dirljiva priča

Tvrdili su da će njezin dekolte zasjeniti šokantnu istinu, no dokazala je da su itekako u krivu

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Drama "Erin Brockovich" snimljena je prema istinitoj priči, a glavnu ulogu odigrala je Julia Roberts, koja je primila brojne nagrade, a među njima je bio i Oscar.

Holivudska glumica Julia Roberts proslavila se ulogom u romantičnoj komediji "Zgodna žena", a potom je privukla pozornost javnosti i u "Odbjegloj nevjesti". 

Pogledaj i ovo Ekipa filma Oppenheimer - 3 Dodijeljeni zlatni kipići! Oscara za najbolji film dobio je Oppenheimer, a najbolji su glumci Emma Stone i Cillian Murphy!

Još jedan film obilježio je njezinu karijeru i postao hit, a riječ je o drami "Erin Brockovich" iz ožujka 2000., koja je nastala prema istinitoj priči. Film je režirao slavni Steven Soderbergh i u središtu je radnje Erin koja je pokrenula sudsku tužbu protiv energetske korporacije Pacific Gas and Electric Company (PG&E). Naime, kompanija je zatrovala vodu u američkom gradiću Hinkleyju i zbog toga je mnogo građana oboljelo, a to se nastojalo zataškati. 

Film je imao budžet od 51 milijun dolara, dok je u kinima diljem svijeta zaradio više od 256 milijuna dolara te dobio pohvale i publike i filmskih kritičara. Julia Roberts osvojila je u kategoriji najbolje glavne glumice filmske nagrade Oscar, Zlatni globus i BAFTA-u te nagradu udruženja holivudskih glumaca. Sam film bio je nominiran za nagradu Oscar u kategorijama najboljeg filma, sporednog glumca, originalnog scenarija i redatelja.

Zanimljiva je činjenica koju su rijetki gledatelji primijetili, a to je da se na početku hit-filma pojavljuje stvarna Erin Brockovich u cameo ulozi konobarice Julije. Ona je svojedobno ispričala američkim medijima kako je biografska uspješnica snimljena prema njoj točna oko 98, 99 posto. Prava na svoju priču je prodala je američkom filmskom studiju za 100.000 dolara, što je ispalo povoljno s obzirom na to koliko je film zaradio. 

Lik Georgea, Erinina dečka kojeg je utjelovio Aaron Eckhart, nastao je prema njezinu stvarnom bivšem partneru Jorgeu, američko-meksičkom motoristu. No u realnosti kada su prekinuli, on nije nestao iz njezina života. Erin ga je zaposlila kao dadilju na puno radno vrijeme na nekoliko godina kako bi se moglo više posvetiti svom poslu u pravnoj tvrtki u kojoj je 2003. dobila titulu glavnog voditelja istraživanja. Ipak, kasnije se sukobila s Jorgeom i bivšim suprugom jer su htjeli novac od filma i tvrdili su da je loša majka. 

Iz filma je izostavljeno da se Brockovich otrovala kromom tijekom istraživanja slučaja. Soderbergh je smatrao da je taj detalj previše i da bi ispala prevelika mučenica. Naime, snimio je scenu u kojoj je Erin u bolnici, ali na kraju ju je dao izbaciti. "Nisam htio da ljudi misle da će se drama pretvoriti u jedan od onih filmova u kojima je glavni lik smrtno bolestan", objasnio je. Dodao je kako je to bila teška odluka za njega. 

Roberts je kultnom dramom postala prva žena u Hollywoodu koja je srušila novčanu barijeru i dobila 20 milijuna dolara za svoj angažman.

Neki su joj zamjerili maleni gaf tijekom primanja Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu 2001. Naime, u svom govoru zahvale zaboravila je spomenuti pravu Erin Brockovich. "Takvi važni trenuci baš ne izvuku Alberta Einsteina iz čovjeka kako se čovjek nada", kasnije se pravdala Julia. 

Zbog filma je iz mirovine izašao sudac LeRoy A. Simmons koji je presudio protiv moćne korporacije. Ovog puta je svoju sudsku odluku ponovio ispred glumaca i kamera. 

Inače, testna publika je komentirajući film prije izlaska u kina isticala da se Juliji previše vide grudi pa se nekima bilo teško koncentrirati na radnju. Slično mišljenje imao je tadašnji glumičin dečko, glumac Benjamin Bratt, koji joj je rekao da ne može takva biti na setu. No bili su u krivu jer njezini atributi nisu zasjenili šokantnu priču. 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene