buduća potpredsjednica SAD-a

Biden ju doveo u predsjedničku utrku nakon žestokog sukoba, a muž ju prošle godine herojski obranio od napada

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Kamala Harris udala se 2014. za odvjetnika Douglasa Emhoffa i prigrlila njegovu djecu kao svoju, a on se raduje što će biti prvi muškarac koji će nositi titulu druge dame.

Pravnica Kamala Harris (56) ući će u povijest kao prva žena na mjestu potpredsjednika SAD-a što se slavi diljem Amerike, ali i svijeta. 

Pogledaj i ovo showbuzz bez ijedne brige! Supruga Bidenova sina u društvu mišićavih frajera uživa daleko od muža i problema u kojima se on našao

No ona je prije nešto više od godinu dana ciljala i na onu najvišu funkciju, presjedničku koju će obnašati Joe Biden. Borila se da osvoji nominaciju Demokratske stranke za potencijalni ulazak u Bijelu kuću i napadala je Bidena na temelju rasnih tema pa su mnogi bili uvjereni da će to utjecati na njegove ambicije. 

No uskoro je njezina politička kampanja propala i Joe je odnio pobjedu, a onda je on pokazao kako joj ništa ne zamjera i vratio ju u igru kao svoju buduću potpredsjednicu. 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

We did it, @JoeBiden.

A post shared by Kamala Harris (@kamalaharris) on

"To je veliki preokret sreće za Kamalu Harris", rekao je Gil Duran, stručnjak za komunikaciju koji je radio za nju 2013. i kritizirao je njezin pokušaj da ide u predsjedničku utrku. 

"Mnogi ljudi su mislili da nema disciplinu i fokus da tako brzo dođe da na poziciju u Bijeloj kući..iako su znali da ima ambiciju i potencijal zvijezde. Uvijek je bilo jasno da ima sirovi talent", ispričao je Duran. No svi su se slagali da je jako borbena i upravo zato je slavila s Bidenom veliku pobjedu. 

"Uspjeli smo, uspjeli smo, Joe. Postat će sljedeći predsjednika SAD-a", ushićeno je govorila Kamala u videu objavljenom na društvenim mrežama. 

Inače, Harris je rođena u Oaklandu 20. listopada 1964. kao kći dvoje imigranata, majke Shyamale Gopalan, koja je rođena u Indiji, i oca Donalda J. Harrisa, koji je rođen na Jamajci. Njezini roditelji su se razveli kada je imala pet godina, a ima i mlađu sestru Mayu. 

Kamalu je odgojila njena majka, istraživačica gena povezanih s rakom dojke i aktivistica za ljudska prava. Jedna je od znanstvenika zaslužnih za otkriće hormona estrogena kao jednog od receptora raka dojke kojim su poboljšani izgledi oboljelih u borbi protiv te teške bolesti. Njen otac Donald, profesor emeritus na Sveučilištu Stanford je imao manju ulogu u njezinom životu.

Odrastala je posvećena indijskom nasljeđu i često je s majkom i sestrom putovala u Indiju, a Harris je svojedobno objasnila da njena majka prigrlila i oaklandsku afroameričku kulturu i njih je angažirala njoj. 

"Moja majka je razumjela jako dobro da odgaja dvije afroameričke kćeri. Znala je da će zemlja koju smo usvojili kao svoju vidjeti Mayu i mene kao afroameričke djevojke i pobrinula se da odrastemo kao sampouzdane, ponosne Afroamerikanke", napisala je Kamala u svojoj autobiografiji "The Truths We Hold". 

Političarka je otkrila i zašto su se njezini roditelji razveli. Naime, njena majka je dobila ponudu na Sveučilištu McGill u kanadskom Montrealu, a njezin otac nije htio preseliti u drugu državu. Kamala je morala naučiti francuski jezik jer se školska nastava održavala na njemu stoga joj je to razdoblje bilo izrazito teško. 

No svladala je sve prepreke i kasnije upisala studij ekonomije i prava na uglednom afroameričkom sveučilištu Howard u Washingtonu. Vikendima je s prijateljima prosvjedovala protiv aparthejda u Južnoj Africi i drugih važnih, političkih tema. 

Kad je stekla diplomu 1989., Harris je donijela odluku da želi postati tužiteljica. Nije imala baš podršku obitelji jer su imali loša iskustva sa zakonima i njihovim provođenjem kada je riječ o Afroamerikancima. To ju nije obeshrabrilo i bila je na praksi na Višem sudu okruga Alameda u Oaklandu. 

Tada je iskusila nepravdu koju je odlučila promijeniti. Naime, policija je kasno popodne jednog petka uhitila majku dvoje djece koju su osumnjičili za preprodaju droge. Ona se našla na krivom mjestu u krivo vrijeme i zatvorena je pred kraj radnog vremena, a sudac koji je trebap narediti da ju policija pusti krenuo je kući. Kamala je reagirala u tom trenutku i založila se za nesretnu majku te spriječila da provode vikend u zatvoru. 

Zbog toga je Harris u uredu tužitelja dobila ponudu za stalni posao kada diplomira i ona ju je objeručke prihvatila. Htjeli su da radi za njih čak i kad je pala pravosudni ispit. 

"Nema veze, radit ćete kao obična činovnica dok ne položite", utješili su Kamalu. Godinu dana kasnije je uspjela položiti pravosudni ispit i postala je zamjenica tužitelja. 

Devet godina kasnije ponudili su joj posao u uredu tužitelja u San Franciscu. Kamala ju je prihvatila i tu kreće ulazna putanja njene karijere. 

Harris ima veliku podršku na svom političkom putu od strane muža Douglasa Emhoffa (56), korporativnog odvjetnika i partnera u uredu DLA Piper. Upoznali su se preko zajedničkih prijatelja, a prošle godine je pokazao koliko je spreman zaštititi ju na svakom koraku. 

Naime, na predizbornom skupu kada je pokušala postati kandidatkinja Demokratske stranke za predsjednika Amerika, na nju je nasrnuo nepoznati muškarac. Zaštitari nisu stigli ni reagirati jer je agresivnog neznaca na tlo oborio njezin suprug Douglas. 

Kamala se udala za odvjetnika 2014. godine i postala pomajka njegovom sinu Coleu i kćeri Elli. Prošle godine je progovorila o tome iskustvu napisavši članak za magazin Elle. 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The morning after our first date, @DouglasEmhoff emailed me a list of his available dates for the next couple of months. He said, “I want to see if we can make this work.” We’ve been making it work ever since. Dougie, happy birthday. I could not imagine anyone else I’d rather be with on this journey.

A post shared by Kamala Harris (@kamalaharris) on

"Kada smo se Doug i ja vjenčali, Cole, Ella i ja smo se dogovorili da nam se ne sviđa izraz pomajka. Umjesto toga su smislili riječ 'Momala'", otkrila je Harris. 

Javnost Kamalinu obitelj naziva oličenjem moderne obitelji, a njenom mužu ne smeta što će također obnašati povijesnu titulu baš poput njegove supruge. Naime, bit će prvi muškarac koji će u Bijeloj kući nositi naziv "druge dame". Odlučio je i svoj posao prilagoditi njenoj karijeri pa će tako raditi kao odvjetnik preko sestrinske tvrtke u Washingtonu. 

 

 

 

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene