Morala je otići...

Bila je jedna od vodećih jugoslavenskih glumica, a rodni Zagreb napustila je teška srca: ''Ta odluka promijenila mi je život''

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Mira Furlan početkom 90-ih otišla je u Ameriku s redateljem Goranom Gajićem, s kojim je dobila sina Marka Lava.

Legendarna hrvatska glumica Mira Furlan, koja je preminula u 66. godini, bila je jedna od najzaposlenijih i najpopularnijih glumica 80-ih u Jugoslaviji, a smatrali su je i seks-simbolom. 

Mira se rodila 7. rujna 1955. u Zagrebu. Njezin otac Ivan bio je istaknuti znanstvenik, a majka joj je završila francuski jezik i jugoslavistiku. Glumica je išla u osnovnu školu i gimnaziju u svom rodnom gradu. 

Sa 16 godina proživljavala je teške trenutke jer joj je majka preminula od karcinoma. To je bilo posebno teško za Miru jer su imale buran odnos i često su se svađale, a onda joj je ona pisala pisma u kojima se ispričavala. 

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Mira Furlan - 1 Celebrity Od "Velog mista" do "Izgubljenih": Ovo su najveće uloge po kojima ćemo pamtiti Miru Furlan

O njihovu odnosu svojedobno je progovorila i otkrila kakav je bio te se prisjetila trenutka kada je probušila uši. "Prigovarala mi je da se ne smijem spuštati na tu razinu. Ta vrsta nesporazuma vodila je do stalnih drama, sukoba i mirenja, što je sigurno utjecalo i na moj izbor profesije. Mama je cijeli život tražila ljubav, stalno smo se vrtjele u emocionalnim krugovima, pri čemu se ona obično osjećala krivom i ispričavala te mi pisala pokajnička pisma nakon naših svađa", ispričala je jednom prilikom za Tportal. Objasnila je i da se njezina majka tako ponašala jer je bila bez roditelja i odrastala kao siroče u drugim obiteljima. 

Mira je 1978. diplomirala na Akademiji za kazalište i film te odmah potom počela odrađivati manje uloge u kazalištu i u filmovima. Posebno se istaknula ulogama u filmovima "Kiklop" (1982.) Antuna Vrdoljaka, "U raljama života" i "Za sreću je potrebno troje" Rajka Grlića te "Ljepota poroka" Živka Nikolića.

Nakon uspjeha u poslovnom životu Furlan je imala razloga za sreću i zbog događanja na privatnom planu. Naime, 1986. upoznala je srpskog redatelja Gorana Gajića i ubrzo su započeli vezu te je stalno putovala na relaciji Zagreb - Beograd. No tada su započele nacionalističke tenzije i hrvatski mediji optužili su je da je naklonjena Srbiji te su objavljivani članci u kojima je Mira nazivana izdajicom. 

To je rezultiralo i time da je dobila otkaz u Hrvatskom narodnom kazalištu, u kojem je dotad bila cijenjeni član, a oduzet joj je stan u Zagrebu koji je naslijedila od svoje bake. Čak su joj i prijetili smrću. 

Zbog svega su se Mira i Goran preselili u Ameriku i boravili su prvo u New Yorku. Furlan je radila kao prodavačica, prevoditeljica i konobarica, a Gajić kao dostavljač, asistent montaže i montažer. 

Vjenčali su se 1998. i dobili sina Marka Lava. Svojedobno je Mira istaknula da želi da njezin sin nauči hrvatski jezik i poznaje prošlost svojih roditelja. 

Mira je s obitelji živjela u Los Angelesu, a 2002. je nakon dugo vremena došla u Hrvatsku, i to zbog posla. Počela je prihvaćati angažmane u svojoj rodnoj zemlji, a kasnije je i ljetovala na našem Jadranu. Dobila je natrag i stan koji joj je oduzet 90-ih. 

Svojedobno je glumica progovorila i razmišlja li o stalnom povratku u Hrvatsku ili Srbiju.

"Razmišljati je jedno, odluke su drugo. Čovjek se zamori od tzv. velikih odluka. Osobito ako spada u vrstu ljudi kojoj je teško donositi odluke. Prije 20 godina, u vrijeme rata, donijela sam odluku - ili su je, točnije, donijeli drugi - koja mi je promijenila život. Za tu vrstu odluke potrebna je velika snaga. Nisam sigurna imam li je još uvijek", izjavila je jednom prilikom u intervjuu za portal Buka

1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Mira Furlan - 2 +0 Mira Furlan - 1 Celebrity Zbogom, divo: U 66. godini preminula legendarna hrvatska glumica Mira Furlan

  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene