Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet šokirao!

Trump izašao iz bolnice, gdje je bio na liječenju zbog korone, pa na terasi Bijele kuće ponovno napravio skandal: "Nemojte se bojati COVID-a"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donald Trump na Twitteru je objavio da će napustiti medicinski centar Walter Reed u Marylandu, što je i učinio oko pola sata nakon ponoći po hrvatskom vremenu. Nakon predsjednika, njegove supruge Melanije, bliske savjetnice Hope Hicks i nekoliko drugih suradnika, objavljeno je da je na koronavirus pozitivna i Kayleigh McEnany, glasnogovornica Bijele kuće.

Donald Trump je iz bolnice Walter Reed, u kojoj je završio zbog zaraze koronavirusom, izašao oko 18:40 po lokalnom vremenu, odnosno nešto više od pola sata iza ponoći po hrvatskom vremenu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Snažan imunitet" Trump na skupu izjavio da je njegov 14-godišnji sin COVID prebolio za 15 minuta Slika nije dostupna Skrivanje informacija Tajne, laži i tvitovi o zdravlju američkih predsjednika: "Oni ne žele izgledati slabo. Učinit će sve da to izbjegnu"

Američki predsjednik prošetao je od glavnog ulaza do svog automobila te nije odgovarao na pitanja okupljenih novinara, nego im je samo mahnuo i, prije nego što je ušao u automobil, stao da bi pozirao za fotografiranje.

Potom je helikopterom prebačen do Bijele kuće, gdje je na terasi ponovno s uzdignutim palčevima pozirao fotografima, ali ovaj put bez maske, koju je skinuo i stavio u džep. Taj je potez odmah izazvao osudu stručnjaka i CNN-ovih komentatora, koji su ustvrdili da je on još uvijek zarazan i da je time izložio opasnosti svoje suradnike.

Potom je ponovno izašao na terasu ne bi li fotografi i snimatelji iznova snimili njegov ulazak u Bijelu kuću.

Neposredno prije izlaska na Twitteru je najavio kako će se uskoro vratiti u predizbornu kampanju.

Trumpa će u Bijeloj kući dočekati radni prostor koji se nalazi u podrumu u blizini medicinske ordinacije Bijele kuće, za CNN je rekao anonimni izvor. Iako Trump ima ured na trećem katu Bijele kuće, novi će mu uredi biti bliže liječnicima i medicinskoj opremi.

Naime, on će raditi u prostoriji koja se nalazi vrata do vrata ordinaciji koja uključuje mjesto za primanje pacijenata, prostoriju za pregled i ured Trumpova liječnika Seana Conleyja. Taj će se prostor također koristiti kako bi se Trumpa izoliralo od ostatka djelatnika Bijele kuće, koja se proteklih dana bori sa sve većim brojem zaraza.

Trump je "ispunio sve kriterije za otpust iz bolnice"

Prije no što je izašao iz bolnice, malo poslije 21 sat po našem vremenu, medijima su se obratili njegovi liječnici predvođeni dr. Seanom Conleyjem te objavili nove informacije o njegovu stanju.

"Predsjednikovo se stanje popravilo i ispunio je sve kriterije za otpust iz bolnice, a dobio je i novu dozu lijeka. Prošla su 72 sata otkako je posljednji put imao povišenu temperaturu. Iako još možda nije potpuno zdrav, ja i liječnički tim složili smo se da predsjednik može kući, gdje će 24 sata dnevno biti okružen liječnicima svjetske klase", rekao je uvodno Conley.

Ostali liječnici iz tima koji je brinuo za Trumpa tijekom boravka u bolnici Walter Reed iznijeli su podatke o njegovu tlaku i drugim parametrima te izrazili zahvalnost i čast što su bili u timu. 

"Ostajemo oprezno optimistični, on je dobio ove lijekove u ranom stadiju bolesti. Vidjet ćemo kako će biti tijekom vikenda", dodao je Conley.

Novinari su pitali smije li Trump putovati.

"Vidjet ćemo. Ali on se vraća", odgovorio je kratko Conley. Dodao je da su preventivno napravili snimku pluća, no nije želio otkriti kakav je bio nalaz.

"Postoje pravila zbog kojih vam ne mogu reći sve, a to je zbog njegove sigurnosti i zdravlja", rekao je. 

Otkrio je i da je dva puta tijekom liječenja predsjednik Trump dobio kisik, ali da mu je odmah bilo bolje. Dr. Conley rekao je i da je Trump bio "odličan pacijent".

"Ne bojte se COVID-a"

Predsjednik Trump je pola sata prije tog obraćanja liječnika objavio da pola sata nakon ponoći po našem vremenu napušta bolnicu Walter Reed.

"Danas u 18:30 napustit ću sjajni medicinski centar Walter Reed. Osjećam se stvarno dobro! Nemojte se bojati COVID-a. Ne dopustite da upravlja vašim životom. Razvili smo, pod Trumpovom administracijom, neke odlične lijekove i znanja. Osjećam se bolje nego prije 20 godina!" poručio je na Twitteru.

Pozitivna i glasnogovornica

Glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany testirana je i pozitivna na COVID-19, tri dana nakon hospitalizacije američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Nakon što sam svakog dana od četvrtka sustavno bila negativna nakon testiranja na COVID-19, u ponedjeljak sam pozitivna, ali bez simptoma", napisala je na Twitteru i precizirala da odlazi u karantenu.

Virus je nakon predsjednika, njegove supruge Melanije, njegove bliske savjetnice Hope Hicks i nekoliko drugih članova njegove ekipe, zahvatio i Kayleigh McEnany, koja je na prestižnoj poziciji tajnice za tisak Bijele kuće.

To je objavljeno tri dana nakon kakofonske objave o zdravstvenom stanju američkog predsjednika, što je dodatno pojačalo dojam da Bijela kuća nije poduzela sve mjere protiv epidemije.

Kayleigh McEnany više je puta posljednjih dana bez maske brifirala novinare u Bijeloj kući.

U bolnicu stigao u petak

Neki aspekti Trumpove bolesti i dalje su nejasni. Liječnici su objavili da mu je zasićenost krvi kisikom dva puta pala i da je najmanje jednom dobio kisik. Imao je povišenu temperaturu, ali nije rečeno koliko. Njegov liječnik Sean Conley rekao je da liječnički tim očekuje nove nalaze funkcije njegovih pluća. Trump dobiva steroid koji se inače daje u teškim slučajevima te petodnevnu terapiju antivirusnim lijekom remdesivirom. Dobio je i koktel antitijela.

Trump je u vojnu bolnicu Walter Reed nedaleko od Washingtona smješten u petak. U nedjelju je nakratko izišao iz bolnice i provozao se automobilom kako bi pozdravio pristaše okupljene ispred bolnice.

Liječnički tim povremeno iznosi optimistične ocjene o njegovu zdravstvenom stanju i time zbunjuje javnost, posebice ako se tomu doda odbijanje Bijele kuće da ulazi u pojedinosti.

Trump često nije nosio masku u javnosti i sudjelovao je na velikim skupovima. Nije još utvrđeno kada se točno zarazio.

Potvrđeno je da je pozitivan u četvrtak, a samo nekoliko sati prije toga sudjelovao je na skupu za prikupljanje novca u New Jerseyju.

Predsjednik "zvuči sjajno"

Predsjedatelj odbora za pravosuđe u Senatu Lindsay Graham tijekom jutra na Twitteru je objavio da je telefonom razgovarao s predsjednikom Trumpom i da on "zvuči sjajno".

Napisao je i da je predsjednik "vrlo uzbuđen" zbog nadolazećeg postupka potvrđivanja sutkinje Amy Coney Barrett za članicu Ustavnog suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene