Obavijesti Video Pretražite Navigacija
INSIDER

U Sloveniju stiže velika investicija - Dobavljač dijelova za gotovo sve automobile koje vozite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U blisko susjedstvo dolazi nam velika Magna, najveći dobavljač dijelova za gotovo sve automobile koje vozite. Najavljeni su veliki projekti, koji bi trebali rezultirati i tvornicom automobila.

Kanadski proizvođač autodijelova Magna International širi svoje pogone, a novo proizvodno postrojenje stiže u okolicu Maribora. Veliku vijest potvrdili su dobivanjem zelenog svjetla od slovenske Agencije za zaštitu okoliša za početak izgradnje tvornice boje, što predstavlja tek prvu u nizu investicija, ukupno vrijednih čak 1,24 milijarde eura.

Slovenska Agencija za zaštitu okoliša odobrila je projekt nakon što je dobila obećanje Magne o pridržavanju svih tehničkih regulativa te zaštiti prirodnih resursa i zraka na lokalnom području. To se u konačnici pokazalo jednim od ključnih faktora dolaska Kanađana, koji su bili spremni povući se iz projekta u slučaju prolongiranja odluke i graditi tvornicu u nekoj drugoj europskoj zemlji, uključujući i Hrvatsku.

Treći po redu najveći svjetski proizvođač automobilskih dijelova za početak će ponuditi novih 400 radnih mjesta, a daljnji planovi donijet će čak 6.000 novih radnih mjesta. Nastavak i širenje proizvodnih procesa u susjednoj nam državi u bližoj budućnosti uključivat će i tvornicu automobila s kapacitetom proizvodnje 100.000 do 200.000 vozila godišnje. Kada se ostvare sve najavljene faze, bit će to jedna od najvećih investicija u Sloveniji uopće. Velika je to stvar za Sloveniju koja izvozi 70% proizvedene robe, pogotovo ako pri tome znamo kako Renault već dugi niz godina ima tvornicu Revoz u Novom Mestu. Dok s druge strane brojni drugi proizvođači automobila dobavljaju dijelove i elemente iz domaćih, manje poznatih tvrtki. Stoga ne čudi kako velikoj izvoznoj kvoti u Sloveniji poprilično doprinosi grana industrije usko povezana s automobilima.

Inače, Magna International opskrbljuje dijelovima redom najveće automobilske proizvođače (Toyota, VW, GM, BMW, Ford), dok primjerice u Austriji, točnije u Grazu dio grupacije Magna Steyr proizvodi brojne automobilske modele poput BMW-ove serije 5 i Mercedesove G-klase, a uskoro će i nadolazeći Jaguar E-Pace, kao i električni i-Pace. Velika kanadska grupacija zapošljava čak 161.000 djelatnika u 29 zemalja, nažalost ne možemo reći da je i Hrvatska među njima.
 

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Damijan Šinigoj - 4 Teško je ozlijeđen Speleolog upao u špilju duboku 150 metara: Akcija spašavanja trajala 18 sati Slovenski specijalci, ilustracija Velika akcija Slovenski specijalci upali u osnovnu školu: Uhićena je učiteljica

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene