legenda filma

Njegovoj karizmi nitko nije odolio, a prvi je javno progovorio o homoseksualnosti i strašnoj bolesti

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Rock Hudson holivudska je legenda, a radi se o glumcu koji je prvi javno progovorio o svojoj homoseksualnosti i borbi s AIDS-om.

Američki glumac Rock Hudson bio je jedna od najvećih zvijezda zlatnog doba Hollywooda, a tijekom karijere koja je trajala čak četiri desetljeća glumio je u najpopularnijim filmovima tog vremena. Za svoje uloge dobio je i nagradu Oscar, a u nekoliko filmova glumio je s popularnom Doris Day. Hudson je bio jedan od prvih glumaca u povijesti Hollywooda koji je javno govorio o svojoj seksualnoj orijentaciji te sidi, od koje je na kraju i preminuo.

Hudson je kao Roy Harold Scherer Jr. rođen 17. studenog 1925. godine u Illinoisu. Još dok je bio dječak njegovi su se roditelji rastali te se njegova majka ponovno udala, a on je uzeo prezime svog očuha. Iako nije bio previše zainteresiran za školu, bio je popularan zbog svoje karizme. Nakon srednje škole priključio se američkoj ratnoj mornarici te je bio na Filipinima, a ubrzo nakon toga odlučio se odseliti u Los Angeles kako bi ostvario svoje snove i postao glumac. Prije nego što je dobio svoju prvu ulogu, radio je kao vozač kamiona, no većinu slobodnog vremena provodio je pred filmskim studijima i družio se s glumcima.

Lovac na talente Henry Wilson primijetio ga je 1947. godine te ga "uzeo pod svoje" i postao mu agent. Promijenio mu je ime i počeo mu tražiti veće uloge. Nije trebalo dugo da Hudson potpiše za Universal Studios, a dobio je nakon toga i ugovor s Warner Brothers te su ga upisali i na dodatne satove glume kako bi pred kamerama bio što bolji.

Počeo je nizati ulogu za ulogom u popularnim filmovima, a ubrzo je osvojio srca žena diljem svijeta. Godine 1955. stao je pred oltar s glumicom Phyllis Gates, no taj je brak dogovorio njegov agent kako bi se što više u medijima pisalo o njima. Iako je bio homoseksualac, nije previše o tome govorio zbog činjenice što je ta tema bila još tabu u to vrijeme. Njihov je brak potrajao samo tri godine, a premda je tajio svoju seksualnost, imao je brojne ljubavnike.

U lipnju 1984. godine Hudson je zbog svraba na vratu otišao doktoru, a ispostavilo se kako je to jedan od simptoma AIDS-a. Godinu kasnije javno je obznanio da boluje od te teške bolesti, a u isto je vrijeme priznao i da je gej. Bio je jedan od prvih glumaca koji su napravili taj potez. U listopadu 1985. godine Hudson je preminuo od posljedica side. Imao je 59 godina.

Hollywood se još danas sjeća Rocka Hudsona kao jednog od najboljih glumaca u povijesti filmske industrije, ali i kao jednoga od prvih koji je bio dovoljno hrabar da o svom privatnom životu i sidi progovori javno.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene