"Divan život"

Ovaj božićni klasik svi dobro poznaju, no neke od činjenica koje se skrivaju iza tople priče sigurno niste znali

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Filmski klasik "Divan život" svjetlo dana ugledao je 1946., a danas slovi kao jedan od najdražih božićnih filmova.

Film "Divan život" redatelja Franka Capre ušao je u povijest kao jedan od najomiljenijih božićnih klasika, a milijuni gledatelja diljem svijeta svake ga se godine u doba zimskih praznika vole prisjetiti. Ova hvaljena i topla ljudska priča iz 1946. s Jamesom Stewartom u glavnoj ulozi zarobila je srca gledatelja svojom lijepom porukom, sjajnim scenarijem i blagdanskim duhom kojim odiše. 

Pogledaj i ovo Film ''Vilenjak'' - 6 Ovo niste znali! Glumci otkrili tajne iza kulisa nekih od omiljenih božićnih filmova: ''Vilenjaci bi cijeli dan buljili u mene i postavljali mi smiješna pitanja''

Radnja je zasnovana na pripovijetki "Najveći dar" američkog književnika Philipa Van Doren Sterna, a prati životnu priču Georgea Baileyja, kojeg je utjelovio odlični Stewart, poslovnog čovjeka dobrog srca koji se spletom okolnosti nađe na rubu bankrota. Od potpunog potonuća spašava ga njegov anđeo čuvar pokazujući mu koliko njegov život i utjecaj znače onima koji ga vole i cijene. Topla pouka o tome kako nekada sami ne možemo vidjeti vlastitu vrijednost oduševila je publiku i postala filmski hit koji ima kultni status već desetljećima. 

Kao jedan od najpoznatijih i najemitiranijih filmova svih vremena, "Divan život" redovito se prikazuje na televizijskim postajama diljem svijeta, ali iako svi znaju o čemu se film radi, malo tko zna za pozadinske priče koje ga okružuju, pa vam stoga donosimo listu neobičnih činjenica vezanih uz ovaj film. 

Toplinski val za Božić

Te davne 1946. snimanje "Divnog života" odvijalo se zimi, no u nekim scenama možete vidjeti glavnog glumca, Jamesa Stewarta kako se znoji. Naime, te je zime Hollywood i Kaliforniju zahvatio toplinski val zbog kojeg su temperature neprestano bile oko 40 stupnjeva celzijusa, zbog čega je bilo iznimno teško snimiti scene ulica prekrivene snijegom. 

Kako bi se uvjerljivo dočarala zimska čarolija na filmski set je dopremljeno preko 3000 tona leda, a tehničari su od stiropora i pjene napravili umjetan snjieg. 

Strastveni poljubac bio je cenzuriran

James Stewart prije "Divnog života" nije snimao pet godina, pa je bio iznimno nervozan zbog scene u kojoj ljubi svoju filmsku suprugu Mary, koju je odglumila Donna Reed. Na kraju je sva njegova trema ispala nepotrebna, jer su poljubac snimili u jednom pokušaju i bez ikakvih proba. Dokaz koliko je poljubac ispao uvjerljiv je i činjenica da ga je američka cenzura izrezala iz filma prije kinodistribucije. 

Glavna uloga Carey Grantu?

Glavnog junaka filma, Georga Baileyja, zapravo je inicijalno trebao glumiti velikan Cary Grant, no redatelj Capra se na kraju izborio za pravo da odabere Stewarta za glavnu ulogu iako su se producenti tome jako protivili. Naime, Cary Grant je u tom trenutku bio znatno veća zvijezda, pa se očekivalo da će privući i više gledatelja u kina. 

Stewartove nesigurnosti

James Stewart bio je po prirodi sramežljiv čovjek koji se strašno sramio glumiti pred legendom starog Hollywooda, Lionelom Barrymoreom, koji u filmu glumi zlog bankara Mr. Pottera. Nakon što se vratio iz Drugog svjetskog rata, Stewart se nije osjećao spremnim glumiti tako brzo bok uz bok s Barrymoreom, no na nagovor agenata ipak je pristao. 

Glumac kao beba

Film je koncipiran tako da prikazuje gotovo cijeli životni put Georgea Baileyja od njegova djetinjstva do odrasle dobi, a Stewart je utjelovio Baileyja od 21 do 38 godine života. Filmu je uz to donirao i svoju fotografiju kada je bio beba, a i ona se može vidjeti u jednoj sceni u filmu. 

Redateljeva inspiracija

Frank Capra inspiraciju za osiromašenu talijansku obitelj kojoj Bailey pomaže vukao je iz vlastite obitelji. Naime, Capre su došle u SAD sa Sicilije kada je Frank, najmlađi od sedmero djece, imao pet godina. U filmu talijanska obitelj Martini putuje sa kozom u automobilu, a na talijanskom "capra" znači koza. Na taj je način redatelj film posvetio i svojoj obitelji. 

Pijanac na setu

Dječak koji je odglumio Georga Baileyja kao dječaka koji radi u ljekarni priznao je kako scena u kojoj ga ljekarni tuče uopće nije bila iscenirana. Naime, glumac H.B.Warner koji je glumio ljekarnika bio je pijan u trenutku snimanja scene pa je dječaka toliko snažno lupio po uhu, da su mu potekle i krv i suze. 

Još jednom cenzuriran...

U filmu zli bankar Mr. Potter ukrade 8.000 dolara i za to ga ne snađe nikakva kazna. Sredinom 1946. takvo što je bilo nečuveno za američki film. Naime, zločince je trebalo prikazati kažnjenima ili barem kao pokajnike, no s Potterom to nije bio slučaj, pa je cenzura urgirala i u ovom slučaju i izbacila dio gdje krade 8000 dolara. 

Film je bio pravi neuspjeh

Iako danas ima kultni status, "Divan život" je izgubio ogromne svote novca na kinoblagajnama i općenito je dugo vremena bio smatran velikim neuspjehom. Koštao je 3.7 milijuna dolara, a zaradio tek 3.3. milijuna. Uz to, bio je nominiran za šest Oscara, a osvojio tek jedan i to za najbolju tehniku. 

Strah od komunizma

Frank Capra je zbog "Divnog života" bio optužen za širenje komunističke propagande. S obzirom da film prikazuje bankarski sustav kao okrutan, mnogi su mislili da zapravo želi proširiti ideologiju komunizma, od koje su u to vrijeme itekako strepili u SAD-u. 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene