesu li i oni isti?
Zajednički motor im je benzinac 1.0 turbo s tri cilindra koja oslobađa 120 KS i 172 Nm okretnog momenta. Kia Stonic s tim motorom ubrzava 10,3 sekunde do 100 km/h što je gotovo 2 sekunde brže od Kone.
Hrvatski uvoznik Hyundaija odlučio je za sada ponuditi samo dva motora – navedeni trocilindarski te u top opremi četverocilindraš 1.6 s čak 177 KS i pogonom na sve kotače.

KIA s druge strane nudi samo prednji pogon za sve modele te još dva benzinska motora od 84 KS i 100 KS te dizel 1.6 motor sa 110 KS i snažnih 260 Nm momenta.

Koje su sličnosti u vozačkom okruženju? Imali li uopće?
Unutrašnjost izgleda svježe i nudi dodatnu kolorističku personalizaciju dok su sitni elementi poput prekidača i ekrana već viđeni u drugim modelima oba proizvođača.

Postoji razlika i u cjeniku?
Početna cijena Hyundaijeve Kone je 119.990 kn dok najjeftinija KIA Stonic košta 7000 kuna manje (112.990 kn) ali ima i slabiji motor. S obzirom na poznate prodajne akcije jednih i drugih vrijedi rezervirati probnu vožnji i s prodajnim savjetnicima dogovoriti najbolju cijenu. Treba napomenuti kako KIA i za ovaj model daje standardnih 7 godina jamstva dok Hyundai nudi “samo” 5 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene