predomislili se

Rusiji zabranjeno sudjelovanje na Eurosongu! Organizatori promijenili odluku pod pritiskom brojnih europskih zemalja

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Organizatori Eurosonga promijenili su svoju odluku o dozvoli sudjelovanja Rusije na natjecanju nakon što su se protiv toga pobunile brojne europske zemlje.

Europska radiodifuzijska unija (ERU) objavila je kako predstavnici Rusije neće sudjelovati na ovogodišnjem natjecanju za pjesmu Eurovizije, obavljeno je u petak na službenoj stranicu EBU-a

Odluka je donesena nakon što su se mnoge zemlje pobunile protiv njihove prethodno objavljene odluke da Rusiji neće zabraniti sudjelovanje u natjecanju unatoč invaziji ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu. 

"Natjecanje za pjesmu Eurovizije je nepolitičku kulturni događaj. Ipak, Europska radiodifuzijska unija (ERU) je zabrinuta zbog trenutnih događaja u Ukrajini i nastavit će pobliže motriti situaciju", poručili su ranije iz organizacije Eurosonga za CNN.

Ukrajina je peticijom od ERU-a zatražila zabranu Rusiji za sudjelovanje u ovogodišnjem natjecanju, u čemu su ih podržale skandinavske zemlje koje su se oglasile protiv donesene odluke.

"Trebali bi promisliti o svojoj odluci. Slažemo se idejom da je Eurovizija apolitičan događaj, ali situacija u Europi je ekstremno ozbiljna zbog Ruske invazije na Ukrajinu. To prelazi sve granice. Pozivamo ERU da promijeni svoju odluku", poručila je direktorica švedske javne televizije SVT Hanna Stjarne.

Na promjenu odluke ERU su pozvali i iz Danske, Estonije, Islanda, Litve, Nizozemske i Norveške, dok su iz Finske poručili kako su spremni odustati od natjecanja ako Rusija bude sudjelovala, prenosi Eurovision World.com.

"Ruski napad na Ukrajinu protivi se svim vrijednostima za koje se zalažemo. Mi smo uvijek bili na strani zapadne demokracije, vladavine zakona, slobode izražavanja i ljudskog dostojanstva. Ne možemo sudjelovati u događaju kojeg Rusija, koja je besramno napala te vrijednosti, može iskoristiti za promicanje vlastitih interesa. Nadamo se da će ERU reagirati u skladu s vrijednostima koje navodimo", poručio je direktor finskih javnih medijskih servisa Ville Vile.

Rusiju je na prošlogodišnjem natjecanju predstavljala Manizha s pjesmom "Russian Woaman"

S druge strane, zbog trenutne situacije u Ukrajini, njihovi su se predstavnici postali jedni od glavnih favorita za pobjedu na Eurosongu i prema kladionicama su trenutno na drugom mjestu, a ispred njih su predstavnici Italije.

Ukrajinu će ovo godine predstavljati grupa Kalush Orchestra i pjesma "Stefania", koji su na nacionalnom izboru završili na drugom mjestu, ali se pobjednica Alina Pash povukla s Eurosonga.

"Svim Ukrajincima obećavamo da ćemo dati sve od sebe kako bi ispunili njihova očekivanja. U ovim teškim vremenima za našu zemlju, pobrinut ćemo se da svijet čuje za nas", poručio je frontmen grupe Oleh Psiuk u priopćenju za javnost.

Alina Pash, koja je Ukrajinu trebala predstavljati s pjesmom "Tini zabutykh predkiv", objasnila je svoje razloge povlačenja s Eurosonga.

"Državljanka sam Ukrajine, slijedim zakone Ukrajine i pokušavam svijetu pokazati tradiciju i vrijednosti Ukrajine. Ono kako se ova priča razvila nimalo nije ono o čemu moja pjesma govori. Ja sam umjetnica, a ne političarka. Nemam vojsku PR-ovaca, menadžera i odvjetnika da se mogu oduprijeti svim tim napadima i pritiscima, kao ni prijetnjama. Ne želim sudjelovati u ovom virtualnom ratu i mržnji. Ne želim više biti u ovoj prljavoj priči. Teška srca povlačim svoju kandidaturu za predstavnicu Ukrajine na Eurosongu. Zaista mi je žao. Želim se zahvaliti svima koji me podržavaju", poručila je.

Sve je krenulo nakon što je u javnost procurila informacija da je Alina 2015. godine posjetila Krim, zbog čega su ju počeli napadati na društvenim mrežama i prijetiti joj. Poručili su joj da je neprijatelj Ukrajine.

Moto natjecanja za pjesmu Eurovizije je ujedinjenje nacija i slavlje raznolikosti kroz glazbu, a Rusija je svojim zadnjim potezima pokazala da nisu zainteresirani niti za ujedinjene nacija kao ni za slavljenje raznolikosti.

1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Patrick J. Adams i Troian Bellisario (Foto: Getty Images) +0 Meghan Markle i Patrick J. Adams (Foto: Getty Images) Celebrity Bivši kolega Meghan Markle otkrio detalj koji baca ružnu sliku na suprugu princa Harryja: ''Možda je samo htjela da ponovim''

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Vladimir Putin (Foto: AFP) Zanimljivosti Značajna promjena u izgledu Vladimira Putina tijekom godina o kojoj se pričalo pored njegovog privatnog života

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene